Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

• Gość
06-09-2010, 21:07
Majkel a jak ma się sprawa T1vs Ps 1000? Psy już w domu?

plawgo

• 4 / 5560
  • Nowy użytkownik
06-09-2010, 21:36
Dzięki za podpowiedzi. Jeśli chodzi o lutowanie to raczej nie wchodzi w rachubę.O klonie Lehmanna też myślałem, ale wolałbym już kupić gotowca.Wiem że co jakiś czas pojawia się na ebayu u chińczyka. Może macie namiary,gdzie byłby teraz w sprzedaży?
A co do lampy dalej jestem bardziej na tak niż nie...ale zobaczymy.

majkel

• 7477 / 6468
  • Ekspert
06-09-2010, 23:19
@ogórek - czarny, na miedzi OCC, cena 800zł za komplet.

@Piotr Ryka, miło mi, że tak starannie przygotowujesz się do testów. Kabli Ci nie dam tym razem. Wyjaśnienie dlaczego parę postów wcześniej. ;) Wzmacniacz możesz mieć w każdej chwili, dorzucam T1 do odsłuchu oczywiście.

@Johny, ten kabel Atlasa jest przejrzysty i dokładny, ale bez szklistości lub metaliczności. Oczywiście, że grało bardziej na ciemną stronę niż jasną i oczywiście, że można precyzyjniej, bardziej, itp., ale w dźwięku było wszystko na miejscu. Gdybym wziął jakieś kluskowate kable albo wzmacniacz, to bym pewnie pisał to co Ty. Pan Robert wie co robi, bo robi to od lat z pasją, więc zestawienie sprzętu nie było przypadkowe. Można np. udowodnić, że porządne klocki Accuphase to badziewie, wystarczy je spiąć z Avantgarde Acoustics, a dla potwierdzenia takiej tezy przepiąć te Avantgardy w tor oparty o ayona, w szczególności wzmacniacz Crossfire. Tymczasem te same Accu w towarzystwie von Schweikertów to zupełnie co innego. Nie wiem o co my się tu spieramy? Wzmak za 12 kafli, źródło za 12 kafli, chyba dobrze, nie?
Jeszcze jedna ciekawostka - mbl grał z jakiejś porządnej listwy. Ja niedawno miałem okazje się przekonać co się dzieje z niewinnym ayonem CD-07 za skromne 7500zł zasilanym przez pytona marki Acrolink za jedyne 16000zł. Podobało mi się bardziej niż Accu DP700 przez tegoż węża i parę innych. Z budżetowych kabli CD-07 gra budżetowo. Wzmacniacz to Leben CS660P, kolumny Dynaudio C1. mbl 1431 zasilany z czego innego mógł się pokazać od innej strony również. Prezentację całego systemu mbl na AS 2007 wspominam bardzo ciepło, zasilanie mieli chyba w całości dostarczone przez Ansae.

• Gość
06-09-2010, 23:37
>> majkel, 2010-09-06 23:19:18
,,Nie wiem o co my się tu spieramy? Wzmak za 12 kafli, źródło za 12 kafli, chyba dobrze, nie? ,,

W sumie to bardzo dobrze. Zagalopowałem się:) Po prostu za dużo dobrego ostatnio słuchalem:)
A co do kabli i zasilania to mam swoje zdanie. Kiedyś traktowałem to sceptycznie a dziś wiem, że bez tego nie ma wielkiego grania. Zasilanie to rewolucja tylko dlaczego tak drogo?:)

Ponawiam pytanie w sprawie RSA Apache vs Moonlight?  W sumie za jakiś czas i tak wrócę do kolumn, a warto byłoby mieć dobry ,,niedrogi,, tor sluchawkowy:)

• Gość
06-09-2010, 23:42
miało być oczywiście niedrogi bardzo dobrze  grający tor słuchawkowy:)

majkel

• 7477 / 6468
  • Ekspert
06-09-2010, 23:52
@Piotr Ryka, poniedziałek jest OK. Zależnie od pory, na jaką go chcesz, podrzuciłbym w poniedziałek bądź w sobotę, bo tak pracują.

@John, porównanie można zrobić. Ten wzmacniacz ma już wyznaczonego odbiorcę i lada tydzień klient się o niego upomni. ;) Niemniej, skuszę się pewnie na złożenie następnego. Taki zrobiony na czysto gra lepiej niż moje prototypy warsztatowe. Nie chciałbym go nazywać Moonlight, bo on jest na podzespołach, których w Moonlighcie nigdy nie było i nie będzie, ponadto gra z zasilacza o większym napięciu. Sęk w tym, że nazwy mu nie mogę wymyślić. Co wymyślę nazwę, to dzień później stwierdzam, że głupia. :(

Vinyloid

• 2470 / 5683
  • Ekspert
07-09-2010, 00:34
Szanowni koledzy się tak nie obruszają na opinie innych. Chyba sie zgodzamy co do tego, że każdy ma prawo mieć swoją ? Plawgo zapytał o nasze doświadczenia a z racji tego, że jestem posiadaczem tych samych słuchawek, co on od prawie roku, wyraziłem MOJE zdanie oparte na MOICH doświadczeniach. A że mam ich zdecydowanie mniej od niektórych z was, to nie ulega wątpliwości, tylko nie znaczy, że nie mogę o nich napisać.
Wnioski z poszczególnych opinii niech sobie kolega plawgo uśredni i będzie miał przynajmniej jakiś przybliżony obraz, czego może się spodziewać.

ogorek

• 855 / 5808
  • Ekspert
07-09-2010, 08:30
@majkel Atlas Voyager -> bardzo bezpieczny i dobry wybór. Droższe czasem brzmią lepiej a czasem źle, ten ze wszystkim gra dobrze. Spróbuj na następnym spotkaniu Crystal Cable. Powinno być bardzo dobrze z gęsto i ciemno grającego sprzętu.

@plawgo -> kolega @majkel kupuje właśnie takie gotowe klony Lehmanna u "chińczyka", po czym je ulepsza. Zmienia komponenty na lepsze (np. szybsze diody) i ingeruje lekko w topologię obwodu.

Od @majkela możesz wypożyczyć za kaucją, posłuchać i zdecydować.

Od "chinczyka" musisz kupić i potem uzywac lub odsprzedać ...
Audionemesis VLE, Audiolab mDAC, BP, AKG701, T90, stacj: HEED Obelisk SI
Każda modyfikacja systemu podnosi jakość brzmienia o 2 klasy wyżej. Po pewnym czasie zauważam, że się pogorszyło w stosunku do poprzedniej wersji …

nano

• 9079 / 5560
  • Ekspert
07-09-2010, 09:11
@plawgo

szkoda ze boisz sie lutowac ,  mozna ale tez u niego kupic gotowca  ale oki twoja decyzja  

chcialem tez zwrocic uwage,  ze jest system tez do lutowania   z zachodniej granicy z Berlina ktory brzmi serio  bardzo dobrze  bylem zaskoczony nazywa sie dosc dziwnie  LPA-2

http://www.funk-tonstudiotechnik.de/

to firma  pana  Funk   kazdy moze sobie poskaldac  co chce  z tzw  lego   kostek  zobaczcie sobie na serio warto
oczywiscie czesci sa na gwarancji

Ja wroce troche do tematu lampowy wzmacnicz sluchawkowy  czy  tez tranzystorowy

1. lampowy czy tranzystorowy musi pasowac do danych sluchawek !!  i tu racja sa na serio roznice  ze np T1  nie lub za bardzo Lehmann-a  jakby za bardzo metaliczyny dzwiek  niby tak ale  tak minimalnie ze nawet nie wiem czy o tym mowic bo roznice sa minimalne

dlatego tak trudno cokolwiek komus podpowiedziec
ja testowalem taki sprzet
na normalnych kablach   bez tuningow   na wzamcniczu NAD   i  H/K  + odp wzm. sluchawkowy +
sluchawki hifiman he5   , denon 70000  i T1

1.  mialem w reku  tylko te lampowe wzmacniacze  HiFiMAN EF2   ,HiFiMAN EF5  i  Maverick Audio Tube Magic D1 , Little Dot MK VI

2. z trazystorowych te : lpa-2 ,  Lehmann Linear.,  Lehmann Rhinelander, podrobe  czyli LOVELY CUBE Linear, podrube czyli Matrix M-Stage, uDAC, Lake People G100   + jakies tansze

jak mowilem mnie nie odpowiada /slodki/wypieszczony dzwiek lampowych  wzm. chociaz w niektorych wypadkach  :-)  byl lepszy niz z tranzystorowych

moj foworyt z tych wszystkich jesli chodzi o dzwiek to juz wiecie , to Lehmann Black Cube Linear    przynajmniej na razie   powodzenia w wyborze ktory jest b b b  trudny  tym bardziej ze ja chcialem kupic cos na pare dobrych lat

szwagiero

• 2240 / 6470
  • Ekspert
07-09-2010, 09:42
>> Vinyloid, 2010-09-07 00:34:31
>Szanowni koledzy się tak nie obruszają na opinie innych. Chyba sie zgodzamy co do tego, że każdy ma prawo mieć >swoją ? Plawgo zapytał o nasze doświadczenia a z racji tego, że jestem posiadaczem tych samych słuchawek, co on >od prawie roku, wyraziłem MOJE zdanie oparte na MOICH doświadczeniach. A że mam ich zdecydowanie mniej od >niektórych z was, to nie ulega wątpliwości, tylko nie znaczy, że nie mogę o nich napisać.
>Wnioski z poszczególnych opinii niech sobie kolega plawgo uśredni i będzie miał przynajmniej jakiś przybliżony obraz, >czego może się spodziewać.

Vinyloid wszystko co napisałeś to prawda, chodzi tylko o to, żeby nie generalizować w swoich opiniach (lampa vs tran w ogóle) tylko skupić się na konkretnych urządzeniach. Z ogólnych opinii dotyczących technologii wykonania danego klocka zupełnie nic nie wynika konkretnego, a właśnie tych mniej doświadczonych może wprowadzać w błąd i wbijać im do głowy utarte, błędne przekonania.

Pozdrawiam,

Vinyloid

• 2470 / 5683
  • Ekspert
07-09-2010, 11:11
Śwagier,

ja nkomu nic do łba nie wbijam. Piszę o tym, czego sam doświadczyłem. Oczywiście, że nie ma tu żadnych sztywnych reguł ale popatrz na wpis nano. Zdaje się, że on ma podobne odczucia do moich. W sobotę będę miał okazję (a przynajmniej mam taką nadzieję) przetestować Danony na kilku ciekawych wzmacniaczach lampowych, tranzystorowych i mieszanych m.in.

Meier Corda Opera
Meier Concerto
Darkvoice 337
Little Dot (2 modele)
Cavalli Audio Bijou
AMB M3
HeadAmp GS1
AKG BAP1000 Audiosphere

więc może na chwilę obecną powstrzymam się od dalszej dyskusji i napiszę coś więcej po powrocie. Kto wie może nawet jakąś krótką relację z fotami ze spotkania trzasnę.

Makduf

• 499 / 6054
  • Zaawansowany użytkownik
07-09-2010, 12:52
A tymczasem już w tym miesiącu mają być dostępne w sprzedaży nowe wyroby Sennheisera, w tym HD 598. Trzeba przyznać, że mają kontrowersyjny design. Ciekawe czy okażą się słuchawkami wysokich lotów?

Makduf

• 499 / 6054
  • Zaawansowany użytkownik
07-09-2010, 12:56
Garść szczegółów technicznych ze strony producenta:

Transducer principle:                     dynamic, open
Ear coupling:                                 circumaural
Frequency response:                      12 – 38500 Hz
THD, total harmonic distortion:    < 0.1 % (1 kHz/100 dB SPL)
Sound pressure level (SPL):             112 dB (1kHz/1Vrms)
Impedance:                                     50 Ω
Cable length:                                     3 m OFC single -sided, exchangeable
Jack plug:                                             6.3 mm
Weight:                                             270 g

Cena jeszcze nieznana, powinna oscylować wokół modelu HD 595.

fallow

• 6463 / 6438
  • Ekspert
07-09-2010, 13:09
Mnie sie ten design _BARDZO_ podoba!

Sluchawkami wysokich lotow nie stana sie na pewno gdyz cena jest za niskich lotow :)

pastwa

• 3849 / 6468
  • Ekspert
07-09-2010, 13:46
Design jest w zasadzie taki sam jak wczesniej (za wyjatkiem moze poduszeczki pod palakiem, bardzo fajna), kolorystyka sie zmienila opcjonalnie, i mnie te kremowe kolory odpowiadaja, dosc ekskluzywne takie (sa tez dostepne w \'standardowym\' szarym kolorze).

Dla Fallowa za tanie, a dla mnie byc moze za drogie jak na wysokie loty, poczekamy zobaczymy ;\'))