Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

majkel

• 7477 / 6526
  • Ekspert
05-09-2010, 17:21
@Rafaell, to co ty zrobiłeś to nie jest symetryzacja. Obydwa kanały grają u Ciebie między pojedyncze wyjście wzmacniające, a masę. Wzmacniacze słuchawkowe symetryczne to są konstrukcje zmostkowane, inaczej byłoby to bez sensu. Masa nie bierze udziału w transferze sygnału, stanowi tylko odnośnik dla napięć pracy układów wzmacniających, ewentualnie punkt łączenia ekranów, czego nie polecam robić akurat.
To co zrobiłeś jest tym samym, co ja robię w kablach do Sennheiserów i wszelkich innych opartych na Conducfilu 3014. Jak się przepnę między oryginalny kabel od HD565, a robiony samemu, to efekt jest dokładnie taki sam. Firmowy kabel brzmi jak ze źle ustawionym fokusem, nieostro i niestabilnie. Wszystkie inne efekty to jest konsekwencja tego niedokładnego rysunku dźwięku, czyli większa natarczywość barw i gorsza swoboda. W Beyerdynamikach wystarczyło mi zagrzebać w jacku, żeby się pozbyć efektu przenoszenia potencjału przez ekrany. Posłuchasz sobie, tylko mi daj znać kiedy. Mogę wpaść do Ciebie z nowym wzmacniaczem już dopieszczonym konstrukcyjnie i zrobionym pod klienta.

• Gość
05-09-2010, 17:23
Co do porównania Hd 800 miałem na myśli kabel oryginalny do dziury vs nastepnie kabel APs na xlr podłączony przejściówką na duzego jacka do dziry.

ogorek

• 855 / 5866
  • Ekspert
05-09-2010, 17:47
Odpowiadasz na wpis
>> Radical, 2010-09-05 14:59:36
@ ogorek

Pozazdrościć mu posiadania 2 par bardzo eksluzywnych i unikalnych słuchawek. Tak wiem to wielka zbrodnia chcieć posiadać coś nie patrząc na walory dźwiękowe, ale tak samo ludzie kupują drogie zegarki, samochody czy też znaczki

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Znaczki mają umowne wartości i można je traktowac jak baknoty ;)
Zakładam, że każdy własciciel nowego Lambo jest zachwycony. Chociaz pamiętam odcinek TopGear gdzie zaproszona gwiazda stwierdzila ze po zakupie Lambo zawisla na swojej wlasnej ulicy przy której są tzw. "spiący policjanci". Nie wpadła na pomysł, że jest aż tak nisko zawieszony przed zakupem :)

W Audio najczęciej widzialem skonfigurowane zestawy i rozczarowanie lub niedowierzanie. Wydaje mi sie, ze tak samo zareagował recenzent rzeczonych SONY i drążył temat (kable, wzmocnienie,wygrzewanie).
Audionemesis VLE, Audiolab mDAC, BP, AKG701, T90, stacj: HEED Obelisk SI
Każda modyfikacja systemu podnosi jakość brzmienia o 2 klasy wyżej. Po pewnym czasie zauważam, że się pogorszyło w stosunku do poprzedniej wersji …

intuos

• 1003 / 6526
  • Ekspert
06-09-2010, 08:01
"Przy okazji facet w recenzji napisał coś istotnego z punktu widzenia technicznego - nie trzeba symetrycznego wzmacniacza, żeby uzyskać lepszą separację i ogromną scenę. "

Dla niektorych to prawda stara jak swiat....
Jezeli ktos uwaza ze tor symetryczny jest lepszy-podkreslam na sluchawkach- to znaczy ze nigdy nie slyszal dobrego wzmacniacza.
Glowne problemy z symetryzaja sygnalu na sluchawkach to rozjezdzanie sie sceny, ucieczka mikrodetali, inny sposob grania, ktory dla mnie jest istotna wada, niedociagnieciem powodowanym ze sygnal zmierza do nas z 4-ma roznymi predkosciami...a nie ze gra lepiej. Niestety bez wiedzy empirycznej to suche gadanie, dlatego pozwalam sobie jedynie sie  wtracic i zachecic do badan.

Tor symetryczny na sluchawkach to pomylka. Pozwala pomniejszyc problemy impedancji w dynamikach i na tym konczy sie lista zalet.

almagra

• 11712 / 6181
  • Ekspert
06-09-2010, 08:48
Parametry THD,zakres dynamiki,poziom zakłóceń w torach symetrycznych jest obiektywnie lepszy,ale subiektywnie odbierana szczegółowość i porządek źródeł pozornych na scenie jest znacznie gorsza niż w torach niesymetrycznych.Jest to szczególnie mocno zauważalne w układach lampowych ze względu na duży rozrzut właściwości akustycznych lamp.Zjawisko pogorszenia jakości w torach symetrycznych jest raczej zaniedbywalne we wzmacniaczach głośnikowych,ale w słuchawkowych naprawdę bardzo szkodzi.

nano

• 9079 / 5618
  • Ekspert
06-09-2010, 09:41
witam
to moj pierwszy post tu w forum dlatego nie wiem czy bylo
prosze wiec o wyrozumialosc
posiadam sluchawki hifiman he5  niskoomowe  okolo 25  omow  
udalo mi sie je zdobyc z usa   tzw  uzywke na gwarancji ( mam dotychczas porownanie z bardzo drogimi denon ah d7000 i  T1 )
nie mam pojecia o technice dzialania  ale  te chinskie hifiman  maja cos niewiarygodnego w dzwieku  jakby szerzej slychac wszystko i przede wszystkim barwa glosu przede wszystkim  kobiet :-)  solistek   jest niesamowita zreszat   jak mowie nie moge tego opisac brak mi slow

polecam wiec kazdemu kto ma pare zlotych a nie az tyle na  ten Denon czy na  te T1
hifiman he5 to starszy model mozna wiec go dostac troche taniej na rynku

do tego polecam wam wzmacniacz sluchawkowy  " Lehmannaudio Linear Black Cube   "    bez wzmacniacza pozadnego to bez sensu miec tak dobre sluchawki  to mowie z doswiadczenia

czesci mozna samemu polutowac jhka ktos ma talent  
polecam a nie pozalujecie
« Ostatnia zmiana: 01-01-1970, 01:00 wysłana przez moderator6 »

nano

• 9079 / 5618
  • Ekspert
06-09-2010, 10:04
sorry
ale nie mozna edytowac postow ?

Sim1

• 1829 / 6490
  • Ekspert
06-09-2010, 10:22
>> nano, 2010-09-06 09:41:29
>[...]
>posiadam sluchawki hifiman he5 niskoomowe okolo 25 omow

No w końcu ktoś na forum ma nowe ortho! Gratuluję "właściwego" wyboru ;).

Bardzo dużo informacji znajdziesz w temacie "Ortodynamiczny świat" bo to słuchawki ortodynamiczne.
Ale do wysokich lotów też się kwalifikują ;)
Co do wzmacniacza to zalecany jakiś normalny wzmacniacz i zasilanie z terminali głośnikowych bezpośrednio lub jakiś starszy dobry wzmacniacz który zasila wyjście słuchawkowe z końcówki mocy (znajdziesz takie informacje również w wątku o ortho).

nano

• 9079 / 5618
  • Ekspert
06-09-2010, 10:30
dziekuje bardzo za  podpowiedz   ja mialem juz raz taka  niby przerobke  niby oki ale jak uslyszalem najpierw na

Lehmann Rhinelander      ( denon 7000    T1  a teraz  he5 )   tu usiadlem ze zdziwienia  potem posluchalem na
Hifiman EF5   --  http://www.head-direct.com/product_detail.php?p=30  --  to kurcze calkiem mnie scielo  ale na samym koncu wyladowalem na
Lehmann Linear !!       bardziej agresywnie graja  niz na EF5   to mi odpowiada  czyli te mam

Rafaell

• 5033 / 6523
  • Ekspert
06-09-2010, 11:12
=> nano, 2010-09-06 09:41:29  

Mógłbyś coś więcej napisać jak wyglądały porównania he5 z D7000 i T1; czy miałeś je jednocześnie? Jak wyglądały poszczególne aspekty zakresów pasma np. jakie różnice były na basie?e.c.t                            

nano

• 9079 / 5618
  • Ekspert
06-09-2010, 12:50
witam
wiecie sami jak to jest ze sluchem  . Ja slucham muzy za duzo na sluchawkach !  po prostu maniactwo i juz cala rodzinka mnie nie nawidzi   :-)  ale coz
jesli chodzi o dzwiek to roznie bywa jednemu to pasuje ,  innemu  innemu cos innego

testy robilismy sobie w rodzince na NAD C 320 BEE do tego dopiety wzmacniacz sluchawkowy - Lehmann Rhinelander  o teraz do tego wkladalem ten denon 7000  ,  T1  i HE5    na przemian  (  denon ah 7000 mialem ze sklepu pozyczone  a  T1 stare byly moje !! )
pytalem potem co i jak mysla zeby jakos zfinansowac sprzet

co na 100% cala rodzinka wyslyszala to po wrzuceniu  CD  na ( cd player technics  stary 15 lat )   testy wieczorem przy zamknietych  oczach

plyta   Enya The best off 2009

1. HE5    -  wysmienicie oddaje przestrzen  , jakby oddychaly te sluchawki z muza  , wszyskie dzwieki bardzo plynnie  zgodnie z soba brzmialy  zadnych  glosnijszych przeszkadzajacch w uszach odcieni    mozna bylo odleglos lokalizowac  niesamowite

2. T1  -  tez pieknie ale nie bylo przestrzeni !  jakby o pare metrow zmniejszylo sie widowisko

3. denon   -  no ten mi sie podobal lepiej niz T1    przestrzen tez byla ale znow nie tak wyraznie instrumenty graly  jakby  gumka ktos wygladzal je  co nie robil mi T1   ale on znow nie mial tego czegosc   pomieszczenia    

wrzucilem  
the woll   pink floyd

1. he5   - znow pieknie przestrzen jest  wyrazne dzwieki ,   ale ale   bas  za malo basu !  musialem podkrecic troche wzmacniacz zeby dorownal T1  lub denon-owi

2. T1  - przepieknie  bas walil jak    ech przepieknie    ale znow przesztrzeni nie bylo   jakby po walnieciu basu ni bylo slychac od razu instrumentow  co nie robil znow he5

3. denon  7000 najlepiej sie spisal tu  i przestrzen i bas  wsio pasowalo !!  nawet lepiej niz na he5 !  tak mi sie wydawalo
te sluchwaki wydaj mji sie sa bardzo dobre  do  ROCK  HIP.HOP  muzyki   ja ale takiej mam niewiele

wrzucilem
4 pory roku   klasyka  wiec :-)

1. he5  bezapelacyjnie  bez jakichkolwiek problemow najlepiej wyszedl  he5  i tu wsio pasowalo  wiedzialem prawie kto gdzie siedzi niesamowite wrazenia na mnie to zrobilo  ze mozna lokalizowac instrumenty w glowie do tego stopnia

2    T1    gorszy niby wsio pasowalo ale nie bylo zacia  jakby skrzypce sie zlewaly w jedna calosc  a po udezeniu basowym sie gubily  za duzo basu !  takie mailem wrazenie ,,  

3 denon  porownywalnie z T1   ale jakby   skrzypce nie brzmialy tak dlugo jak w T1   dzwiek jakby zrywal sie  minimalnie

wrzucielem ( bardzo lubie glosy wokalne kobiece ) czyli czas na wokal kobecy
d. krall   +  wong  +  garbarek  itd

1.he5 bezapelacjnie  glosy wokalne tych pan byly niesamowite   jakby staly kolo nas , wywazony dzwiek bardzo realistyczny
  i tu uwaga   literka  "s"  przy spiewie   jak podlaczylem do wzmacnicza normalnego bylo slychac przeklamania a jak wlozylem do Lehmann   juz nie
  te sluchawki potrzebuja b b b  dobrego wzacniacza sluchawkowego !!!!!!!!!!! bez niego nawet sie nie przmierzajcie do kupna !

2. tu znow na dwrot   T1   jakos lepiej gral niz denon   jakby T1 lepiej glosy prowadzil po sznurku   ale po udezeniu kontrabasu jakby sie gubil i znow wyzszosc denona wychodzila w tych sekundach  

...........

mialem tez na pare dni  hifiman fe5   rurowy wzmacniacz  ale  jaos nie podobalo mi sie uplastycznienie dzwieku !   bardziej lubie  agresywny  tranzystorowy  he he   dzwiek

sorry nie potrafie lepij opisywac

jeycam

• 150 / 6153
  • Aktywny użytkownik
06-09-2010, 13:57
nano, wielkie dzięki za pierwszą opinię o HE-5 w  Polsce (chyba, że się mylę?). Dodam tylko, że HE-5 na chwilę obecną zastąpione są ulepszonym modelem HE-5LE, a lada moment na rynku powinny pojawić się HE-6 i HE-7.

plawgo

• 4 / 5618
  • Nowy użytkownik
06-09-2010, 13:57
Witam wszystkich na forum. To jest mój również 1 tutaj post.

Pytanie do nano i innych: mam denony 7000, nie mam niestety żadnego przedwzmacniacza...Jaki polecacie i dlaczego?
Myślałem o Lehmannie. Słucham głównie muzyki alternatywnej z analogu.
Do tej pory sygnał pochodzi z aplitunera H/K, jednak dźwięk nie jest zadowalający.Jestem na etapie zmiany źródła ... chodzi po mnie jakiś lampiak( myślałem o Yaqinie MS-34d).
Co o takim systemie sądzicie ? czy ten wzmak pociągnie te słuchawki.

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.

jeycam

• 150 / 6153
  • Aktywny użytkownik
06-09-2010, 14:04
Z własnego doświadczenia (posiadałem D5000), myślę, że lepiej sprawdziłby się z nimi jakichś raczej chłodny w brzmieniu wzmacniacz. D7000 tak jak D5000 moim zdaniem mają tendencje do "upiększania", co w połączeniu z ciepłą lampą i analogowym źródłem może wyjść zbyt "kluchowate". Niestety, z Yaqinem przyjemności nie miałem, a nuż jest chłodny...