>> ptx, 2008-06-28 09:13:56
>czy różnią sie brzmieniowo grado sr325i od Alessandro Music Two MS2?
Różnią się głównie charakterem. Porównywałem bezpośrednio SR325i i MS2i. Spróbuję po kolei...
Wygląd (hehe) - Alessandro są srebrne, a nie mosiężne w kolorze, i nie mają guzików na grillach. Reszta wszystko to samo.
Przestrzeń. - W MS2i nieco głębsza, w SR325i bardziej wszerz, ale też z głębią ustępującą chyba tylko GS1000 w linii Johna Grado.
Bas - SR325i mają twardy, zdecydowany, dający wrażenie świetnej kontroli. Porównanie z RS2 wykazuje jednak pewne niedostatki jego wypełnienia w wyższym zakresie, przez co jest bardziej surowy. MS2i grają basem tak, jakby w SR325i nieco poluzować membranę, jest bardziej skórzasty, ciężar jakby poszedł lekko w górę, gra okrągło, miękcej i bez takiej precyzji jak w SR325i. Wolę ten z Grado, choć żaden z dwóch nie jest doskonały.
Średnica - tutaj chyba tkwi sedno. W MS2i jest po prostu neutralna, nie słychać podkolorowań, podbić czy dociepleń. Kojarzy mi się bezpośrednio z tą z GS1000, choć w MS2i jest jej ilościowo chyba jednak więcej. W SR325i średnica to oaza żywiołu, jest dźwięczna, gęsta, jasna, może popaść w lekkie prześwietlenie na niektórych tonach wyższej średnicy. Do tego ma charakterystyczną barwę. Słuchałem kilku modeli SR325i swojego i kolegów, i można by się pokusić, że to jest wręcz cecha osobnicza tych słuchawek.
Sopran - średni sopran w SR325i bryluje, ale rozciągnięcie sopranu jest bardzo dobre. Talerze zagrają nieco gęściej niż na MS2i, ale mają przyjemniejszą złotawą barwę. MS2i mają jakby lekkie siodełko w sopranie, dolny i górny trzymają się na co najmniej tym samym poziomie co średni, co daje wrażenie, że ten zakres w MS2i jest zimny i bezbarwny. Sopran MS2i kojarzy mi się ze szronem, chłodna odmiana bieli. Co gorsza, ten sopran nie wykazuje wielobarwności, zawsze ma tę samą, mało ciekawą chłodną barwę. Dynamika sopranu jest niższa niż w SR325i.
Inne - SR325i to żywioł, PRAT, dyscyplina, MS2i to więcej mrocznego dystansu do muzyki, z większą atmosferą tajemniczości z powodu chłodniejszej prezentacji i bogatszej perspektywy przestrzeni. Ja dla siebie wybrałem SR325i w owym czasie, a ostatnio słuchałem jednocześnie RS1, RS2 i SR325i, i według mnie RS1 to bardziej wyarfinowana odmiana SR325i, podczas gdy RS2 to "completely different story"...
-------------------------------------------------------------
Sprzedam słuchawki: Beyerdynamic DT880 Pro, Grado RS2