>> Rolandsinger, 2010-08-18 19:38:20
asmagus: >>(...) chciałem dokupic do AKG 271 wzmak za ok 700 pln i na tym zakończyć wydatki. Od tego czasu wydałem na tor słuchawkowy ok 9 000 - rok temu stwierdziłbym, że nie ma takiej opcji w ogóle by przez myśl mi przeszło wydanie takich kwot(...)<<
To jest zespół zależności konsumpcyjnej dóbr Veblena (kod 301.74 wg DSM V), zaburzenie w psychopatologii wprowadzone już w 1915 roku przez niemieckiego psychiatrę Emila Kraepelina, dotyczy ogólnie rzecz biorąc kompulsywnego i irracjonalnego wydawania coraz większych sum na przedmioty nie posiadające obiektywnych cech odróżniających je od innych tańszych w tej kategorii przez osoby niezamożne, które rezygnują z zaspokajania innych potrzeb na rzecz przedmiotu uzależnienia.
Oświadczam, że nabywając ten sprzęt nie zrezygnowałem z zaspokajania innych potrzeb, byłem miesiąc na wakacjach, nabywałem prezenty ślubne dla "młodych", zabierałem rodzinę na atrakcyjne wycieczki i w przypływie szału nawet zabrałem teściową z nami na weekend w górach. W tym czasie również nabywałem ubrania i wysyłałem żonę do fryzjera. Sprzętu nie nabywałem na kredyt.
Oświadczam również, że nie wierzę, że może zagrać jak koncert unplugged. Mimo wszystko daje mi sporo frajdy z słuchania muzyki a co najważniejsze... pozwala się zrelaksować. Nie mam czasu na więcej niż średnio 1 h słuchania na dobę, więc muszę "iść na jakość" a nie na ilość ;P
Wydając kasę zawsze jest wybór, można kupić telewizor LED 42" i BluRay albo Crosstreinera Kettlera z 9 000. Wtedy zapewne mój wydatek byłby bardziej racjonalny. Reasumując, znajdź mi inny kod Rolandzie :)