Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

fallow

• 6457 / 6074
  • Ekspert
19-06-2008, 20:07
Wiem, ze musi miec 4 zyly ale myslalem ze ida 4 zyly do gniazda, ktore podobno ma byc w K702. Np. w Grado ida po 2 zyly do przetwornika, Jak koledzy raportowali masa - 2 zyly ida tak az do wtyka - mimo,ze jes to SE. Wiec de facto przerobka Grado na std kablu to uciecie Jacka i zakonczenie XLRami.

majkel

• 7477 / 6104
  • Ekspert
19-06-2008, 20:47
Ja stawiam dolary przeciw orzechom, że będą 4 żyły w K702. Nikt z szanujących się producentów inaczej nie robi, poza tym to tylko utrudnia produkcję, bo trzeba łaczyć 2 żyły od słuchawek w jedną wspólną w trójniku. Żyły powrotne schodzą się dopiero we wtyczce jack. Dzięki temu nie ma po drodze łączeń, a żyły są ciągłe. Zresztą, to by tylko psuło dźwięk - sprawdzone na CAL przy okazji ćwiczeń z recablingiem.
-------------------------------------------------------------
Sprzedam słuchawki: Beyerdynamic DT880 Pro, Grado RS2, Sennheiser HD25-1 II

inzynier

• 35 / 6103
  • Użytkownik
20-06-2008, 10:05
W ulotce pisza:

Cable: bi-wiring, 99.99% OFC, 3 m (10 ft.)

Co rzeczywiscie moze sugerowac, ze kabel bedzie 4zylowy. Zobaczymy. Dostepne od sierpnia, podobno. Nie wiadomo kiedy u nas.

Rafaell

• 5033 / 6101
  • Ekspert
20-06-2008, 15:31
>> majkel, 2008-06-19 20:47:39
Niestety nikt w dużych koncernach tak nie myśli -liczy się kreatywność, produktywnośc :)
Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
słuchawki Pioneer SE-500 sprzedam

Mogos

• 382 / 6002
  • Zaawansowany użytkownik
22-06-2008, 13:51
Dononałem modyfikacji Denonów. Z kroków przedstawionych na Head-Fi wykonałem tylko część. Tak jak już pisałem zmieniłem kąt nachylenia przetworników przez wypchanie tylnej części poduszek.
niech gra muzyka, a z całą resztą jakoś będzie

Mogos

• 382 / 6002
22-06-2008, 13:53
Wykleiłem tak jak to widac na załączonym zdjęciu tylna obudowe przetworników materiałem Dynamat xtreme. I zastosowałem specjalne trzpienie metalowe z gwintem maszynowym wewnątrz do przymocowania muszli ponownie.

Mogos

• 382 / 6002
22-06-2008, 13:55
Najbardziej ryzykowny był zabiehg instalacji tych trzpieni. Żeby zrobic to naprawdę pro to trzeba by miec wiertarkę ze specjalną prowadnicą tak żeby oś otworów była nawiercona idealnie prostopadle do płaszczyzny styku. Ale ja takowej ni mam I zrobiłem to na oko. Było później trochę problemów ze skręceniem ale sie udało. Oryginalne rozwiązanie to połączenie na malutkie drewno wkręty w bądż co bądź miękkie drewno. Totalne nieporozumienie tak jak cała budowa tych słuchawek. Na zdjęciu jest pokazany trzpień w całości ja go musiałem skrócić. Na początku zmniejszałem też łeb śrubki ale zauważyłem że jest możliwość odkręcenia w całości przetwornika z muszlą od pałąka I wtedy zastosowanie nie modyfikowanych śrub za wyjątkiem ich długości było możliwe. Najmniejszy rozmiar trzpienia I śrub jaki mi się udało znaleźć w sklepie to M3 I to jest już na granicy możliwości zastosowania. Najlepiej gdyby była możliwość zastosowania tych komponentów w rozmiarze M2.  Denony grają naprawdę ciekawie I high endowo ale jakość obudowy przypomina tą ze słuchawek za 20 zł. jednorazówek.  Wszystkie użyte materiały jak plastik czy drewno są miękkie I użycie do nich drewno wkrętów jest nieporozumieniem. Jak je rozkręcałem to 2 śruby mocujące pałąk z przetwornikiem były już luźne czyli włożone tak dla oka. A w trakcie pierwszego tygonia użytkowania odkręciła mi się jedna słuchawka od pałąka. Próby dokręcenia śrubki nie dały rezultatów dopiero klej powstrzymał odkręcanie się. Totalne nieprozumie jak na słuchawki za 2500 zł. One powinny kosztować 1000 max I należałoby kupić dwie pary. Także jakbym miał porównać budowę Sony z Denonami to tak jakby postawić Trabanata przeciw czołgowi. Inna sprawą jest komfort. Denony są niesamowite. Pomimo swojej wielkości nie czuć ich na głowie. Zakładając Sony odczuwa sie lekki nacisk do chwili przyzwyczajenia.  I nawet skóra użyta na poduszki przez chwile jest chłodna a poduszki twardsze. (ale za to solidniejsza niż w Denonach). Zakładając Denony totalny komfort nie można im nic zarzucic.
Wyklejając muszle zdecydowałem się pozostawić środek bez materiału absorbującego w obawie przed nadmierną utratą zdolności reprodukowania pogłosów przez Denony. Zrobiłem to na czuja I do końca nie wiem czy pełne wyklejenie nie miałoby większego znaczenia. Acha I obkleiłem tylną część przetwornika ale tylko ten większy pierścień paskiem Dynamatu. Zapomniałem niestety zrobić zdjęcia przed ich złożeniem. No I tyle byłoby modyfikacji. Pierwsze wrazenia odsłuchowe są pozytywne. Basu nie ubyło zbyt wiele ale już napewno nie jest on nadmierny lub niekontrolowany. Słuchawki mają dopiero około 40 godzin grania. Także moją ostateczną ocenę będę mógł przedstawić dopiero za jakiś czas. Najpierw trzeba będzie je wygrzać a potem posłuchać na nich płytoteki. Na dzień dzisiejszy już jestem z nich bardzo zadowolony a odsłuchy I wygrzanie powinny potwierdzić ich HighEndowy rodowód. Poniżej zdjęcie materiału abzorbującego drgania. Pozostał mi jeden arkusz 24x24 cm. Jakby ktoś potrzebował to mogę odsprzedać.

Mogos

• 382 / 6002
22-06-2008, 14:01
Powinno być absorbującego.

Pozdrowienia dla wszystkich słuchawkowych maniaków.

ptx

• 651 / 6106
  • Ekspert
22-06-2008, 14:26
czy  planujesz jeszcze dalsze modyfikacje?czy wykonanie tej czynności wiąże sie z jakimś ryzykiem czy jest proste.także jak już otrzymam mój egzemplarz to poddam go przeróbce na wzór  markla.

Mogos

• 382 / 6002
22-06-2008, 15:54
Biorę pod uwage dalsze modyfikacje ale to bedzie zależne od tego jak będą grały po zakończeniu wygrzewania.Teraz mi ciężko definitywnie stwierdzić czy będą potrzebne. Te pola w środku zawsze mogę sobie zakleić. A dodanie watoliny czy czegoś podobnego jest teraz w instrukcji Markla opcjonalne bo zauważył ze jej obecność wpływa na szczegóły i reprodukcje pogłosów.  Bas jest już teraz dobrze kontrolowany jak dla mnie choć nie taki jak w Sony ale jest OK. Samo odsunięcie /nachylenie przetworników bardzo dużo daje. Wysokie i srednie uległy uwypukleniu. Wlaśnie mam trochę watpliwości co do wysokich czy aby nie za bardzo sa uwypuklone. Ale to będę mógł stwierdzić po wygrzaniu i wielokrotnych porównaniach z Sony. Sama modyfikacja jest prosta. Jeżeli chcesz przeprowadzić wszystkie kroki z instrukcji Markla to będzie trochę dłubaniny. Przygoduj sobie odrazu jakiś klej epoksydowy. Napewno będą problemy z ponownym dokręceniem śrubek. Prostym rozwiązaniem jest zalanie istniejących dziurek klejem epoksydowym a potem rozwiercenie ich bardzo cieńkim wiertłem 0,5 mm. Dynamat dobrze się klei do powierzchni ale nie aż tak zeby był problem z jej oderwaniem. Oczywiscie z delikatych częsci mogłoby to być trudne i niebezpieczne.

Rafaell

• 5033 / 6101
  • Ekspert
23-06-2008, 20:55
>> aasat

Witaj w klubie słuchawki dla Ciebie do mnie przyszły-pierwsza klasa ! ale jeszcze nie wygrzane i nie ułożone :) ? wszystko jeszcze przed Tobą

Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
słuchawki Pioneer SE-500 sprzedam

violett

• 786 / 6095
  • Ekspert
24-06-2008, 18:48
Dziś odebrałem słuchawki Fostex T-7.

V.

paww

• 327 / 6105
24-06-2008, 19:53
Ciekawe jak grają?

violett

• 786 / 6095
  • Ekspert
24-06-2008, 21:05
>> paww, 2008-06-24 19:53:24
Ciekawe jak grają?

Pierwsze wrażenie z odsłuchu słuchawek Fostex T-7 - to jakby dźwięk zmodowanych ...CAL! Posłucham ich jeszcze trochę, to może coś więcej napiszę. Generalnie wstępna ocena na duży plus.

Pozd.

V.

paww

• 327 / 6105
24-06-2008, 21:34
>violett
Też się zastanawiam nad czymś, co by grało jak CAL, ale było trochę mocniejsze w wykonaniu. Fostex T-7 wydają się (przynajmniej na zdjęciu), że są mechanicznie lepiej wykonane. Jeśli do tego grają lepiej jak CAL, to przy cenie 190 zł - rewelacja.