Odpowiadasz na wpis
>> Vinyloid, 2010-08-02 14:48:10(..)Jeszcze trochę z innej beczki - nie wiem jak wy, ale zauważyłem też prawidłowość, że w muzyce rozrywkowej wszelkie riffy, upiększacze i inne wstawki muzyczne pojawiają się w przeważającej mierze w prawym kanale. Posłuchajcie swoich ulubionych nagrań pod tym kątem i dajcie proszę znać o swoich spostrzeżeniach, bo bardzo jestem ciekaw jak słyszą to inni.
Nie podzielam Twoich spostrzeżeń, spośród nagrań, które posiadam wypada to mniej więcej po równo, a częściej nawet mam tak, że tego typu dodatki pojawiają się lekko z lewej lub lekko z prawej i zawsze nieco do przodu i do góry, a na dalszych planach jest zazwyczaj jakiś stereo-uzupełniacz trzymający rytm :) Z całkowitym przesunięciem balansu na którąś ze stron miewam rzadko styczność, chyba, że jakaś chwila kiedy wchodzi tylko jedna gitara co ma miejsce zazwyczaj w rockowych nagraniach.
A właśnie skoro już o tym mowa to czy nie irytuje Was kiedy słuchając na słuchawkach muzyki z gitarami w roli głównej właśnie moment pojawienia się tylko lewej lub tylko prawej gitary jest zrobiony w taki sposób, że drugi kanał jest całkowicie wyciszony i mam wówczas wrażenie jakbym chwilowo ogłuchł na jedno ucho. Znacznie lepiej jest gdy w tym drugim(domyślnie niemym) kanale jest część pogłosu kanału z gitarą wówczas przestrzeń jest prawidłowo odtworzona i wrażenie realizmu znacznie się zwiększa i faktycznie mam odczucie jakby jedna gitara grała po jednej stronie, a nie tak jakbym słyszał tylko na jedno ucho :)