Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

Rafaell

• 5033 / 6101
  • Ekspert
14-06-2008, 12:56
>> domzz, 2008-06-11 22:46:12

>Monitor 10R
>jeśli chodzi o średnicę i górę to po prostu zapierają dech, oderwac się od nich nie mogę :) góra tnie jak ostra >brzytwa, hmmm... a może raczej - precyzyjnie jak miecz samurajski

Bardzo dobre określenie ja ostatnio na 30 letnich "ciężkich-650g" Monitorach10 (bez R) mam zabawę bawiąc się w rozpoznawanie producentów instrumentów blaszanych w perkusji i ze smutkiem przyznaję perkusiści są trochę niedoinwestowani i idą za modą kupując dosyć nieciekawie brzmiące blachy. Są jeszcze inne zalety albo i wady po prostu takie radio mimo moich ostatnich działań w super instalację antenową po prostu mało kiedy potrafi pokazać pazur i to nie zawsze zależy od siły i odległości nadajnika, słychać  po prostu żle dobrane elementy toru w samym studiu. W ramach łaskawości proponuję konkurs na najlepiej emitowany głos ze studia spikerskiego. Na przykład niby wiodący 3PR  dżwięk ze spikerki ma delikatnie mówiąc taki sobie pomieszczenie jest po prostu do korekty akustycznej, na przykład to są hece, żeby pomieszczenie się wzbudzało od niskich męskich głosów i dudniło.

Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
audiostereo.pl-ukradzione mi forum;jedyny legalny właściciel swoich postów i czytanej bezprawnie prywatnej korespondencji

IQ Partners S.A.nie dziękuję zostałem oszukany a ich akcje lecą na pysk
Site S.A.nie dziękuję zostałem oszukany czy powierzyłbyś reklamę i pieniądze komuś takiemu ?

ptx

• 651 / 6106
  • Ekspert
14-06-2008, 13:00

>> Piotr Ryka, 2008-06-13 21:41:26
ptx

To może na te lepsze zaczekaj.

co do tych lepszych to niema jeszcze oficjalnych informacji pewnie beda graly w stylu Markl Mods z lepszymi przetwornikami.cena d 5000  w usa jest można powiedzieć okazyjna wiec dzięki uprzejmości i pomocy  fallowa niedługo stanę sie ich posiadaczem.ze względu na ich ciemny charakter myślę ze spasują sie z lebenem jeżeli nie to czekam mnie zakup yamamoto ha 2.

/Każda rzecz ma dwie strony. Fanatycy widzą tylko jedną/
- Schutzbach

Rolandsinger

• 2894 / 6105
  • Ekspert
14-06-2008, 14:49
A ja myślę, że te D7000 to zwyczajny humbug, chyba że faktycznie to slighty attuned D5000.

Budowanie słuchawek to nie oranie pola, aby osiągnąć znaczący postęp, konieczne są lata doświadczeń i prób, co widać po rodzinie Sennheiserów, nie promują nowego modelu, bo kolejne słuchawki grające inaczej, ale nie lepiej niż dotychczasowa topowa konkurencja (również wewnętrzna), docelowy target klientów przyjąłby z rozczarowaniem i mogłoby to negatywnie wpłynąć na prestiż marki.

Rollo
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

ptx

• 651 / 6106
  • Ekspert
14-06-2008, 20:13
>> Piotr Ryka, 2008-06-14 13:07:54

jak na razie jestem na etapie finalizowania transakcji,gdy już do mnie dotrą to przedstawię spostrzeżenia myślę ze będzie dobrze ok .

pierwszy myślę ze na ich temat napisze coś fallow słuchając ich na swoim rudim. :)>

- Schutzbach

Dawindyk

• 140 / 6093
  • Aktywny użytkownik
14-06-2008, 21:04
>>Piotr Ryka

W przyszlym tygodniu (wtorek/sroda) bede mial D5000 w Krakowie - mozemy sie umowic na jakies krotkie odsluchy

Dawindyk

• 140 / 6093
  • Aktywny użytkownik
14-06-2008, 22:56
>>Piotr Ryka

OK - z Fallow\'em spotkalismy sie juz w Katowicach a Rafaela z checia poznam

Rafaell

• 5033 / 6101
  • Ekspert
15-06-2008, 12:06
>> Dawindyk, 2008-06-14 22:56:45
Miło mi
Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
audiostereo.pl-ukradzione mi forum;jedyny legalny właściciel swoich postów i czytanej bezprawnie prywatnej korespondencji

Site S.A.nie dziękuję zostałem oszukany czy powierzyłbyś reklamę i pieniądze komuś takiemu ?

Rafaell

• 5033 / 6101
  • Ekspert
15-06-2008, 12:08
Ależ piękny stan Sansui SS-100

http://cgi.ebay.com/Vintage-Sansui-SS-100-Omni-Dynamic-Headphones-Unused_W0QQitemZ130222128951QQcmdZViewItem?hash=item130222128951&_trkparms=72%3A552%7C39%3A1%7C65%3A12&_trksid=p3286.c0.m14

Za chwilę koniec aukcji

Rafaell

Rafaell

• 5033 / 6101
  • Ekspert
15-06-2008, 12:11
Już 405 $

Rafaell

Rafaell

• 5033 / 6101
  • Ekspert
15-06-2008, 12:15
Kiepsko czytam ale ktoś z naszych kupił w maju

Rafaell

ptx

• 651 / 6106
  • Ekspert
15-06-2008, 13:01
porównanie denonow ah d5000 z kilkoma słuchawkami w tym cal.o dziwo cal i denony sa bardzo podobne d5k tylko bardziej bogatsze dźwiękowo .jeżeli cal brzmią słodko a denony podobnie to myślę ze trafiłem z kolejnymi słuchawkami do lebena oprócz akg.

http://tiny.pl/kdbp

- Schutzbach

fallow

• 6457 / 6074
  • Ekspert
15-06-2008, 15:03
Piotr Ryka: to b.dobra wiadomosc - 4 zyly az do jacka. Przydaloby sie w takim razie uciac tego jacka, dolaczyc przedluzacz i ten zakonczyc XLRami. Dzieki Wam za te informacje

Jeszcze spostrzezenia z koncertu Agi Zaryan na ktorym bylismy wczoraj z Rolandem i naszymi Lubymi. BTW. Aga spisala sie b.dobrze - ma swietne mozliwosci, mnie podobala sie tez perkusja a Roland slusznie zauwazyl, ze Aga promuje bardzo swego czeskiego gitarzyste ktory byl ot taki - przecietny :)

Byla okazja zweryfikowac oczekiwania odnosnie prezentacji naglasnianego koncertu. Balans tonalny moich GS1000 i ich gora - nijak sie ma do tego co uslyszelismy na zywo. Tutaj znacznie blizej byly AKG K701 czy CAL!. DT 880 Pro tez mialyby za duzo tej gory, moje HD 25-1 tez nie graja w ten sposob. Z reszta - sluchawki studyjne (obecne) malo maja wspolnego z naturalnoscia, raczej z uwypukleniem dzwieku do potrzeb realizatorskich aby zapewnic dobry wglad.

Idac od drugiej strony - Monitorom 10 - zdecydowanie brakowalo gory i basu w porownaniu do tego typu prezentacji jak wczoraj :)

Ogolnie - zakres ktory wybity byl najbardziej to byla srednica, potem bas i dopiero na koncu gora.

Wynika to tez na pewno z faktu, ze taka konfigurajca jest najbardziej strawna dla widowni i uzytkownikow :) wiec realizator tez tak postepuje.

Dzwiek Grado - to dzwiek ktory upodabnia sie do prezentacji Live bez naglosenienia - co oczywiscie ma swoich zwolennikow i przeciwnikow :)

Jednak takich nagran jest mysle najwiecej - a\'la naglasniany koncert - wiec sluchawki ktore maja tak duzo gory - nie bede brzmiec tak jak odbiera sie muzyke na widowni na takim naglosnieniu - jesli ktos oczekuje wlasnie tego :) To jesli koniecznie upiera sie na Grado, to chyba powinien miec bardzo lampowa lampe, zrodla ktore ladnie wycina troche gory :) i moze wprowadzajace spokoj na gorze interkonekty ;)

Aha i taka dynamike - nawet siedzac dosc daleko, byly chyba oddac w stanie tylko E9 ;)

Tak wiec, prawd o "naturalnoscI" jest wiele :) pewnie tyle ich jest ilu nas, a jesli wejdzie sie w jedna - to przepadnie inna :)

Idac dalej, czy wiec tak jest to wazne czy sluchawk maja przesuniety balans w gore czy w dol , czy maja jej duzo czy mniej lub wiecej basu ? :) sa ciemne, zimne czy kremowe ? :) skoro i tak trafia tylko w jedna z tych prawd a skasuja tym samym inna ? :)

Powoli dochodze do wniosku ze nie, wazne jest to na ile sa przekonujace w tej konkretnej prawdzie ktora nam serwuja. Jak wspolgraja te aspekty prezentacji ktore sa w danych sluchawkach uwypuklone - bo co tu duzo mowic - zawsze jakies sa uwypuklone - przynajmniej w tych wysokich lotow ;)

Jesli nas przekonuja tym co graja i kupujemy to - to znaczy, ze latamy i to jest to :)
A jak wysoko polecimy - na jednym nagraniu wyzej a na innym nizej :)
Jesli zmienimy caly tor i zbudujemy go pod inne - to na innym polecimy nizej a na jeszcze innym wyzej :)
Czyli de facto i tak czasem nisko a czasem wysoko.

Zmienie tez troche moje pojecie o sluchawkach wysokich lotow, dla mnie w takim razie im bardziej przekonujace sa sluchawki - w danym typie prezentacji i im bardziej wszystko jest wywazone pod ten wlasnie tym - tym wyzszych lotow sa sluchawki :) A to jaki jest ow typ prezentacji i do kotej naturalnosci pasuje - kwestia gustu.
Przeciez sluchanie muzyki na naszych zestawach i tak mija sie z naturalnoscia :)

lancaster

• Gość
15-06-2008, 15:21
fallow, to moze ja zaofftopuę :) Wczoraj wieczoem cora wyciągnela mnei na spacer(ok 22) Mieszkam w Poznaniiu niedaleko rzeki i często tam spacerujemy. Tym razem idac uslyszelismy koncert.czasami po drugie stronie na np. "Łęgach Dębinskch", czasami jakas inna imreza(ostatnio juwenalia).
W kazdym razie schodzimy na dół a tam wyraźnie sychac ze koncertują....i to kto ? Lisa Gerrard !:)
No to zapierdzielamy z mloda muzy posłuchac, mijamy o drodze jakieś kanjpkiw  klubach wioślarskich gdzie gra muza "do piwa" i komentarze sa takie ze takie granie muzyce na zywo nie jest w stanie podskoczyć. Zresztą wiesz....ta energia werbla, czy swoboda całej reszty są ciężkie do podrobienia ;)
No to zasuwamy w  kierunku muzy i zblizajac sie o dziwo nie slychac zeby cisnienie dźwieku znaczaco rosło.
W koncu sychac ze muzyka dobiega zza narożnika zbliżajacego sie budynku, wchodzimy na plac przed budynkiem a tam....jakas impreza zakladowa czy cos w ten deseń:)))) Naglosniona przy pomocy sprzetu estradowego. Horny oczywiscie. Dwie duze paczki załatwiły wrażenie koncertu Teraz spróbuj postawić w ich miejsce jakieś Avalony :))))
Wiadomo ze do domu nie wstawisz takich bydlaków(to byly zdaje sie zestawy Meyera - ale musiałbys posluchać głosu konferansjerki - zapewniam ze hi-endowy :))
Nie jest to wiec do konca tak ze wszystkie urzadzenia mają ta wadę ze nie sychac muzyki a tylko "lepsze" lub "gorsze" dźwieki. Ale sie niosło - bylem w szoku.
Ogólnie spacer bardzo udany a pogoda na taką imprezę idealna :)

lancaster

• Gość
15-06-2008, 15:41
Dokladnie Piotr, offtopujemy dalej :)
Sluchany u znajomego koncert madonny (dvd) z obrazem brzmiał jak płyta testowa i  to na dvd pioneera !
Po wylączneiu obrazu anika 40% tego wrażenia. Często słucham z zamknietymi oczami - łatwiej o "wizualizację" moim zdaniem.