Odpowiadasz na wpis
>> majkel, 2010-06-08 14:23:58
Majkel - jest cos w tym co piszesz. Chodzi mi o to kompleksowe oddanie. Mozna to porownac po prostu do patrzenia na ten sam obrazek w roznych rozdzielczosciach. Specjalnie napisalem "cos" jest w tym, bo uogolniajac sie zgadzam ale tez nie jestem do konca przekonany.
Moge sie zgodzic z tym, ze np. GS1000 dysponuja wieksza "rozdzielczoscia" niz HD650 czy K701. Bardzo lubilem sluchac na nich dzwieku pianina. Moje drugie GS1000 byly nawet bardziej "monitorowe" i analityczne niz te pierwsze. Uogolniajac tak to wlasnie bylo w szczegolnosci na srednicy, ktora - sama w sobie - dla mnie i tak byla wycofana wzgeldem reszty pasama, ale nie o tym mowa.
Bas np. dla mnie w tych sluchawkach byl bardzo przestrzenny, ale bardzo nierowny i dosc trudno bylo rozroznic male zmiany czestotliwosci, za to prosto informacje zwiazane bardziej z przestrzenia. Akurat w bardzo wielu tanszych sluchawkach znalazlem wiecej informacji w tym wlasnie zakresie (poza przestrzennymi).
Kiedy przykladowo wezme takie HD 380 Pro i zEQualizuje w nich gore na dobrym graficznym korektorze, nagle zaczynal slyszec znacznie wiecej "smaczkow, detali" ktorych wczesniej nie slyszalem, ale rozdzielczosc tej gory i tak bedzie znacznie mniejsza niz na GS1000.
Zaczalem u siebie dostrzegac pewna rzecz. Potrzebuje roznych sluchawek, ktore moga zapewnic wlasnie rozny "zoom" w zaleznosci od tego na co mam ochote danego dnia oraz do czego chce je wykorzystac. To jest znacznie wazniejsza cecha niz np. charakterystyka pasma przenoszenia. Niekiedy nie mam absolutnie ochoty na wiekszy zoom, wrecz dziala mi on na nerwy i wtedy siegam po HD 380 Pro. Kiedy mam ochote na wiekszy siegam po K701 - jest to taki srodek. Nie powiem, od czasu do czasu przydalby sie tez jeszcze wiekszy zoom.
Jednak wcale nie powiedzialbym, ze wlasnie z racji tego przykladowo GS1000 sa lepsze niz K701 a K701 sa lepsze niz HD 380 Pro. W HD 380 Pro odnajduje wiele rzeczy, ktorych nigdy nie odnajde w K701 czy GS1000, tak samo w K701 takie ktorych nie ma w GS1000 i HD 380 Pro oraz.... w GS1000 sa takie, ktorych nie ma w K701 i HD 380 Pro.
Dla mnie wszystkie te sluchawki moglyby byc w tej samej cenie, bo nie potrafie powiedziec co jest prawdziwsze, bardziej naturalne i co mnie bardziej przekonuje. To raczej zalezy od tego na co mam ochote danego dnia.
Sprawa sie troche zmienia kiedy zaczynam oceniac wzgledem ceny sluchawek. To wszystko psuje, bo kiedy cena jest wieksza - automatycznie mam wieksze oczekiwania i przy sluchawkach ligi tysiacdolarowej w zasadzie zadne z nich ich nie spelniaja.