Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

intuos

• 1003 / 6469
  • Ekspert
02-06-2010, 06:00
chrees,

omegi, szczegolnie mk2 to sprzet dla tych co wiedza czego potrzebuja. Zestaw 404 jest zestawem wrazeniowym staxa. Jak na elektrostaty jest tam duzo wszystkiego jak w dynamikach i bardzo im do nich blisko. Sa swietnym pomostem pomiedzy jednym a drugim rodzajem prezentacji muzyki.
Fanfary kiedys upadna a zrodlo o tym powie, jak juz Piotr to zauważył. Omegi napewno bardziej naturalnie prezentują to co muzyka ma do powiedzenia. Ze swietnym transportem i dacem zabawa powinna byc duzo bardziej odkrywcza w zakresie kolorow i poszczegolnych ich odcieni niz 404 maja do zaoferowania. Ale w koncu jezeli tak kochasz staxy to wszystko przed tobą.

fallow

• 6463 / 6439
  • Ekspert
02-06-2010, 08:17
Odpowiadasz na wpis
>> chrees, 2010-06-01 23:01:39
(...)  Wykwint fantastyczny, ale na moim średniawym sprzęcie wolę Barbarzyńskie Czterysta Czwórki. W każdym razie dziś ;> (...)

Z takim zrodlem to w ogole nie powinienes zabierac tutaj glosu Chrees ;) Jak juz wczesniej zostalo nadmienione. Podpinasz Omege pod jakis szajs no i potem Ci sie wydaje, ze sluchawki sa slabe ;) I przy tej klasy wykwincie to ani moje RME ani Benchmark Gustawa nie zagra tak jak chca aby do tanczenia zagrano ;) Bierzesz cene zestawu Omega + wzmak, mnozysz razy dwa - i takiego zrodla szukasz, podpinasz, sluchasz, wtedy ewentualnie krytykujesz :) Pozniej kiedy okazuje sie, ze nie bylo synergi, szukasz innego - troche drozszego i voila :) Mozesz cieszyc sie zestawem :)

chrees

• 1662 / 6469
  • Ekspert
02-06-2010, 08:37
intuos ---> A "zestaw wrażeniowy" to jakaś oficjalna katalogowa nazwa 404 czy jakieś przybliżenie ich charakteru? Jak zatem nazwać Omegi? Zestaw ....? :)

fallow ---> W pewnym sensie wyjąłeś mi z ust to, co mi się na nie cisnęło ;) Odnośnie słabości urządzeń towarzyszących (między innymi grzech śmiertelny: brak sieciówki) to nie wątpię, że Omegi w towarzystwie źródła za 2X20tysiaków pokażą na co je stać, aż boję się pomyśleć co by nie pokazało, chyba nawet CALe by się spięły i zaczęły grać jak-ludzie :)

A tak serio to sądzicie, że Omegi w "doborowym towarzystwie" przeistaczają się w wulkan dynamiki i żywiołowości? W diabły gorące, że aż parzą? ;D
Może po prostu odwołują się do innych (lepszych :>) aspektów naszej natury?

-------------------------------------------------------------------------------
Obcych ksiąg nie czytajcie. Czego nie wiecie - Księdza pytajcie.
.

Gustaw

• Gość
02-06-2010, 09:28
To może ktoś poda konkretne źródło przy którym Omegi zagrają Chreesowi właściwie ?
Nie słuchałem Omeg ale moja "kobieca intuicja" mi podpowiada, że będziemy tego źródła szukać w galaktyce Oriona, 140 lat świetlnych od mgławicy Kraba :)

ogorek

• 855 / 5809
  • Ekspert
02-06-2010, 09:30
>>>>

Odpowiadasz na wpis
>> Piotr Ryka, 2010-06-01 22:25:08
Za cienki napęd przede wszystkim.

>>>>

Po przeczytaniu 3 ostatnich stron nadal nie wiem co było źródłem ... Wiem, ze amp był od Stax-ów Chrees-a.
Co było źródłem ?
Audionemesis VLE, Audiolab mDAC, BP, AKG701, T90, stacj: HEED Obelisk SI
Każda modyfikacja systemu podnosi jakość brzmienia o 2 klasy wyżej. Po pewnym czasie zauważam, że się pogorszyło w stosunku do poprzedniej wersji …

Gustaw

• Gość
02-06-2010, 09:32
"
Dawno dawno temu, za siedmioma górami, za siedmioma rzekami, żyła sobie królewna Śnieżka,
u której słuchawki Stax Omega grały dynamicznie ........
.....
.....
.....
a wszyscy żyli długo i szczęśliwie "

;)

lancaster

• Gość
02-06-2010, 09:35
chrees, masz dobre słuchawki. Nie wiem po co kombinujesz...lepsze źródło.... może i dobry pomysł, ale tak samo przysłuży się Omedze jak 404. Lepszy wzmacniacz ? Być może...Grzesiek wspominał, ze słuchał wpiętych obok siebie Omeg i 404 w te same wzmacniacze(od Omegi) i bardziej podobały mu się 404.
Jak tam bas w Omedze względem 404 ?

majkel

• 7477 / 6469
  • Ekspert
02-06-2010, 09:45
SRM-727 jest bardzo dobry do SR-404. Jak posłuchałem z nim, to mnie te niższe wzmacniacze przestały interesować, a z racji zasobności portfela - wszystkie Staxy w ogóle, bo jak szaleć to szaleć. ;) Chociaż, gdybym umiał zrobić wzmacniacz... trzeba podpatrzeć jakiegoś DIY, co by wyłuskać założenia konstrukcyjne.

mirhon

• 438 / 6357
  • Zaawansowany użytkownik
02-06-2010, 10:00
Czy ten DAC to też popierdółka w stosunku do Stax Omega ?

NAIM DAC

http://www.highfidelity.pl/@main-321&lang=

Czy to ta sama klasa co Benchmark/Lavry/Mytek czy jednak trochę wyższa?

asmagus

• 4439 / 6018
  • Ekspert
02-06-2010, 10:05
Cenowo to waga ciężka ;)

Bardzo estetycznie w środku zrobiony.

Nabywasz?

mirhon

• 438 / 6357
  • Zaawansowany użytkownik
02-06-2010, 10:11
>> asmagus, 2010-06-02 10:05:27
Nabywasz?

Powiem tak, że być może czeka mnie pewien zastrzyk gotówki :-) i jeśli coś mógłbym zmienić w systemie to:

404 na omegi
albo
wzmacniacz 006t na 227 lub 007t
albo
DACa (Mytek) na innego DACa (do 10k zł)

ogorek

• 855 / 5809
  • Ekspert
02-06-2010, 10:16
>>>>>>>>
Odpowiadasz na wpis
>> asmagus, 2010-06-02 10:05:27
Cenowo to waga ciężka ;)
>>>>>>>>

@asmagus, to coś dla Ciebie, spójrz na ilość wejsć. Podłączysz wszystko co w domu ...

Wejścia: 2 x koaksjalne BNC, 2 x koaksjalne RCA, 4 x optyczne TOSLINK
2 x USB
Akceptowane formaty: WAV (LPCM do 768 kHz/32 bit)
Częstotliwości próbkowania: USB - 768 kHz/32 bit
S/PDIF - 32 kHz do 192 kHz/24 bit

Jak zrozumiałem z opisu to kosci DAC-a pracują max 24/96, czyli musi jakos konwertować w dół te wyższe rozdzielczosci
Audionemesis VLE, Audiolab mDAC, BP, AKG701, T90, stacj: HEED Obelisk SI
Każda modyfikacja systemu podnosi jakość brzmienia o 2 klasy wyżej. Po pewnym czasie zauważam, że się pogorszyło w stosunku do poprzedniej wersji …

Gustaw

• Gość
02-06-2010, 10:20
Odpowiadasz na wpis
>> mirhon, 2010-06-02 10:11:12

Masz dobrego DAC-a a jeżeli już koniecznie chcesz go zmienić to poszukaj coś z produktów Weiss.
Do produktów NAIM-a zupełnie nie jestem przekonany ale fakt pozostaje faktem, że tego DAC-a nie słuchałem.

fallow

• 6463 / 6439
  • Ekspert
02-06-2010, 10:47
Jest kilka opcji:

1) Musisz poczekac, wygrzewanie/akomodacja sluchu - co tam chcesz. Pamietaj, Zbawiony ten ktory uwierzyl a nie slyszal. Musisz wierzyc, ze uslyszysz :)
2) Nie potrafisz docenic Omegi po prostu. Jestes nieokrzesany i wolisz sluchac sluchawek bardziej nieokrzesanych - czyli tego nizszego modelu z mniejsza kultura i smakiem.
3) Masz tak lichy tor, ze nawet licho tam nie zaglada. Zrodlo tak liche, ze nawet nie wspomne :) Lepiej sie nawet do niego nie przyznawaj. Miales fuksa, ze Twoje obecne Staxy zdecydowaly sie z niego zagrac, ale do Omegi to juz wiesz Synu... :)))

Wspomne slowa Ahmeda, powinienes zaopatrzyc sie w zrodlo za pierdyliat zlotych :) ewentualnie kosmiczne DIY z galaktyki Oriona :) ewentualnie zmienic swoje nastawienie i oczekiwac tego co Omegi moga Ci zaoferowac, albo uzbroic sie w cierpliwosc mistrza Zen i spokojnie poczekac az bedziesz juz gotow otworzyc swe serce na owa magie :)))

chrees

• 1662 / 6469
  • Ekspert
02-06-2010, 10:47
Wzmacniacza to sobie kiedyś z pewnością będę szukał jakiegoś bardziej ten tego...
Źródła będę poszukiwał w pierwszej kolejności, ale ta pierwsza kolejność musi jakiś czas odczekać. Poczciwe E-MU nie jest mistrzostwem świata, ale nie popełnia jakichś rażących błędów, a za te pieniądze to naprawdę coś.
Bardzo intryguje mnie słuchafon Staxa z serii 4070, może kiedyś go sobie posłucham, mam nadzieję.
Omegi sprawiają wrażenie produktu kierowanego do ludzi, którzy NAPRAWDĘ mają bardzo konkretnie sprecyzowane oczekiwania i NAPRAWDĘ wiedzą czego chcą.
Po pobieżnym przesłuchaniu Omeg rozumiem dlaczego 404 są określane jako słuchawki elektrostatyczne z elementami brzmienia słuchawek dynamicznych. Przy wszystkich ich brakach: gdzieś w połowie drogi między dynamikami i elektrostatami czują się (naj)bardziej jak w domu.

Omegi cały czas grają, więc zobaczę czy po kolejnej dobie przepoczwarzą się w jakiegoś innego stwora, którego będzie można umieścić w innym rozdziale Bestiariusza o Powstawaniu Gatunków. Pewnie będzie to rozdział o Gorących Dynamicznych Diabłach Tasmańskich.

-------------------------------------------------------------------------------
.