Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

aasat

• 2265 / 6087
  • Ekspert
11-06-2008, 19:02
Gratulacje, ostatnio wszystkie Pionnery Monitory 10 idą do Polski

josef

• 536 / 6107
  • Ekspert
11-06-2008, 19:11
hehehe - założmy klub ;)

w razie czego są jeszcze u niemiaszków - tylko trzeba siędopytać o wysyłkę do PL

http://cgi.ebay.de/Kopfhoerer-Stereo-fuer-Sammler-PIONEER-Monitor-10_W0QQitemZ300231043279QQihZ020QQcategoryZ22504QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem

domzz

• 1113 / 6021
  • Ekspert
11-06-2008, 22:46
Widzę, że Japończycy nie oszczędzali na stali nierdzewnej. Do mnie dotarła nowa wersja Monitor 10R, produkowana w Chinach - prawie wszystko z plastiku, ale za to są leciutkie jak piórko, i bardzo delikatne - nie daję im więcej niż rok, dwa  żywota :( (zobaczymy). Co do dźwięku, to rzeczywiście mają spore braki w basie, a jeśli chodzi o średnicę i górę to po prostu zapierają dech, oderwac się od nich nie mogę :) góra tnie jak ostra brzytwa, hmmm... a może raczej - precyzyjnie jak miecz samurajski. W mojej opinii laika, nadają się przede wszystkim do jazzu, świetnie zrealizowanego jazzu, np. wydawnictwa Chesky Rec. i do elektroniki. Rock wypada najsłabiej, brzmi jakby z lekkim "plate reverb". Ogólnie porażają precyzją dźwięku!

perpetum mobile

Rolandsinger

• 2894 / 6105
  • Ekspert
11-06-2008, 23:09
Jak mówiłem, basu w nich nie ma.

Rollo
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

szwagiero

• 2240 / 6106
  • Ekspert
12-06-2008, 00:04
No i poszły Kossy też za śmieszną cenę - 51$. Korciło mnie, żeby zalicytować, ale dałem w końcu spokój...

Rafaell

• 5033 / 6101
  • Ekspert
12-06-2008, 07:22
>> Rolandsinger, 2008-06-11 23:09:53
>Jak mówiłem, basu w nich nie ma.

Rolo ale ty je cały czas porównujesz Pioneery Monitor10 do CAL które maja naruszona równowagę tonalną na basie (basowa kipiel),szkoda że nie poświęciłeś wtedy czasu Grado GS1000. Przypomina mi to komentarze że moje niskotonowce 15"  maja szczupły bas , no jak maja mieć go masę jak są bardzo nisko strojone i nie ma tam żadnej górki.Ty jesteś przyzwyczajony do swoich kolumn z malutkimi nisko tonowcami które sa wysoko strojone i poza tym że nisko nie schodzą, mają ten bas "robiony". Poza tym u mnie kolumny są daleko zarówno od podłogi jak i bocznych i tylnich ścian i dla mnie ten dżwięk jest bardzo naturalny,kontrabasy,organy.stopa perkusji,etc.
Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
audiostereo.pl-ukradzione mi forum;jedyny legalny właściciel swoich postów i czytanej bezprawnie prywatnej korespondencji

IQ Partners S.A.nie dziękuję zostałem oszukany a ich akcje lecą na pysk
Site S.A.nie dziękuję zostałem oszukany czy powierzyłbyś reklamę i pieniądze komuś takiemu ?

rafal996

• 1090 / 6103
  • Ekspert
12-06-2008, 10:38
Cały czas mnie dziwi, że piszecie o dużym basie w CAL!. Nic takiego u siebie nie zauważyłem, jak dla mnie jest akurat. Ale to może dlatego, że dla mnie określenie "bas rozwalający głowę" odnosi się do dokanałowych Sony od telefonu, gdzie faktycznie bas zabija i nie nadaje się do słuchania, trzeba znacznie obniżać korektorem (mówię oczywiście o słuchaniu mp3 z telefonu).

majkel

• 7477 / 6104
  • Ekspert
12-06-2008, 11:52
Basu w CAL jest nieco więcej niż normalnie, ale nie więcej niż zdolności dostosowawcze narządu słuchu są wstanie wyrównoważyć w ciągu kilku minut słuchania. Poza tym ten bas jest raczej wysokich lotów, na pewno wyższych niż ten w HD600. Przy dopowiednio dobranym, przejrzyście grającym torze wszystko jest w porządku. Graniem misiem CAL nie służy, natomiast Pioneerom Monitor 10 to i owszem.
Ostatnio pozwoliłem sobie otworzyć muszle CAL. Konstrukcja jest typu bassrefleks z tłumionym otworem kierowanym koncentrycznie wokół przetworników z powrotem do ucha. Sam przetwornik jest bardzo porządnie zrobiony, z metalowym grillem osłaniającym membranę biocelulozową o kształcie zaokrąglonego na szczycie stożka, bardziej stromego po środku.
------------------------------------------------------------
Sprzedam słuchawki: Beyerdynamic DT880 Pro, Grado RS2

stefanB

• 166 / 6105
  • Aktywny użytkownik
12-06-2008, 12:10
Pamietacie topowe polskie słuchawki SN-60 wytłumiane płynem?
Akurat wpadły mi w ręce studyjne MB Electronić, te z których kupiono licencje dla tonsilu. Wizualnie identyczne, ale jak obejrzałem dokładniej to: kabel silver platted (łącznie z ekranem), wiekszy magnes chyba innego typu.
Ciekawe co w samym przetworniku dotknęła komunistyczna oszczędność i jak wypadłoby bezpośrednie porównanie z polskimi? Grają poprawnie
"Wszystko powinno być zrobione maksymalnie prosto, ale nie prościej"-A. Einstein

Rafaell

• 5033 / 6101
  • Ekspert
12-06-2008, 12:47
>> majkel, 2008-06-12 11:52:13
Widzę że przechodzisz na kolumny ;) co to DT880 PRO i Grado RS2 w niełasce ?

Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
audiostereo.pl-ukradzione mi forum;jedyny legalny właściciel swoich postów i czytanej bezprawnie prywatnej korespondencji

Site S.A.nie dziękuję zostałem oszukany czy powierzyłbyś reklamę i pieniądze komuś takiemu ?

majkel

• 7477 / 6104
  • Ekspert
12-06-2008, 13:01
@Rafaell, poniekąd tak, bo przechodzę na "dźwięk kolumnowy", a przynajmniej taki bardziej go przypominający w sposobie prezentacji. Myślę, że w ciągu kilku tygodni się wyjaśni o co chodzi, ale rozwiązanie musi przejść beta-testing.

Rafaell

• 5033 / 6101
  • Ekspert
12-06-2008, 13:17
Takie słuchawkowe kolumny Staxa gdzieś na ebayu widziałem czyżby to to  ?

Rafaell

majkel

• 7477 / 6104
  • Ekspert
12-06-2008, 13:40
Nic nowego. Bardziej "stare w nowej szacie". Po prostu dźwięk, jaki mogę mieć z innych słuchawek jakoś bardziej mnie kręci i jest mniej słuchawkowy, wszystko w bardziej realistycznych rozmiarach. Jak chcesz, to Ci coś podrzucę w piątek wieczorem, ale w niedzielę będę chciał to z powrotem. Tymczasem zawieszam temat. ;)

fallow

• 6457 / 6074
  • Ekspert
12-06-2008, 13:46
A tam zawieszanie, gadac co to ma byc i tyle, nie ma to tamto ;)

BTW. Tnaca jak brzytwa gora w Monitora 10R ? czyzby tak bardzo roznily sie od 10tek albo byly tak dziwnie napedzane ? Ja pamietam ja jako bardzo lagodna.

intuos

• 1003 / 6104
  • Ekspert
12-06-2008, 14:07
Michal zdradz co to za sprzet:)