Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

Rafaell

• 5033 / 6465
  • Ekspert
01-05-2010, 11:33
>> lancaster, 2010-05-01 11:14:35
>Rafaell, bo marketingowcy znają rynek i wiedzą ze słuchawek w tej cenie zejdzie tyle i niewiele więcej....Pewnie założyli ze zejdzie 900 a te 300 to na wymianę :)

Właśnie marketingowcy, specjaliści od czasu pracy produktu, i podobni eksperci od liczenia zysku na papierze rządzą tym świadkiem. A po prostu można by opracować wybitny produkt, wokół niego obciąć koszty wytwarzania 20 i więcej krotnie także zarobić na tym i dać go zwykłym ludziom za uczciwa cenę. Moim zdaniem cała nasza para Ludzkosci) nie idzie nawet w gwizdek o tym żeby poszła na tłoki nie mówiąc.

Prometeizm mamy w pełnym odwrocie i to świadczy o naszym bardzo niskim humanizmie                          

Max

• 2204 / 5965
  • Ekspert
01-05-2010, 13:03
ATH-W 5000 na pewno robia roznice. Graja zupelnie inaczej niz GS1000. Dzwiek jest blizszy, bardzo czysty, szczególowy i wypolerowany. Mamy koscielne poglosy, jest blyszczaco i odswietnie. Wypchnieta srednica skutkuje pewnym chaosem i jazgotliwoscia kiedy mamy do czynienia z atakiem orkiestry w pelnym skladzie. Chyba mozna sie do tego przyzwyczaic, tym bardziej, ze jakby wiecej slychac. Moze proces wygrzewania usuwa wrazenie pewnej surowosci, a kabelek pokroju Black Dragona uspokaja, wygladza i dodaje spojnosci tym sluchawkom. Przestrzen bardzo dobra, choc nie ma swobodnego przeplywu dzwiekow sluchawek otwartych. Holografia nawet lepsza niz w GS-ach.
Przydaloby sie tez wiecej podbudowy basowej. Tu E8 sa na pewno w przewadze. Ogolnie jednak w klasyce E8 wyraznie slabsze.

Rolandsinger

• 2894 / 6469
  • Ekspert
01-05-2010, 13:13
Dehumanizacja biznesu to jest dokładnie to, co robi J. Grado. Sprzedaje chińskie śmieci o jakości "wszystko po 2 zł" ZA GRUBE TYSIĄCE baksów. A do tego narobił do głowy sowim wyznawcom tak, że oni jeszcze się z tego cieszą, nawet gdy im się taka relikwia spieprzy po dwóch tyg. używania.

To jest dopiero marketing!

Śląski Festiwal Jazzowy przeniesiony na październik - kto będzie? -> Priv
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

Max

• 2204 / 5965
  • Ekspert
01-05-2010, 13:39
"bo moim zdaniem nie słuchawki Grado są śmieciem, tylko Twoje o nich wpisy."

couldn\'t agree more

Rolandsinger

• 2894 / 6469
  • Ekspert
01-05-2010, 14:07
Pax!

Nie ma sensu kopać się ze słoniem. Cieszcie się swoimi słuchawkami w pudełku po pizzy, póki działają.

Miłych odsłuchów (bez sarkazmu).

@ Piotr Ryka

Ciekaw jestem czy poróżnienie Twojej osoby z Kol. Inżynierem wynika wyłącznie z jego opinii o Grado, czy jest jeszcze jakiś inny aspekt (nieistotne jaki).

____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

Rolandsinger

• 2894 / 6469
  • Ekspert
01-05-2010, 14:14
A co do mojej obiektywności.

Mam przedłużacz słuchawkowy firmy Grado. Bardzo dobra miedź, gra lepiej niż jakieś badziewne, supermarketowe, niemieckie przedłużki za 60 zł, a kosztuje rozsądne 120 zł, o ile pamiętam. Jest siermiężnie wykonany, ale nie psuje się.

Gdyby poprzestali na tym lub podobnie wycenionych/wykonanych produktach, nie miałbym nic do tej firmy.

A tak...jaki koń jest, każdy widzi.

Moim SKROMNYM zdaniem słuchawki za 4,5 tys. a tym bardziej takie za 7 tys. nie MAJĄ PRAWA SIĘ ZEPSUĆ, A TAKŻE ŻADEN LAKIER NIE MOŻE Z NICH SCHODZIĆ, ZAŚ WYKONANIE TO POWINIEN BYĆ ABSOLUTNY TOP.

asmagus

• 4439 / 6017
  • Ekspert
01-05-2010, 15:35
Zmieniając temat
Są takie słuchawki jak Sennheiser HD 25-1, ponoć niezłe, ale akurat nie o to mi chodzi.
Przeglądając ofertę części zamiennych do nich znalazłem dwa rodzaje "kapsuł" 70 ohm i 600 ohm.
Czy to oznacza, że można zmienić w 25-1 drivery i mieć wersję 600 Ohm??

http://www.thomann.de/pl/sennheiser_kapsel_hd_25_600_ohm.htm

fallow

• 6463 / 6438
  • Ekspert
01-05-2010, 18:14
No w takim razie wynika z tego, ze mozna zmienic sobie driver na taki z cewka pod 600 Ohm. Jest tez takze 600Ohmowy kabel dla HD 25 wiec kupujac to i to ma sie pewnie "komplet" pod 600 Ohm. Inna sprawa, ze te sluchawki nie naleza do najwygodniejszych gdyz nie sa kompletnie wokoluszne lecz naciskaja w podobny sposob co Grado ponizje GS1000. Mimo to, ja spokojnie wytrzymywalem w nich kilka godzin podczas gdy w Grado RS2 po godzinie bolaly mnie juz uszy od ucisku.

To sa sluchawki ktore Sennheiser raczej wprowadzil do "prac w terenie". Ultra lekkie, podwojny palak by nie spadac z glowy, bardzo duzy SPL itp.

aasat

• 2402 / 6451
  • Ekspert
01-05-2010, 19:09
>> Piotr Ryka, 2010-05-01 19:01:07

PS-1000 ??

domzz

• 1113 / 6385
  • Ekspert
01-05-2010, 20:24
PS-1000

L3VY

• 224 / 6209
  • Aktywny użytkownik
01-05-2010, 20:32
W5000

P.S.
A co jest do wygrania w tym konkursie? ;)

Road To Nowhere

• 1042 / 6471
  • Ekspert
01-05-2010, 20:35
To ja postawie na D-7000

Max

• 2204 / 5965
  • Ekspert
01-05-2010, 20:57
Zgadywac nie bede, ale interesuje mnie, czy Denony i Grado spisuja sie w klasyce.

Makduf

• 499 / 6054
  • Zaawansowany użytkownik
01-05-2010, 20:58
Moim zdaniem to W5000. W odpowiednim towarzystwie potrafią oczarować.

Rolandsinger

• 2894 / 6469
  • Ekspert
01-05-2010, 21:36
>>Wyjaśnianie komuś dorosłemu, że pomiędzy tym co jest, a tym co być powinno zachodzi przepastna różnica, wydaje mi się czynnością cokolwiek dziwną. Czy jakikolwiek świadomy umysł może mieć co do tego wątpliwości? Jeżeli słuchawki Grado posiadają wady (posiadają) to co w takim razie powiedzieć o samochodach? I to nie tylko tych nieszczęsnych Toyotach, ale wszystkich. W serwisie opowiadali mi niedawno, jak zaznajomiony z nim właściciel firmy Auto-Transport wiózł niedawno Nisana, od którego w pierwszych godzinach użytkowania (nowiutkie auto) odpadło podczas jazdy przednie koło. Nie odkręciło się - odpadło. Firma Douglas McDonnell świadomie (sic!) wypuściła na rynek samolot DC-10 z wadliwą pokrywą luku bagażowego. Nawet po pierwszej awarii i dekompresji w locie nie usunięto wady. W efekcie następnej zginęło kilkaset osób. Na szczęście Douglas po tym wyczynie zbankrutował. W porównaniu z tym mankamenty Grado to pryszczyk<<

Kłania się logika.

Gdyby McDonnell Douglas DC-10 był 10 RAZY droższy od konkurencyjnego Boeinga 747, to oczywiście Twoja analogia była by ze wszech miar trafna. Jednakże wg danych z sieci, wszystko wskazuje na to, że był o 10% tańszy.

Grado PS-1000 są ok. 10x!!! droższe niż Shure SRH 840 i psują się na potęgę,a o Shure nie słyszałem w żadnym wątku na ich temat by komukolwiek nawalił choćby jeden egz., zaś samo wykonanie pozwala na używanie ich zamiast młotka, podczas gdy PS-1000 rozpadają się w dłoniach.