>> kopaczmopa, 2010-04-21 22:37:51
Dawid - co do HD595 - fajne wg mnie sluchawki tyle ze z basem u nich kiepsko. CAL! znowu tez sa przebasowione do tego przymulone.
To pewnie też zalezy pod co podpinasz HDki, powiem Ci że wyraz się poprawia z wzmocnieniem ale ja określiłem ten bas na poziomie kartonowego, czyli kijem w karton i to cały bas. Sporo jest midbasu to trzeba im przyznać, ogólnie bas jest dośc słabo zróżnicowany czego nie lubie, taka deczko monotonia, lepiej wypadły JVC RX900 o połowe prawie tańsze ale znów one mają tego basu za duzo i tak tłoczy że nawet po modach wysokich i srednich wydaje się mało, bez EQ cięzko się słucha ale np do rocka z mocnym basem JVC są ok. Co do CAL! i ich basu to tu jest wg mnie bu bu bu i niema tego czego bym chciał, taka jedna wielka klucha bez chrakteru, HDki mają lepszy bas wg mnie. Tak jak mówisz przymulone. Zrecablowane CAL! wg mnie grają srednimi i wysokimi momentami barwniej jak HDki, ogólnie to jest dla mnie ta sama klasa własnie słuchawek, teraz kazdy musi wybrać co woli :)
>> Rolandsinger, 2010-04-21 22:46:20
Wg mnie to nie jest mieszanie, dlaczego jest tak że coś brzmi inaczej ? To wszystko zalezy od jakosci użytych elementów ich wykonania. Takie jest moje zdanie, a przykład z obrazem wg mnie dobry ale obraz a dzwięk...hmm to co innego i nie mieszałbym tego razem i nie przykładował. Można mówić ze modulacje EQ zmienią dzwięk. Głównie chodzi mi o co pisaliście o ostrej górze że wynika ona z charakterystyki, wg mnie z charki wynika tylko podbicie a nie ostrość.
Ogólnie mam mało wiedzy by tu argumentować, nie chce się wiec wychylać ale na ten temat mam swoje podejscie i nie mieszałbym brzmienia do charakterystyk.
Jeżeli mowa o charkach to powiedzcie jak można sprzedać kolumny z charką krzywą jak himalaje? Producenci dążą do równej charki i ok dostajemy to nawet często, potwierdzają to pomiary forumowiczów nawet. Ale jak mozna sprzedać człowiekowi słuchawki za kase tak wielką ze żywiłby Afryke cały tydzien za to które to mają charke jak te himalaje?