Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

Mnementh

• 118 / 6075
  • Aktywny użytkownik
21-04-2010, 18:57
>> majkel, 2010-04-21 18:36:54
>> Mnementh, 2010-04-21 16:07:56
Uściślenie: mini-jack->2xRCA posiadam, ale nie jest on wysokich ani nawet średnich lotów.

Ja posiadam umownie wysokich lotów RCA-RCA i do tego przejściówkę vivanco z mini-jacka na dwa gniazda RCA. Lepszość stacji dokującej do tego celu od tejże przejściówki jest z technicznego punktu widzenia żadna.

Majkel, ale sprawa się rozchodzi nie o to, że można podłączyć interkonekty do wyjścia słuchawkowego - bo można - za pomocą jakiejś tam przejściówki tylko o to, że podłączenie do docka kabli daje lepszą jakość dźwięku niż podłączenie tych samych kabli do gniazda słuchawkawego. Poziom sygnału w docku przez rca jest stały i nie da się na niego wpłynąć equalizerem ani podgłnianiem/ściszaniem. Dźwięk z rca w docku jest lepszej jakości.

majkel

• 7477 / 6468
  • Ekspert
21-04-2010, 19:01
To są domniemania niepoparte faktami. Dźwięk z line-out iRivera H340 prawie się nie różni od tego z wyjścia słuchawkowego, sopran jest tylko ostrzejszy z line-out. Podobnie możesz sobie porównać wyjście line-out i słuchawkowe z Karmy, czy jest w ogóle jakaś różnica poza ewentualną w głośności. Mnie nie interesuje co by było gdyby, tylko co jest gdy jest, a iRivery ifp i E10 z wyjść słuchawkowych dają bardzo porządny dźwięk i na słuchawki i na interkonekt.

Mnementh

• 118 / 6075
  • Aktywny użytkownik
21-04-2010, 19:24
>> majkel
Jest słyszalna róznica. Np bas jest lepiej kontrolowany. Nie pojawiają się jakieś fajerwerki, ale różnica jest. Google it.
Zresztą nie możemy dyskutować jak nie testowałeś karmy w docku.

Wracając do przejściówki. Vivanco do high endowych kabli? :) No można tak, ale czy się godzi?

Mam irivera ifp-795 i faktycznie daje ładny dźwięk, ale nie ma z nim takiego funu jak z karmą. Karma daje mi karmę, której iriver mi nie daje.

A tak na maginesie - dla Ciebie dźwięk irivera e10 jest referencyjny?

majkel

• 7477 / 6468
  • Ekspert
21-04-2010, 19:33
Nie, ale jest z niego więcej funu niż z ifp-799, bas ma większą dynamikę, średnica bardziej soczysta, przestrzeń szersza, gra optymistycznie. No i odtwarza pliki lepszej jakości niż ifp. Żaden player nie jest dla mnie referencyjny. Fajny był prototyp RAmos V80, świetnie grał, miał Windows Embedded, ale chyba nie wszedł do produkcji. RAmos RM850 też był bardzo ciekawy, barwny i żywiołowy.

Mnementh

• 118 / 6075
  • Aktywny użytkownik
21-04-2010, 19:53
E10 nie testowałem niestety. Z iriverów w ogóle najbardziej mi się podoba h320/340. Za karmą obstaje bo mam mase cześci do niej, płyty główne, przyciski, baterie, ramki, wyświetlacze. Jak się coś zepsuje to nie mam problemu z naprawą, bo znam ten odtwarzacz.

Ja jesli chodzi o formaty plików to toleruje w zasadzie tylko flac albo mp3, rybka albo pipka. Wszystkie płyty przechowuje w formacie bezstratnym, a mp3 jest na tyle uniwersalne, że żadne przenosne urządzenie, które posiadam nie ma problemów z jego odczytaniem.  

Trekstor vibez też jest dobry (kolega ma), koniecznie muszę go dorwać przy najbliższej okazji.

Dawid-SS

• 325 / 6060
  • Zaawansowany użytkownik
21-04-2010, 21:44
Czasem jak czytam ten wątek to porównania słuchawek wg mnie są nie na miejscu panowie, porównujecie CAL! za niecałe 250zl do słuchawek Józia Grado za 1,5kzł? ba! za 4,5kzł nawet, takie porównanie nie na miejscu jest, przecież CAL! to są denony za 600zł, jakoś nimi kiedyś nikt się tak nie podniecał, proponuje jednak porównywać słuchawki podobnej ligi cenowej i jakosciowej bo potem tworzą się dziwne teorie. CAL! porównać można do słuchawek typu HD595, K530, K501, ewentualnie K601 i to już wg mnie wysoko cenowo stoi. Nie rozumiem waszych porównań. Oczywiście nie mam nic do CAL!, są to dobre słuchawki w swojej cenie :)
Czas stać się znów ich posiadaczem :) Mimo że jestem nastawiony do nich obojętnie.

ogorek

• 855 / 5808
  • Ekspert
21-04-2010, 21:53
Odpowiadasz na wpis
>> Dawid-SS, 2010-04-21 21:44:29
Czasem jak czytam ten wątek to porównania słuchawek wg mnie są nie na miejscu panowie, porównujecie CAL! za niecałe 250zl do słuchawek Józia Grado za 1,5kzł? ba! za 4,5kzł nawet
>>>>

Cena nie jest wyznacznikiem tylko "wysokie loty". Przeciez @Rolandsinger toczy batalię o to, ze Józia słuchawki są za drogie w stosunku do oferowanej jakości.

Zresztą nie ma chyba jednych uniwersalnych słuchawek. AKG 701 do symfoniki, HD600/640, Ultrasony do roka, itd, itp. No chyba, że ortho ...

Audionemesis VLE, Audiolab mDAC, BP, AKG701, T90, stacj: HEED Obelisk SI
Każda modyfikacja systemu podnosi jakość brzmienia o 2 klasy wyżej. Po pewnym czasie zauważam, że się pogorszyło w stosunku do poprzedniej wersji …

Dawid-SS

• 325 / 6060
21-04-2010, 22:00
Zgadzam się ale porównujecie niski model denona, można powiedziec podstawowy zaczynający zabawe młodego audiofila do słuchawek które sa szczytowcami w danych firmach :) Skoro CAL!/denon 1001 tak super wypadają na tle tych flagowców to po co kupować flagowce :) A co z denonami 2000 5000 i 7000? One już nie biorą udziału w dyskusji ? :) Słuchawki mało popularne, znów można mówić o stosunku jakosc/cena. Wg mnie słuchawkami o słabym współczynniku jakość cena to audio-technica oraz sennheiser, tych słuchałem co prawda słabych modeli ale miałem ich sporo, wg mnie wiekszość nie warta ceny w POLSCE! Co innego może być za granicą :)

-Pawel-

• 4847 / 6073
  • Ekspert
21-04-2010, 22:05
>> Dawid-SS, słusznie zauważyłeś, skoro CAL! grają na poziomie "Józiów" za 4,5K to D7000 powinny kosztować zapewne 2 razy tyle co SR007 LOL :D

kopaczmopa

• 786 / 6408
  • Ekspert
21-04-2010, 22:09
> Słuchawki mało popularne, znów można mówić o stosunku jakosc/cena. Wg mnie słuchawkami o słabym współczynniku jakość cena to audio-technica oraz sennheiser

co do Sennheisera to sie nie zgadzam - maja kupe tanich i dobrych sluchawek HD418, HD438, HD380Pro, HD595, ze wypuzczaja tez nieudane modele to sie zgadza.

A Dawid jesli bardzo chcesz wrocic do CALi! to oferuje moje recablowane Condziem ;P
ciekawosc brzmienia

Rolandsinger

• 2894 / 6469
  • Ekspert
21-04-2010, 22:13
Panowie, no właśnie o to toczy się batalia, że słuchawki za 4 czy 7 kzł mogą grać gorzej niż te za 250 zł. Kiedyś nie potrafiłem tego wyjaśnić, a teraz po przesłuchaniu masy słuchawek i wzmacniaczy sprawa jest jasna jak słońce - ktoś chce zarobić pisząc to i owo na opakowaniu, albo dając takie po pizzy i podlewając to orgiastycznymi recenzjami z kolorowych gazetek, a także - ku uciesze dealerów - bezczelnym wciskaniem ludziom kitu o ich słuchowej niekompetencji, zwłaszcza tym, którzy chcą wydać więcej, bo tak się lepiej poczują słuchając muzyki. Klient głupi wszystko kupi.

Nowe oferty słuchawkowe: http://forum.mp3store.pl/topic/63214-sluchawki-wysokich-lotow-wyprzedaz/
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

Dawid-SS

• 325 / 6060
21-04-2010, 22:16
>> kopaczmopa, 2010-04-21 22:09:18
Kupie nóweczki niestety i Ci odmówie i sam zrecabluje :) Robiłem to na codzień :) Ale bardzo dziękuje za oferte :)
Znów z tymi sennami co podałeś, to są nowe modele, wiec ja wnioskuje że senn wzioł swoje 4 litery ruszył bo widzi ze mu się pod nogami pali! ile mozna wciskach chłam ludziom za grubszą kase a philipsy za grosze grają lepiej, to niewybaczalne!  :) Z tych co podałeś to może tylko HD380PRO z tych starszych ok, 595 wg mnie słabiutko :) Ale tylko wg mnie, dla mnie HD595 znów to wyznacznik taki słuchawek do 600zł warto posłuchać zeby miec z czym porównać CAL! np czy moje JVC :)

>> -Pawel-, 2010-04-21 22:05:08
Nie zrozum mnie źle, nie słuchałem Józiów ani D7000, po prostu dziwią mnie porównania niskich denonów do słuchawek wysokich lotów w normalnym słowa tego znaczeniu :) Ja bym porównał do słuchawek ala HD595 bo to dobre zestawienie lub do AKG K530 :) tyle odemnie ;)

-Pawel-

• 4847 / 6073
  • Ekspert
21-04-2010, 22:19
Jaka batalia??? Chyba cyrki :D Ja tam wiem za co płacę i jeśli chce mieć dany efekt to go mam, nie mam zamiaru męczyć się w plastikowym półprodukcie tylko dlatego, że dla kogoś nie ma różnicy ;P Dyskusja myślę, ze też już odbyła się wystarczająco wiele razy więc nie mam zamiaru powtarzać tego co już zostało napisane.

violett

• 786 / 6459
  • Ekspert
21-04-2010, 22:20
>> Rolandsinger, 2010-04-21 22:13:35
Prawda, niestety. I ja zatoczyłem to koło co Kolega.
CAL!, Fostex T-7 lub Sennheiser HD555, czyli te słuchawki za około 200-250zł grają często tak kapitalnie jak te za 1500-2000zł.

Dawid-SS

• 325 / 6060
21-04-2010, 22:22
>> Rolandsinger, 2010-04-21 22:13:35
Wg mnie jedziesz za ostro trochę, nie twierdze że sprzęt niskiej półki jest słaby itd ani ten z wysokiej jest taki czy siaki, stosunek jakość cena dla zwykłego klienta lubiącego słuchać muzyki jest dość ważny. Nie słuchałem GRADO bo jeszcze na to czas nie przyszedł. Ja bym powiedział jeszcze że nie spotkałem się z czymś takim że słuchawki za 300zł grają lepiej od tych za 3-4razy tyle, zazwyczaj było to 2razy max! Takie słuchawki nazwał bym perełkami.

Tak samo nie rozumiem waszych kłótni o charakterystykach, piszecie o charkach a gadacie w trakcie o brzmieniu co jest nie taktem troche, brzmienie a charka to co innego, łączy się to gdzies ale nie na tyle by mówić o tym tak jak tu piszecie, czy STX za grosze gra lepiej od scana bo ma równiejszą charke?? Może mają taką samą ale coś sprawia że brzmienie głośnika jest inne bez względu na to jak wygląda charka :) BRZMIENIE A CHARAKTERYSTYKA PRZENOSZENIA TO CO INNEGO.