Odpowiadasz na wpis
>> Piotr Ryka, 2010-04-16 19:57:21
(...) ze szczególnym uwzględnieniem faktu, że jakość słuchawek to rzecz całkowicie względna i wszystkie tak naprawdę grają jednakowo.
Moj wpis:
"Roznice miedzy Maluchem a Mercedesem sa obiektywne potwierdzone faktami roznica miedzy Grado PS1000 a AKG K240 to jedynie to, ze ktos uwaza ze jedne sa lepsze od drugich bo tak mu sie wydaje."
---
"Lepsze" nie ma zwiazku z tym, ze sa inne. "Lepsze" to okreslenie _SZALENIE_ naduzywane w gronie ludzi pasjonujacych sie audio i audiofilow. To, ze sa inne widac nawet z danych technicznych producenta. Ale co jest lepsze to juz sprawa bardzo wzgledna. Przypomne swoj wpis.
Widze, jednak ze SZALENIE trudno zrozumiec, ze ktos moze wolec uzywac K240 niz PS1000 i dla niego beda one lepsze. Albo SR60 niz GS1000. Oczywiscie pozniej pojawiaja sie odpowiedzi, ze kazdy moze wolec Malucha od Mercedesa, pozniej odpowiadam, ze akurat miedzy samochodami jest MASA mierzalnych roznic swiadczacych wprosto tym co jest lepsze a co nie a odbior sluchawek to rzecz indywidualnej percepcji dzwieku. Bo chyba nikt mi nie powie, ze Loudness jest lepszy niz Diffuse Field albo odwrotnie ?
Albo, ze wiecej basu o 2dB na 68Hz jest lepsze niz 4dB ? Albo, ze na CSD dla 5.000Hz powinien byc spadek do 0dB w 3.2ms ? :))
Po prostu nie mozna zaakceptowac faktu, ze ktos moze uznac inny produkt za "lepszy" niz komus innemu sie wydaje. Smutne :))
>> fallow, 2010-04-15 15:38:37
Moim zdaniem jednak tak :) To, ze ktos napisze ze PS1000 sa lepsze niz K240 bo uwaza, ze graja naturalniej to sprawa totalnie wzgledna. Jego wlasne odczucie. Jak ktos pisze, ze PS1000 maja wieksza ilosc basu niz K240 - to wydaje mi sie na tyle proste do stwierdzenia, ze jestem gotow cos takiego przyjac. Sa natomiast tez fakty, ktroe dziala sluchawki. Rzeczy mierzalne takie jak:
CSD, charakterystyka odpowiedzi impulsowej, charakterystyka pasma przenoszenia, THD etc.
CSD czy charakterystyka odpowiedzi impulsowej to sa wlasnie jedne z tych obiektywnych cech.
Oczywiscie znow mozna sie rekusrywnie zaglebiac w to wszystko i mowic o metodlogiach i bledach pomiaru etc.