Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

-Pawel-

• 4847 / 6073
  • Ekspert
16-04-2010, 14:58
Chrees moje gratulacje! Życzę wszystkiego dobrego na nowej drodze ;))

PS To się nie nazywa wygrzewanie tylko ciągłe przybliżanie słuchacza do jedynej słusznej decyzji...zakupu Omeg! ;)

chrees

• 1662 / 6468
  • Ekspert
16-04-2010, 15:20
-Pawel- ---> Nawet mnie nie strasz stary! ;P Troszkę drogo to by wyszło...

-------------------------------------------------------------------------------
Obcych ksiąg nie czytajcie. Czego nie wiecie - Księdza pytajcie.
.

Gustaw

• Gość
16-04-2010, 15:52
> chrees, 2010-04-16 14:42:36
Staxy dojechały. Mam je w bagażniku. Jeżeli nikt mi ich nie zwędzi to od dzisiejszego wieczora rozpocznę powolne wygrzewanie :)

A gdzie parkujesz ?

asmagus

• 4439 / 6017
  • Ekspert
16-04-2010, 16:00
Teraz już wiem skąd bierze się ten specyficzny dźwięk bolidów F1
http://www.poboczem.pl/filmiki/video,vId,169167,vSort,1,vTime,3

fallow

• 6463 / 6438
  • Ekspert
16-04-2010, 16:07
Realizacja przecietna w jakims pokojowym studio wiec za malo zacne do sluchania wysokich lotow :))

fallow

• 6463 / 6438
  • Ekspert
16-04-2010, 16:10
Mam nadzieje, ze sie nie schowasz Chrees i rzucisz sie tutaj w wir nautralizmu i antynaturalizmu, niskich i wysokich lotow, mercedesow i fiatow, studio przez duze S i garazu i podzielisz sie jednak z nami swoimi wrazeniami ;))

chrees

• 1662 / 6468
  • Ekspert
16-04-2010, 16:11
A gdzie parkujesz? ---> Opodal Sądu. Zapraszam do wystąpienia w filmach z monitoringu ;)

.

chrees

• 1662 / 6468
  • Ekspert
16-04-2010, 16:12
fallow ---> Podzielę się, ale jak zwykle: parozdaniowo :)

.

-Pawel-

• 4847 / 6073
  • Ekspert
16-04-2010, 16:15
>> fallow, 2010-04-16 16:10:08
Mam nadzieje, ze sie nie schowasz Chrees i rzucisz sie tutaj w wir nautralizmu i antynaturalizmu, niskich i wysokich lotow, mercedesow i fiatow, studio przez duze S i garazu i podzielisz sie jednak z nami swoimi wrazeniami ;))

Jestem ciekaw ile już nowych tekstów macie z Rolandem w zanadrzu na wypadek gdyby Chrees się nieśmiało wychylił z jakimś objawieniem ;P Pewnie siedzicie teraz jak lekarze w karetce pogotowia wezwani do nagłego przypadku i po cichu liczycie jeszcze, że może da się odratować... ;)))

Rafaell

• 5033 / 6465
  • Ekspert
16-04-2010, 16:52
 >> chrees, 2010-04-16 16:11:11
A gdzie parkujesz? ---> Opodal Sądu. Zapraszam do wystąpienia w filmach z monitoringu ;)

Nie boj nie boj, najciemniej pod latarnią, dziś babka wypaśną furą pod innym sądem wjechała po pasach na chodnik i nie chciała się za nic ruszyć i zrobić przejścia, nawet sobie dziurę palcem w czole zrobiła (dobrze że nie miała tipsów) ale jak jej pokazałem telefon ze dzwonie pod 112 to jakoś rura jej zmiękła. Tam codziennie nagminnie parkują na przejściu dla pieszych, wszyscy się strasznie tam prawem przejmują.                

Rolandsinger

• 2894 / 6469
  • Ekspert
16-04-2010, 20:06
Nie widzę związku formalnego między zdaniami, które wypowiedział Fallow:

- Każdy może odbierać dany model słuchawek inaczej

- Percepcja sposobu grania słuchawek zależy od podmiotu postrzegającego,

a sądem:

- Wszystkie słuchawki grają tak samo.

To jest klasyczny błąd  non sequitur, co filozofowi formatu Sz. Kol. Piotra Ryki nie przystoi.

Nowe oferty słuchawkowe: http://forum.mp3store.pl/topic/63214-sluchawki-wysokich-lotow-wyprzedaz/
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

hasos

• 25 / 5804
  • Nowy użytkownik
16-04-2010, 21:24
Ja dodam od siebie, że podział na subiektywne i obiektywne to przestarzałe dyrdymały sprzed dekonstrukcji. nie po to Derrida tyle stron napisał, by wciąż tkwić w myśleniu opozycyjnym :) . Nie ma czegoś takiego jak obiektywność. Wszystko jest wytworem subiektywnej jaźni, która sam. Choć biorąc pod uwagę dekonstrukcję tej opozycji, to i mówienie o subiektywności nie ma już sensu. Cóż więc pozostaje...? przestrzeń Tekstu, w którą od zawsze wpisana jest każda opinia na temat słuchawek, która pojawiła się na tym forum, i która pojawi się w przyszłości. Wszystko się miele w potencjalnej przestrzeni Dyskursu bez ingerencji z zewnątrz.

Rolandsinger

• 2894 / 6469
  • Ekspert
16-04-2010, 22:34
Piotrze Ryko, jesteście niepoważni.

"Ale jakież to, pardon, są te obiektywne różnice między Maluchem a Mercedesem?"

Po czym je wymieniasz:

"Maluch przecież mniej pali i łatwiej go zaparkować, a po lodzie pod górę dużo łatwiej wjedzie, bo ma węższe opony i silnik nad osią kół napędzanych. Poza tym jest fantastycznie wprost tańszy i nieporównanie mniej kosztowny w utrzymaniu, co akurat tobie powinno się bardzo podobać."

Problem w tym, że te różnice, które byłeś łaskaw przedstawić nie są kryteriami definicyjnymi pojęcia "wysokiej klasy samochód". To zespół cech denotujących pojęcie "ekonomiczny samochód".

Niemniej doświadczenie potoczne wskazuje na przeciwstawność tych pojęć: "ekonomiczny samochód" konotuje zupełnie odmienne własności niż termin "wysokiej klasy samochód",  relacje między definicjami obydwu pojęć mają charakter alternatywy, a nie koniunkcji.

Mowa jest tu o zupełnie innej sprawie. Obiektywizm oceny w przypadku takich urządzeń jak słuchawki czy każde inne urządzenie elektroakustyczne ZASADZA SIĘ WYŁĄCZNIE NA CECHACH SKALARNYCH. I tylko wg takich wskaźników dobroci należy oceniać tego rodzaju aparaturę.

Jedną z elementarnych cech wymiernych w przypadku słuchawek jest przebieg charakterystyki częstotliwościowej.

Wynoszone na ołtarze przez Kol. Piotra słuchawki Grado RS-1 czy GS1000 mają znacznie mniej liniowy, a przez co mniej rzetelny wobec sygnału źródłowego przebieg tej charakterystyki we wszystkich typach pomiarów, z jakimi się zetknąłem.

Zaś cena nie jest w żadnym wypadku kryterium w przypadku oceny nie tylko słuchawek, ale dowolnego dobra na wolnym rynku. Na rynku wartość danego dobra wynika wyłącznie z maksymalnej ceny, jaką ktokolwiek chce zań zapłacić. Jeśli za Fiata 126p ktoś zechce zapłacić 100x więcej niż za nowego Merca S600, to jest po prostu bałwanem, a z jakością tego pierwszego ten fakt nie ma nic wspólnego.

Mercedes S600 V12 jest OBIEKTYWNIE  lepszy od Fiata 126p NIE dlatego, że jego cena jest 600x wyższa, ale dlatego i tylko dlatego, że ściśle określone parametry będące definicyjnymi wskaźnikami terminu "wysokiej klasy samochód" (moc, dynamika, prędkość maksymalna, głośność we wnętrzu przy prędkość x, jakość materiałów użytych do wykonania nadwozia, silnika, wnętrza, etc.) prezentują nieporównywalny z Fiatem 126p poziom.        

Analogicznie słuchawki są "wysokiej klasy" wtedy i tylko wtedy gdy ich ch-ka jest liniowa, efektywność wysoka, odpowiedź impulsowa jak najkrótsza, materiały wykończeniowe precyzyjnie wykonane, etc. Grado GS1000 mają te parametry znacznie gorsze od wielu innych słuchawek, np. Beyerów DT880Pro czy Senków HD650, tak więc OBIKETYWNIE są słuchawkami niższego lotu.

Nowe oferty słuchawkowe: http://forum.mp3store.pl/topic/63214-sluchawki-wysokich-lotow-wyprzedaz/
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

Rolandsinger

• 2894 / 6469
  • Ekspert
16-04-2010, 22:38
@ Haos

Derrida to klasyczny przykład czerwonej szumowiny, przy tym wielkiego debila, który nie tyle rozwinął, co skompromitował lewackie poglądy Hegla, Marksa czy Baumana. Większość zdań jego bibliografii jest nielogiczna i nie ma jakiegokolwiek sensu, równie dobrze można by publikować rojenia schizofreników paranoidalnych i twierdzić, że mają jakąkolwiek wartość.

Gustaw

• Gość
16-04-2010, 22:46
Dosyć tego filozofowania.  Do meritum.... :-)