Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

asmagus

• 4439 / 6017
  • Ekspert
15-04-2010, 15:30
Czytam uważnie, nie chciałem zabierać głosu ale już nie wytrzymam...

Mała analogia. Piję czerwone wytrawne wino, na stole stoją dwie butelki, ten sam rocznik, to samo pochodzenie geograficzne - dla mnie jedno i drugie smakują tak samo. Nie wiem czy kubki smakowe nie wyrobione czy jest jakiś inny powód - faktem jest, że nie ma dla mnie różnicy. Kiper po skosztowaniu obu jedno wylewa do zlewu i mówi "tego chłamu się pić nie da".

Podobnie jest z słuchawkami, nie każdy może być kiperem - to po pierwsze. Po drugie, to że wino X jest dla kipera wytworem niegodnym miejsca na stole nie oznacza, że dla wielu znających się na rzeczy nabywców będzie niedobre a picie go nie sprawi im przyjemności.

Konkludując - wierzę, że Piotr słyszy wszystkie te niuanse o których pisze i nie dziwi mnie, że ja ich nie słyszę. Nie mam ani na tyle wyrobionego słuchu, ani na tyle dokładnego źródła a przede wszystkim nie słucham tak nagranej muzyki. Dziwi mnie tylko, że wszyscy chcą słyszeć to samo. To tak jakby każdy chciał jeździć jak Kubica, pomijam, że potrzeba tu lat treningu, ale potrzeba bolidu, który nawet jeśli zakupi go sobie kowalski, nie osiągnie takich wyników jak z Kubicą za kierownicą.

Idąc dalej, przypomnieć należy, że droższy sprzęt, jeśli jest lepszy, dla normalnych uszu, nawet wprawionych, nie jest lepszy o lata świetlne - to są drobne różnice w dźwięku dla normalnego słuchacza nawet obeznanego z tematem, które kosztują wiele. Nic w tym złego nie ma, przecież nikt nikogo nie zmusza do nabywania produktów X czy Y.

fallow

• 6463 / 6438
  • Ekspert
15-04-2010, 15:38
Odpowiadasz na wpis
>> Piotr Ryka, 2010-04-15 14:56:26

Wybacz, ale to się nie trzyma kupy.

---

Moim zdaniem jednak tak :) To, ze ktos napisze ze PS1000 sa lepsze niz K240 bo uwaza, ze graja naturalniej to sprawa totalnie wzgledna. Jego wlasne odczucie. Jak ktos pisze, ze PS1000 maja wieksza ilosc basu niz K240 - to wydaje mi sie na tyle proste do stwierdzenia, ze jestem gotow cos takiego przyjac. Sa natomiast tez fakty, ktroe dziala sluchawki. Rzeczy mierzalne takie jak:

CSD, charakterystyka odpowiedzi impulsowej, charakterystyka pasma przenoszenia, THD etc.

CSD czy charakterystyka odpowiedzi impulsowej to sa wlasnie jedne z tych obiektywnych cech.

Oczywiscie znow mozna sie rekusrywnie zaglebiac w to wszystko i mowic o metodlogiach i bledach pomiaru etc.

fallow

• 6463 / 6438
  • Ekspert
15-04-2010, 15:43
Odpowiadasz na wpis
>> kopaczmopa, 2010-04-15 15:08:21
naturalnosc owszem ale z tymi szcegolami to bez przesady - np 325is sa na pewno bardziej sczegolowe od HD650 , tj slychac niby wiecej a o sama jakos tych wybrzmien to inna sprawa np bas HD650 jest duuuzo lepszy, bardziej roznorodny.

---

To niby wiecej czy wiecej :) ? A probowales equalizowac HD650 by uzyskac zblizona charakterystyke pasma przenoszenia jak SR325i(s) ? Swego czasu wiele godzin spedzilem liczac sobie to wszystko i tworzac taka krzywa ktora miala upodobnic HD650 do GS1000, efekt byl bardzo ciekawy. OCZYWISCIE, ze GS1000 sie z nich nie zrobilo - ale samo brzmienie bylo ciekawe. Polecam sie pobawiac jak masz troche czasu. Oczywiscie w druga strone - SR325i na HD650 tez by bylo na pewno b.ciekawie. Tego nie robilem.

fallow

• 6463 / 6438
  • Ekspert
15-04-2010, 15:46
Moim zdaniem Asmagus b.dobrze to ujal :) Nikt z nas tak samo nie slyszy.

ogorek

• 855 / 5808
  • Ekspert
15-04-2010, 16:05
Odpowiadasz na wpis
>> fallow, 2010-04-15 13:30:47
>> Zawsze wydawalo mi sie, ze roznica to wlasnie zacheta do dyskusji a nie powod do jej zakonczenia.

Po pierwsze widzę, że okres żałoby zmagazynował energię do dyskusji, która znalazła ujście w tym wątku.

Widzę tę samą prawidłowość co na audiostereo ... Dopóki sprzet był ze średnie pólki dopóty oponent dawał się przekonywać, namawiać na spotkania, czasem zmieniać zdanie. Przy sprzęcie "wysokich lotów", każdy znalazł swoją "Nirwanę", "okopał się" i kłóci z innymi, którzy znaleźli swoją "nirwanę" w innej konfiguracji.

Widzę, że nawet @majkel odpiera argumenty powołując się na bardzo uznane źródła (audio). Za chwilę dojdziemy do przekonania, ze tylko na zestawie Pana Pacuły możemy porównać komponenty ...
Audionemesis VLE, Audiolab mDAC, BP, AKG701, T90, stacj: HEED Obelisk SI
Każda modyfikacja systemu podnosi jakość brzmienia o 2 klasy wyżej. Po pewnym czasie zauważam, że się pogorszyło w stosunku do poprzedniej wersji …

Gustaw

• Gość
15-04-2010, 16:09
No w końcu coś w tej branży słuchawkowej ciekawego się dzieje .....bo już myślałem, że tylko same nudy .. ale najwyższych lotów.

http://sleek-audio.com/image-gallery/ct6-gallery

kopaczmopa

• 786 / 6408
  • Ekspert
15-04-2010, 16:31
>>To niby wiecej czy wiecej :) ? A probowales equalizowac HD650 by uzyskac zblizona charakterystyke pasma przenoszenia jak SR325i(s) ? Swego czasu wiele godzin spedzilem liczac sobie to wszystko i tworzac taka krzywa ktora miala upodobnic HD650 do GS1000, efekt byl bardzo ciekawy. OCZYWISCIE, ze GS1000 sie z nich nie zrobilo - ale samo brzmienie bylo ciekawe. Polecam sie pobawiac jak masz troche czasu. Oczywiscie w druga strone - SR325i na HD650 tez by bylo na pewno b.ciekawie. Tego nie robilem.

no niby wiecej - np ze komus puscily zwieracze w 10 rzedzie Filharmonii, takie lekkie psssss - a na HD650 byloby to zamazane.

No ale znowu basik jedzie na HD650 BOOOUUUM  a na sr325 bum. Jakos tak bedzie.

Jasne ze mozna bawic sie w equalizacje ale ja mowie tylko tyle ze jakbym szukal sluchawek do analizy to opredzej siegne po Grado czy AKG niz Senki.

nie chcialbym equalizowac Senkow na Grado -brrr, ciary mi po plecach przeszly.
Gdybym probowal odwrotnie to bym musial szukac przetwornikow po calym pokoju.

Ogorek - pamietam ze mi u Ciebie sie tez nie do konca podobal bas z Velodyne plus Yara, tzn wydawalo mi sie ze jest go za duzo a teraz pewnie sadze ze by mi pasowalo akurat bo fajnie to gralo nawet.
Nie ma sensu sie okopywac ze moje jest najlepsze - niemniej DLA MNIE (Fallow zauwaz!:P) HD580 najlepiej trafiaja w gust.

Z kolumn moge sluchac analitycznnych B&W DM303 i cieplych rockerek Dynaudio 42 - i co zadne mi nie przeszkadzaja.
W przypadku sluchawek takiej rozbieznosci bym nie zdzierzyl :)

ciekawosc brzmienia

szwagiero

• 2240 / 6470
  • Ekspert
15-04-2010, 16:37
>> majkel, 2010-04-15 13:39:16
>Nadużywacie słowa "studio", Panowie. Już nawet e-mu zarobiło na to miano, tymczasem między studiem a Studiem >jest różnica taka jak między Lynxem a Prism Audio. Nagrywać można nawet w garażu, ale będzie brzmiało jak garaż. >Tak samo można mieć w pokoju odsłuchowym Alesisy, Yamahy albo von Schweigkerty. Jakie studio taka płyta. Jak >ktoś się zatrzymał na poziomie wytłumienia piwnicy wytłoczkami po jajkach to jego sprawa, ale niech nie bawi się w >kaznodzieję na temat studiów i dźwięku tam nagrywanego.

Majkel oczywiście, że jest tak jak piszesz, można mieć również coś bardziej wyszukanego od przerobionej lampucery i wzmaka DIY tudzież tuningowanego klona Lehmana i również ferować wyroki na tej podstawie. Nie wiem kto taki się zatrzymał na poziomie studia w piwnicy z wytłoczkami, ale ludźmi którzy tutaj powołują się na studio są Rafaell, Fallow i czasem ja, nie wiem jak koledzy ale ja faktycznie z hi-endowymi studiami nie miałem do czynienia przynajmniej w kontekście odsłuchów i przetworników, co innego hardware\'owy sprzęt do obróbki - tutaj już można mówić o hi-endzie. Takie budżetowe rozwiązania jak RME FF800, Apogee Rosetta czy odsłuchy za kilkanaście tysiaków to pikuś przy tym, co wymieniłeś... mam nadzieję, że miałeś do czynienia z takim właśnie studiem z najwyższej półki.

majkel

• 7477 / 6468
  • Ekspert
15-04-2010, 17:39
@szwagiero, byłem kilkukrotnie w studio Radia Kraków, słyszałem dźwięk z ich monitorków i konsol. von Schweigkertów sluchałem parokrotnie VR5 i VR4. Z panami z Prism Audio i Audio Precision rozmawiałem sporo ponad rok temu na targach, widziałem sprzęt z wierzchu i od środka. Znam ofertę i mam pojęcie o cenach tych urządzeń oraz ich odbiorcach i użytkownikach.

@asmagus, skąd Ty wiesz jak jest nagrana Twoja muzyka, skoro podejrzewasz, że tego nie słyszysz? :) Tak przynajmniej zrozumiałem z Twojego wywodu. Mnie właśnie najczęściej bawi na forach gdy ludzie z perspektywy własnego sprzętu piszą tonem smakosza na temat posiadanych nagrań i niuansów realizacji, a jak się popatrzy w "o mnie", to by się chciało doradzić przesiadkę na playera mp3 i stosowne słuchawki, i usłyszałby jeden z drugim więcej.

Rafaell

• 5033 / 6465
  • Ekspert
15-04-2010, 17:50
>> szwagiero, 2010-04-15 16:37:14
Jakby to było wszystko takie proste :) wystarczy sobie posłuchać płytkę CD i jak da radę sprawdzić w necie wyposażenie danego studia. To może być totalny rozjazd tego co powinniśmy usłyszeć a co jest w nagranym materiale. Wybieram się do takiego studia żeby skonfrontować co im tam bruździ, sprzęt mają taki że szczęka opada a mimo to nagrania jak przez mgłę i to nie jest maniera realizatora tylko kolejne płyty tam tak nagrane.                              

reactor

• 1649 / 5909
  • Ekspert
15-04-2010, 17:51
 >> majkel, 2010-04-15 17:39:39

Jakie wrażenia po odsłuchu Von Schweikertów?

..d_b..

majkel

• 7477 / 6468
  • Ekspert
15-04-2010, 19:00
VR-4SR świetne, VR-5 nie takie spektakularne. Wspólna cecha to dobrze zszyte pasmo, bez dołków, podbić, głuchości lub przymuleń, co w systemach wielodrożnych jest częste. VR-4SR potrafią zaskoczyć przestrzennością, która sama z siebie się nie ujawnia do momentu, gdy jakiś instrument się nagle nie odezwie z miejsca, gdzie do tej pory było cicho.

Jeszcze a propos HD650 - na dobrze napędzonych i okablowanych słychać wszystko, tylko w inny sposób niż na Grado. Jak dla mnie dalej od neutralności, ale też w inną stronę. Mógłbym te słuchawki mieć, tylko nie wiem jeszcze, którą wersję, bo słyszałem tylko "czarną", czyli starszą. Oczywiście od razu robię transplantację kabla, bo z tym fabrycznym te słuchawki wywołują u mnie niesmak.

ogorek

• 855 / 5808
  • Ekspert
15-04-2010, 20:12
Odpowiadasz na wpis
>> kopaczmopa, 2010-04-15 16:31:49
>> Ogorek - pamietam ze mi u Ciebie sie tez nie do konca podobal bas z Velodyne plus Yara,
>> tzn wydawalo mi sie ze jest go za duzo a teraz pewnie sadze ze by mi pasowalo akurat bo fajnie to gralo nawet.

Teraz VELODYNE stoi odłączony. W obecnej konfiguracji nie jest już potrzebny ...
Moze namówię @majkela na pożyczenie DAC-a i możemy się spotkać (jak za dawnych lat).
Ale to co najmniej za miesiąc ...
Audionemesis VLE, Audiolab mDAC, BP, AKG701, T90, stacj: HEED Obelisk SI
Każda modyfikacja systemu podnosi jakość brzmienia o 2 klasy wyżej. Po pewnym czasie zauważam, że się pogorszyło w stosunku do poprzedniej wersji …

asmagus

• 4439 / 6017
  • Ekspert
15-04-2010, 20:37
>> majkel, 2010-04-15 17:39:39
@asmagus, skąd Ty wiesz jak jest nagrana Twoja muzyka, skoro podejrzewasz, że tego nie słyszysz? :) Tak przynajmniej zrozumiałem z Twojego wywodu. Mnie właśnie najczęściej bawi na forach gdy ludzie z perspektywy własnego sprzętu piszą tonem smakosza na temat posiadanych nagrań i niuansów realizacji, a jak się popatrzy w "o mnie", to by się chciało doradzić przesiadkę na playera mp3 i stosowne słuchawki, i usłyszałby jeden z drugim więcej

Nie trzeba kupować browaru by napić się piwa.
Na całe szczęście mogę posłuchać swojej muzyki na systemach innych, lepszych, niż mój własny - nie roszczę sobie praw do słuchu absolutnego i cieszę się twoim szczęściem, że go posiadasz i wiesz jak brzmi muzyka, której słucham.

Rolandsinger

• 2894 / 6469
  • Ekspert
15-04-2010, 21:06
Bijcie się, jeśli ktoś potrzebuje sekundanta, służę pomocą.

Nowe oferty słuchawkowe: http://forum.mp3store.pl/topic/63214-sluchawki-wysokich-lotow-wyprzedaz/
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)