Ja raczej mam pytanie, bo nie jestem pewien czy to jest plus czy minus vavegiude.
Tuba przed kopułka powoduje wzrost efektywności promieniowania niższego zakresu głośnika wyskotonowego. Wiec przy integrowaniu go z głośnikiem niskotonowym trzeba tak dobrać opadanie filtra w gałęzi górno przepustowej zwrotnicy żeby uzyskać spłaszczenie charakterystyki przetwarzania.
I teraz - niewątpliwy plus z tego powody jest taki, że można obniżyć częstotliwość wypadkową podziału (akustycznego). Ale wypadkowa przebiegu elektrycznego będzie leżała znacznie wyżej. Co powoduje znaczy wzrost impedancji w pobliżu pasma podziału zwrotnicy.
Czy to jest wada? Jak temu przeciwdziałać?
Z drugiej strony jeśli chodzi o typowe tuby tratrix (bo vaweguide jak rozumiem jest szeroką tubą ale płytką?) mają one zarówno częstotliwość dolną graniczną wzmocnienia, ale chyba także górną graniczną?
No i jeszcze kwestia długości, bo dolna częstotliwość graniczna zależy o pola powierzchni wylotu tuby, ale co zależy od długości, pola przekroju wlotu i kształtu? Jakie kształtu tub dają najbardziej płaski lub wyrównany przebieg charakterystyki - tratrix czy asferyczne?
Dopiero się zacząłem wgłębiać w ten temat, choć podobno literatura jest zadziwiająco bogata. Jeśli macie linki do jakichś strawnych opracować to wklejajcie.