Audiohobby.pl

Kasety magnetofonowe -temat ogólny-

Michal_LDZ

• 294 / 314
  • Zaawansowany użytkownik
22-05-2026, 15:12
Mnie urzekł pomysł na promocję.
Co to konkurencja robi z rynkiem...

A propos promocji:
kiedyś sadziłem pomidory z ... puszki. To były nasiona odpowiednio przygotowane.
Mój ś.p. Tata dostał w latach 80tych jako prezent ... powietrze z Paryża w puszce.
Można? Można!

RetroTape

• 980 / 1577
  • Ekspert
22-05-2026, 20:07
Nadal można to kupić i nie tylko z Paryża - tutaj ... :)

Michal_LDZ

• 294 / 314
22-05-2026, 21:38
Nadal można to kupić i nie tylko z Paryża - tutaj ... :)

To już nie to samo powietrze, co kiedyś... ;)

Ale kaset w puszce jeszcze nie widziałem... :)

chorazy3

• 2429 / 2370
  • Ekspert
22-05-2026, 21:52
Fajny gadżet. Porządne kasety i do tego powietrze z Holandii z lat 80-tych gratis. Ale chyba się nie skuszę bo będzie mi żal otworzyć i niegdy się nie dowiem co w środku. Ciekawe czy w takich warunkach taśmy zachowają się w idealnym stanie. Jak ktoś się zdecyduje niech pokaże na forum.
Paweł

Macio4ever

• 977 / 522
  • Ekspert
22-05-2026, 21:55
Kupię, otworzę i nagram! Jak profan! :)

Michal_LDZ

• 294 / 314
22-05-2026, 23:52
Czekamy na recenzję.
Jednak może lepiej się nie zaciągać.
Wiesz, to jednak z Holandii..

Dla równowagi forumowej, zakupiłem dzisiaj nowe, nagrane taśmy.
Celem prezentu na Dzień Dziecka.
Bruno Mars, The Romantic.
Stranger Things, Soundtrack 4 i 5.

Zobaczymy.

RetroTape

• 980 / 1577
  • Ekspert
23-05-2026, 11:01
Powietrze w puszce jest raczej japońskie, nie sądzę aby puszkowano je w Holandii. Natomiast jest duża szansa, że puszka jest idealnie szczelna, co zapobiegałoby degradacji taśmy. Możliwe, że są one w super stanie, niemal jak z fabryki.

Michal_LDZ

• 294 / 314
26-05-2026, 18:32
Lejdis end dżentelmen:
Bruno Mars, The Romantic.
Wytwórnia Atlantic.
Rok wydania 2026.
Kaseta klejona, żelazo.
Długość taśmy: na kasecie jest informacja 60 min (2x30 min). W praktyce jest to ok. 2x24 min.
Bez informacji o nagraniu w Dolby.
Nagrana bardzo dobrze. Praktycznie nie słychać szumów pomiędzy utworami. (Odtwarzałem bez Dolby)
Dynamika trzyma równo do 0VU (SONY TC-K333ESL).
Cena ok. 70 zł.

Sama treść taka sobie: wszystko na jedno kopyto. W zasadzie ma się wrażenie, że cały czas gra ta sama melodia.
Nie, nie polecam.
Dodatkowo: wszystko nagrane (zmikosowane) w "nowoczesny" sposób: podciągnięte do jednego poziomu (loudness war?). Dlatego już trzecia piosenka męczy.

"Eksperyment wykonany, lecz niestety nieudany"
« Ostatnia zmiana: 26-05-2026, 22:28 wysłana przez Michal_LDZ »

chorazy3

• 2429 / 2370
  • Ekspert
26-05-2026, 20:12
Dziękuję za recenzję.
Wszystkie te nowe kasety są nagrywane bez Dolby, bo licencja na Dolby nie jest już dawno oferowana.
Sam też mam kilkanaście takich nowożytnych oryginalnych kaset i mam podobną do Twojej opinię. Faktycznie mało szumu. Taśmy raczej kiepskiej jakości, cienkie i przeźroczyste. Ceny trochę zbyt jednak wysokie. Ale dźwięk nienajgorszy. Choć mam też takie dwie sztuki gdzie azymut nie jest prawidłowy i muszę się posiłkować Nakiem Cassette Deck 1.
Ale w sumie fajnie, że jeszcze coś takiego można kupić.
Paweł

Michal_LDZ

• 294 / 314
26-05-2026, 22:27
Dziękuję za recenzję.
Wszystkie te nowe kasety są nagrywane bez Dolby, bo licencja na Dolby nie jest już dawno oferowana.
Sam też mam kilkanaście takich nowożytnych oryginalnych kaset i mam podobną do Twojej opinię. Faktycznie mało szumu. Taśmy raczej kiepskiej jakości, cienkie i przeźroczyste. Ceny trochę zbyt jednak wysokie. Ale dźwięk nienajgorszy. Choć mam też takie dwie sztuki gdzie azymut nie jest prawidłowy i muszę się posiłkować Nakiem Cassette Deck 1.
Ale w sumie fajnie, że jeszcze coś takiego można kupić.

Jest trochę nowych wydań. Będę testował jeszcze dwie, ale to po Dniu Dziecka.
Tak myślałem o tym Dolby.
Natomiast przekonałem się, że na pewno lepiej sobie samemu nagrać i cieszyć się odpowiednim nośnikiem, wydaniem i td.
Jedyny kłopot to okładka, nazwy piosenek…  Jakoś nie zawsze chce mi się to skrupulatnie zapisywać. Ale to też wszystko jest do ogarnięcia.

bsw

• 739 / 5705
  • Ekspert
27-05-2026, 10:46

Michal_LDZ

• 294 / 314
04-06-2026, 08:52
W Empiku całkiem sporo tego oferują:
https://www.empik.com/muzyka,32,s?q=kaseta%20magnetofonowa

Jest wybór, to prawda.
Spokojnie jest to pomysł na prezent.
Za kilka lat te wydania też mogą być kolekcjonerskie.
Jest to jednak niszowe wydanie i raczej potraktowałbym je jako ciekawostkę.

Michal_LDZ

• 294 / 314
04-06-2026, 09:14
Stranger Things 5 Soundtrack.
Wydawca Netflix, producent Sony Music.
Rok wydania 2025.
Kaseta klejona, żelazo.
Długość taśmy ok. 2x28 min.
Nie jest nagrana z Dolby (oczywiście).
Jakość nagrania bardzo dobra.
Szumy pomiędzy utworami słyszalne. (Małżonka wprost powiedziała, żebym zwrócił, bo chyba taśma jest zepsuta :) ) Może więc sam nośnik już jest słaby.
Cena ok. 70 zł.

Bardzo dobrze wydana składanka. Materiał jest zróżnicowany: jak to na składance. Dobrze się słucha. Atrakcyjna, czerwona kaseta. Dobrze prezentuje się w decku i przyciąga wzrok. Myślę, że jeśli macie kogoś w rodzinie, kto lubi kasety i serial, to sprawicie takim prezentem dużo radości. Dobrze grałoby w jakimś magnetofonie typu boombox.
Tak, polecam.

Michal_LDZ

• 294 / 314
04-06-2026, 10:11
Stranger Things 4 Soundtrack.
Wydawca Netflix, producent Sony Music.
Rok wydania 2022.
Kaseta klejona, żelazo.
Długość taśmy ok. 2x40 min.
Nie jest nagrana z Dolby.
Jakość nagrania bardzo dobra.
Szumy pomiędzy utworami słyszalne.
Cena ok. 70 zł.

Podobnie jak poprzednia kaseta, ta również jest bardzo dobrze wydana. Materiał to składanka. Każdy znajdzie coś dla siebie. Sama kaseta jest przezroczysta, estetyczna, dobrze widoczne, hipnotyzujące szpulki. Bardzo fajna, rozkładana książeczka/etykieta. Wydane porządnie, jak za dobrych dla kaset czasów.
Podobnie, jak soundtrack z sezonu 5: fajnie samemu przypomnieć sobie niektóre kawałki a i na prezent dobra opcja.
Tak, polecam.

AUDIOTONE

• 11471 / 6606
  • Ekspert
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.