Audiohobby.pl

Kasety magnetofonowe -temat ogólny-

ckloss

• 65 / 6169
  • Użytkownik
02-04-2026, 22:45
Do mnie wpadł świąteczny Zając i przyniósł coś takiego.
Super stan taśm.Skopiowano na nie vinyle. Zostaną. Nie skasuję, bo świetna jakość.Okładki nieopisane,tylko na czole kasety:Vollenweider,Toto,Roxy Music i inni....))
pikne

pzdr. Tom

Wesołego Alleluja!!!

Destroyer

• 414 / 2022
  • Zaawansowany użytkownik
02-04-2026, 22:49
Dzięki, wzajemnie...!!
Stach

Wojciech7

• 2371 / 1805
  • Ekspert
02-04-2026, 23:28
Taki zestaw od Zająca Wielkanocnego-(to niespodzianka)-:)))

AUDIOTONE

• 11420 / 6543
  • Ekspert
03-04-2026, 08:42
Taki zestaw dzisiaj do mnie dotarł.
Ciekawa jest charakterystyka taśmy Konica Grand Master II.
Tutaj mi rzuca się w oczy HF-ES... :-)

Do mnie wpadł świąteczny Zając i przyniósł coś takiego.
Super stan taśm.Skopiowano na nie vinyle. Zostaną. Nie skasuję, bo świetna jakość.Okładki nieopisane,tylko na czole kasety:Vollenweider,Toto,Roxy Music i inni....))

Stanisławie, Denon-y piękne. Jako że i nagrania na nich są dobre to naprawdę warto zachować.
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

chorazy3

• 2359 / 2307
  • Ekspert
03-04-2026, 19:08
Gratuluję wszystkim prezentów.
Ja już kaset nie kupuję i tak mam ich dużo więcej niż będę w stanie kiedykolwiek nagrać.
Co do tych BASF chrome super to bardzo dobra taśma, mało szumi, ale niestety często nie daje się już skalibrować czułości poprawnie, brakuje kilka dB. Natomiast bias daje się skalibrować poprawnie i można je ładnie nagrać tylko trochę ciszej (poziom nagrywania max. do 0dB).
Sam ostatnio nagrałem dwie sztuki i sobie słucham.
Paweł

RetroTape

• 939 / 1514
  • Ekspert
03-04-2026, 21:04
Zależy na jaki rocznik tej kasety się trafi. Zasadniczo do roku 1996 w CSII był jeszcze prawdziwy chrom i wtedy kaseta zachowuje się tak jak napisałeś. Ale później były już formuły żelazowo-kobaltowe i te kasety zachowują się zupełnie inaczej, jak dobrej klasy kasety japońskie, które wytrzymują kilka decybeli powyżej 0dB ustalonego na strumieniu 250nWb/m.

Wcześniejsze wersje na prawdziwym chromie potrafią pięknie, ciepło zabrzmieć, ale trzeba uważać na poziom. Późniejsze wersje nie mają już takiego klimatu dźwiękowego, jednak można je dużo głośniej nagrać na czym zyskuje ogólna dynamika. Ja lubię obie wersje, CSII to bardzo solidne kasety.

Super też mi się podoba ta Konica GMII. Nie często widywana kaseta. Taśma jest zapewne taka sama co w Ampex Grand Master II. Mimo, że opis podaje żelazo z kobaltem, to test na YT raczej wygląda na czysty chrom. Ciekawe, trzeba by otworzyć i poniuchać ;)

Michal_LDZ

• 239 / 251
  • Aktywny użytkownik
04-04-2026, 09:06
Ciekawe, trzeba by otworzyć i poniuchać ;)

I z tym mam największy problem.
Jak kupowałem dowolną, najtańszą kasetę jeszcze w Pewexie (za bony towarowe), to było takie wydarzenie, że z pół roku oglądałem taśmę, a nawet z nią … spałem.
Teraz już nie śpię z kasetami, ale zerwanie folii to dla mnie wciąż wyzwanie.

No co ja mogę na to poradzić… trauma z dzieciństwa. :)

Także nie obiecuję, że podzielę się w najbliższym czasie dodatkowymi wrażeniami. :)

Hammer

• 5765 / 3003
  • Ekspert
04-04-2026, 09:23
Zrób to medialnie, kamera i dramaturgia, odpowiednia muzyka z hororu..........
chcesz żyć ciągle z folią i nie mieć tej odrobiny szaleństwa ? idź na całość......

Michal_LDZ

• 239 / 251
  • Aktywny użytkownik
04-04-2026, 09:45
Zrób to medialnie, kamera i dramaturgia, odpowiednia muzyka z hororu..........
chcesz żyć ciągle z folią i nie mieć tej odrobiny szaleństwa ? idź na całość......

Nagram wszystko na VHS! Tylko kto mi rozpakuje kasetę VHS?! ;)

Destroyer

• 414 / 2022
  • Zaawansowany użytkownik
04-04-2026, 10:08
Ciekawe, trzeba by otworzyć i poniuchać ;)

I z tym mam największy problem.
Jak kupowałem dowolną, najtańszą kasetę jeszcze w Pewexie (za bony towarowe), to było takie wydarzenie, że z pół roku oglądałem taśmę, a nawet z nią … spałem.
Teraz już nie śpię z kasetami, ale zerwanie folii to dla mnie wciąż wyzwanie.

No co ja mogę na to poradzić… trauma z dzieciństwa. :)
Także nie obiecuję, że podzielę się w najbliższym czasie dodatkowymi wrażeniami. :)

Mam ten sam problem. Swego czasu chwaliłem się That's Suonami (20 szt.) Zostało mi 5 szt. Reszta się rozeszła nie wiem jak i gdzie. Jedną z tych pięciu nagrałem.I tak zostało.Dlatego wolałem kupić te używki (Denon HD-M)żeby cieszyć się tym co zostało tam nagrane,móc poeksperymentować i coś swojego nagrać .W dwóch już wykasowałem materiał bo nie mój temat muzyczny i jak znajdę coś dobrego to rzucę je ZXL-owi na pożarcie.....))

Stach

Macio4ever

• 813 / 459
  • Ekspert
04-04-2026, 10:27
Dla mnie też w czasach Pewexu odpakowanie kasety to był rytuał i zwlekanie aby się nacieszyć kolorowym pudełkiem.

Dlatego teraz sobie odbijam :) czasy kryzysu, biorę kasetę, zdejmuję folią ot tak! Pławię się w luksusie :) :) :) czego i Wam życzę przy okazji świąt.