Audiohobby.pl

Kasety magnetofonowe -temat ogólny-

Michal_LDZ

• 101 / 106
  • Aktywny użytkownik
12-11-2025, 20:58
No właśnie, powiedzcie Panowie, czy też macie tak, że kupujecie używane taśmy, i później szkoda Wam kasować stare nagrania?
To jednak czyjaś audio-historia.

AUDIOTONE

• 10960 / 6398
  • Moderator Globalny
12-11-2025, 22:22
A nawet nie zwróciłem uwagi na wynalazek :) Dzięki Wojtek. Nagram i zobaczymy, co z tego za diabeł.

A propos wynalazków.
Właśnie testuję FeCr od Sony.
Nagranie słyszalnie odbiega od źródła. Jakby mniej środka w środku.
Przy starej Fuji DR I tego nie było.

Magnetofon nie obsługuje FeCr. Rozpoznaje automatycznie jako zwykłe Fe.

Te taśmy trzeba próbować nagrywać w różnych położeniach Czy to Fe czy Cr, zapis na Cr i odczyt na Fe i odwrotnie. Bo taśmę da się nagrać dość poprawnie. Na większości magnetofonów z kalibracją tylko trzeba popróbować.

No właśnie, powiedzcie Panowie, czy też macie tak, że kupujecie używane taśmy, i później szkoda Wam kasować stare nagrania?

Sporo mam takich kaset które są nagrane idealnie przez kogoś i te nagrania zostawały. W 99% to kopie całych płyt winylowych. Nagrane bez układów redukcji szumów.
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

Hammer

• 5254 / 2859
  • Ekspert
Dzisiaj o 08:04

Kiedyś kupiłem kilkaset/tysięcy kaset i troche szpul z nagraniami audycji muzycznych z lat 80-2000. ktoś miał hopla i nagrywał, część niedużą zgrałem na YT, a tego jest jeszcze sporo, dla siebie szkoda trzymać bo miejsca z gumy nie ma, taka restrospekcja, powrót do ciekawego radia, oczywiście w ramach własnośći co YT przyjmie.....

http://audiohobby.pl/index.php?topic=14786.msg494733#new

Jeszcze zostało sporo do zdigitalizowania

Normalnych jakiś nagrań nie zostawiam na kasetach bo sie albo skosy nie zgadzają albo jakość belejaka

chorazy3

• 2129 / 2162
  • Ekspert
Dzisiaj o 09:20
Generalnie jeśli nie ma dedykowanego ustawienia FeCr (typ III) to wtedy najlepiej jest nagrywać jako zwykłą żelazówkę.
Niestety FeCr często nie trzymają już dziś poziomów nagrywania ze względu na degradację warstwy chromowej. Trzy BASF które mam w kolekcji tak mają w różnym stopniu. Bias zwykle udaje się ustawić.
Mam też jednego Duad-a ale wciąż leży nieodpakowany.
Paweł

AUDIOTONE

• 10960 / 6398
  • Moderator Globalny
Dzisiaj o 11:14
Mi Sony FeCr udało się dobrze nagrać na ZX-7 i na Arcam Delta 100. Pisałem o tym w tych tematach.
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

Michal_LDZ

• 101 / 106
  • Aktywny użytkownik
Dzisiaj o 13:51
Generalnie jeśli nie ma dedykowanego ustawienia FeCr (typ III) to wtedy najlepiej jest nagrywać jako zwykłą żelazówkę.
Niestety FeCr często nie trzymają już dziś poziomów nagrywania ze względu na degradację warstwy chromowej. Trzy BASF które mam w kolekcji tak mają w różnym stopniu. Bias zwykle udaje się ustawić.
Mam też jednego Duad-a ale wciąż leży nieodpakowany.

Muszę odrestaurować swojego Duala C846 (w toku).
Tam jest "obsługa" FeCr.
Póki co, mam takie trzy taśmy, wszystkie Sony.
Sama taśma na oko wygląda bdb.
Śladów na rolkach brak.

Wojciech7

• 2229 / 1661
  • Ekspert
Dzisiaj o 16:11
Magnetofon Philips N5430 ma przycisk wyboru rodzaju taśmy -FeCr:))))
Trzeba zakupić kasetę magnetofonową tego typu (już zakupiona, czekam na paczkę).