Audiohobby.pl

Kasety magnetofonowe -temat ogólny-

jmaciek

• 389 / 5048
  • Zaawansowany użytkownik
17-12-2011, 22:02
>> Dudeck, 2011-12-09 01:56:32
>>No i jak tam .

Ostatnio przygarnąłem dyktafon Panasonic RQ-L305 (już szybował szerokim łukiem do kosza) a w nim niespodzianka - relikt minionych lat: ORWO K60 prosto z DDR...

Byłem też w Euro-AGD doznać szoku - kasety TDK D90 w cenie 6 zł! Potwierdza to mój stan maniakalno-depresyjny że jeszcze chwila i dobrych kaset w rozsądnych cenach już nie będzie a rarytasem zostaną kasety ACME za 10 zł/sztuka...

M.

MAG

• 2398 / 6093
  • Ekspert
17-12-2011, 22:12
Ja bym nie panikował z tymi cenami bo jeszcze długo będą hurtownie sprzedawać w dobrych cenach

Ostatnio kolega z forum przysłał mi kilkadziesiąt kaset chromy , metale i cena była raczej koleżeńska .
Sklepy tak muszą narzucać większą marżę to naturalna kolej rzeczy . Nie ma złej pogody jest tylko złe ubranie;)

jmaciek

• 389 / 5048
  • Zaawansowany użytkownik
17-12-2011, 22:43
Jedyna mi znana hurtownia z Łodzi zaprzestała sprzedaży chromów (i już ich nie będzie sprzedawać), mają tylko jeden rodzaj kasety żelazowej. Innych hurtowni nie znam. Przeczesywanie internetu nie znajduje rozsądnych ofert i ewidentnie widać, że podaż spada co nie rokuje dobrze na poziom cen. W Euro niedawno ta kaseta była po 5 zł - skąd ten wzrost marży w tak krótkim czasie (a myślę że to ciągle kasety z tej samej dostawy - ale dziś wszystko można wytłumaczyć kursem euro)...

M.

MaciejLK

• 508 / 6046
  • Ekspert
17-12-2011, 23:21
Parę tygodni temu chyba osobiście zamknąłem epokę chromówek ;-) kupując w łódzkim "eklerku" ostatnią Sony UX-S (60) jaką mieli... Nie mogłem sobie darować zakupu ostatniej chromówki jaką widziałem w normalnym handlu... ;-) Powinienem był ją chyba oprawić w ramki... Niestety, wrzuciłem ją na półkę obok innych takich samych (mam parę w zapasie) i nie wiem już która to konkretnie sztuka. ;-)

aulait

• 1420 / 5766
  • Ekspert
18-12-2011, 11:17
Ostatnio zamawiałem 100 sztuk TDK SA90 przez autoryzowanego przedstawiciela TDK. W TDK Polska już nie ma tych kaset, kasety specjalnie były dla mnie sprowadzane z zagranicy. Przedstawiciel powiedział, że "otrzymał informację od TDK, że to już końcówka serii TDK SA" Mam nadzieję, że to nie do końca jest prawda :/

MaciejLK

• 508 / 6046
  • Ekspert
18-12-2011, 11:35
Obawiam się, niestety, że może to być raczej bliższe prawdy niż dalsze...

Moim zdaniem nie ma najmniejszych szans na choćby niszowy renesans magnetofonu kasetowego, jaki miał miejsce w przypadku gramofonu, ze względu na znacznie bardziej skomplikowane technologie i duży udział elementów wyspecjalizowanych, a co za tym idzie, także na wznowienie produkcji lepszych taśm - tego nie da się "wyklepać na kolanie" w małej fabryczce, konieczna jest produkcja wielkoprzemysłowa, a taka nie miałaby uzasadnienia ekonomicznego.

MAG

• 2398 / 6093
  • Ekspert
18-12-2011, 11:47
MaciejLK

Zgadzam się częściowo mamy przykład niedawno z reszta tu podawany Chiny potrafią zrobić naprawdę wyspecjalizowany produkt tylko wystarczy zamówić coś co jest dobrej jakości .
Oni potrafią skopiować niemal wszystko wiem bo mam do czynienia z ich produktami nie z branży audio .Nie ma złej pogody jest tylko złe ubranie;)

aulait

• 1420 / 5766
  • Ekspert
18-12-2011, 11:50
Zdecydowanie się z Tobą zgadzam, paradoksalnie nawet magnetofony szpulowe mogą przetrwać dłużej wśród ortodoksyjnych audioflii niż kaseciaki, bo generują często bardzo wysokiej klasy dźwięk. Tylko nieliczni romantyczni, koneserzy, hobbiści tacy jak my pielęgnują ginącą pasję ;)

MaciejLK

• 508 / 6046
  • Ekspert
18-12-2011, 12:05
Tak, słyszałem, że w Chinach można teraz wyprodukować prawie wszystko - problem tylko w tym, że trzeba to zamówić w wielkich ilościach. Mój kolega jest stosunkowo niewielkim importerem chińskich wyrobów, i mówi, że ciągle ma ten problem, że Chińczycy gotowi są mu zrobić 5 kontenerów produktów, podczas gdy on ma zbyt co najwyżej na jeden taki kontener, albo i nie...
No ale tu wracamy do tego co napisałem wyżej - magnetofony wymagają zaawansowanej technologii do produkcji skomplikowanych wyspecjalizowanych elementów, a to opłaca się tylko przy wielkiej produkcji. To samo dotyczy taśm - uruchomienie takiej produkcji opłaca się tylko przy wielkim zbycie.

Gardenus

• 1605 / 6093
  • Ekspert
18-12-2011, 18:55
Ja na razie mam jeszcze ponad setkę czystych, zafoliowanych kaset: typu I, II, III, IV ( z tych najlepszych lat i tych z ostatków produkcji) i na klika ładnych lat mi starczy.
Prawda też jest taka , że trzeba póki są czyścić ostatnie zapasy magazynowe.

SirJack7

• 52 / 5383
  • Użytkownik
22-12-2011, 20:31
;)

Lt_Bri

• 153 / 6050
  • Aktywny użytkownik
28-12-2011, 17:15
Ot ciekawostka, kasetki(najprawdopodobniej żelazówki) Verbatima ;)

http://allegro.pl/zestaw-2-czystych-kaset-verbatim-do-zx81-unikat-i2013899102.html

Orientuje się ktoś czy robili je sami czy też zamawiali z zewnątrz?

Mam wiadomość dla wszystkich ładnych ludzi świata...
Jeśli jesteście ładni, albo może jesteście nawet i piękni,
 to nas BRZYDKICH SKURWYSYNÓW jest więcej na tym świecie niż was.
Więc uważajcie!!!         Frank Zappa

Lt_Bri

• 153 / 6050
  • Aktywny użytkownik
28-12-2011, 17:17
Mam wiadomość dla wszystkich ładnych ludzi świata...
Jeśli jesteście ładni, albo może jesteście nawet i piękni,
 to nas BRZYDKICH SKURWYSYNÓW jest więcej na tym świecie niż was.
Więc uważajcie!!!         Frank Zappa

• Gość
29-12-2011, 18:10
Powinny to być "oryginały". To renomowany producent wszelkiej maści nośników. Dzisiaj znany i u nas głównie pod postacią CD wszelkiej maści, wcześniej jednak jako właśnie nośników magnetycznych. W dzisiejszych czasych nie byłoby to już takie pewne, ale to kasety z lat 80-tych.

qbs198810

• 16 / 4853
  • Nowy użytkownik
30-12-2011, 17:58
Przed świętami kupiłem w sklepie RTV  kasetę Maxell UR. Nie jest ona tak źle wykonana jak inne nowe kasety, ma kolorowe nadruki i kolorową wkładkę z oznaczeniem długości i kodem kreskowym, których nie ma na folii. Tak więc wkładki są różne dla długości, a folia taka sama:) Nadruk na kasecie jest naniesiony nie na obudowę, a na folie wewnątrz kasety. Spotkałem się już kiedyś z takim sposobem nanoszenia nadruku np. w kasetach SKC. Trzeba tu było stosować różne folie dla różnych dlugości. Normalnie do kaset o różnych długościach stosowane są takie same obudowy i folie, a potem (lub wcześniej) są zadrukowywane, tu trzeba najpierw przygotować kasety pod daną długość wstawiając folie odpowiednie dla oznaczenia typu, długości i strony.

Zaś przy okazji przedświątecznych porządków znalazłem inną kasetę B&S niż tą którą wcześniej tu pokazałem, oraz jakiś chromowy no-name GX60, który wygląda na Akai. Nie sądzę by nazwa marki była kiedyś na tej kasecie, bowiem nadruk nie jest naniesiony na obudowę, lecz na folie jak w tym Maxellu.