Ja już pisałem, że nie mam jak je w pełni ocenić...bo mój sprzęt nie jest wysokiej klasy.
Sama X-Fi to karta bardziej pod gry, niż muzyczna (zresztą swoją kupowałem z trzy lata temu, właśnie do zastosowania uniwersalnego...a wiadomo, jak coś jest do wszystkiego - to jest do...). Wzmacniacz Audio-Technica AT-HA25D (wbudowany przetwornik C/A Wolfson WM WM8728, za wzmocnienie odpowiada TEA2025L ) to również ładnie wyglądająca podświetlana "zabawka" na tle pełnowartościowych wzmacniaczy. Ale koszt był swego czasu wyjątkowo niski...a głównym jego plusem było m.in. to że można ze słuchawek i głośników korzystać jednocześnie. Optyk van den Hul\'a Optocoupler Mk2 jaki dostałem niedawno jest w sumie droższy niż sama karta dźwiękowa ;)
D7000 przyszły do mnie ok. 2 tygodnie po tym jak oddałem D5000, więc ewentualne porównanie było jedynie z pamięci (jak i w przypadku innych słuchawek jakie miałem możliwość posłuchać) ..ale D5000 zupełnie nie przypadły mi do gustu, inna sprawa, że były niewygrzane...i przez to mocno mułowate/zduszone. Z tego co mam na stanie mogę zestawić D7000 jedynie z ATH-A900 (które idealnie podchodzą pod Twój opis z pierwszego postu: "...mamy do czynienia z...masą powietrza, często idzie za tym szeroka i głęboka scena, a na okrasę dostajemy zwiewność, lekkość brzmienia, sybilanty obecne w większości realizacji, ostrą górę lub górną średnicę, BEZBARWNĄ, chudą i dla mnie skrajnie nieprzyjemną wokalizę"), oraz z MDR-V6 (które wiadomo, że nie są słuchawkami wyższych lotów i także brzmią ostro...a bas choć obecny to przeciętnej jakość...ale mimo to da się na nich słuchać, zwłaszcza czysto nagranych utworów). Sam miałeś styczność z D5000, więc tu mogą powiedzieć, że D7000 brzmią inaczej...właściwie pod każdym aspektem lepiej....zarówno szerokością sceny, jak i kontrolą basów a także bardziej gładka/klarowną górą....oraz przede wszystkim grają czyściej i nie są zduszone.
Na Head-Fi można znaleźć takie opisy:
"...After 3 months waiting I received mine last week. They are in the burn-in process but based on listening to them a little bit after 150 hours I disagree with all the people that have say there is not much difference with the D5000 sound.
I had a pair of D5000 with the Markl mods applied by myself. They sounded very good but these D7000 are far superior in clarity, definition mid range sweetness, bass tightness and speed. The only thing I have done to them is the ear pad mod and they sound fantastic.
In a quick comparison to my DX1000 and ED9 I think I like the D7000 better.
....I think the D7000 are more comfortable than the DX1000 specially after implementing the Markl mods in the ear pads.
Don\'t get me worng, the DX1000 are very comfortable too but I think the D7000 are a little bit lighter and with less clamp force so the sit in position very softly.
I don\'t think they sound similar. The DX1000 has a bigger soundstage regarding depth but they are coparable regarding width. The midrange and high frequencies in the DX1000 I think are a little bit sweeter but the bass is a little more pronounced in regard to the rest of the frequencies in the DX1000.
Remeber that we all hear different and have different taste in sound. In my case I did not like the sound of the DX1000 with Mullard tubes in the Rudistor RP-7 Lite. The sound was too dark so I went with some slighter brighter tubes but I love the sound of the DX1000 with my SS RPX-33 MkII. The Denon sounded very good with both."
http://www.head-fi.org/forums/f4/just-recieved-my-denon-d7000-404221/Zresztą same D7000 zakupiłem za radą użytkownika Gu Sensei....który wcześniej posiadał ATH-L3000 i w porównaniu pisał, że pod względem basu...ten w D7000 jest wprawdzie wolniejszy i nie ma tej dynamiki uderzenia....ale jest wystarczająco dobry i im dłużej korzysta z tych słuchawek tym bardziej je lubi. Odradził mi dzięki temu nowe ATH-A2000X na które się wstępnie nastawiałem...a które on miał okazję odsłuchać jak tylko pojawiły się dostępne w Japonii....i nie zrobiły one na nim pozytywnego wrażenia.