Audiohobby.pl

Koncerty

violett

• 786 / 6094
  • Ekspert
24-10-2008, 21:14
W najbliższy wtorek 28.10  Miguel Zenon Quartet na Pokładzie w Gdyni.

http://www.jazzgdyni.pl/2008/miguel-zenon-quartet

violett

• 786 / 6094
  • Ekspert
17-11-2008, 21:35
W najbliższą sobotę 22 listopada Take 6 w Teatrze Muzycznym w Gdyni.

dong

• 541 / 6072
  • Ekspert
16-03-2009, 16:44
Ależ dawno ten wątek nie był aktualizowany!

To żeby rozruszać: 22 marca Iva Bittova we Wrocławiu!

w ramach 30. Przeglądu Piosenki Aktorskiej wystąpi wraz z Bang on a Can All-Stars (z którym nagrała parę lat temu świetną płytę "Elida" - ale nie mam pojęcia, jaki będzie repertuar tym razem).

atom

• 191 / 6064
  • Aktywny użytkownik
17-03-2009, 15:04
To samo (znaczy się Iva B. & BOAC) dwa dni później (24.03) w Poznaniu (Stary Browar)

dong

• 541 / 6072
  • Ekspert
23-03-2009, 16:13
^atom

na wstępie: w Poznaniu jednak nie będzie to samo - we Wrocławiu BOaC grali w składzie sześcioosobowym, w Poznaniu Ivie będzie towarzyszył tylko duet muzyków:
http://starybrowar5050.com/en/sztuka/bangonacan

Wczorajszy koncert wrocławski był fantastyczny... w pierwszej części sam Bang On a Can, w trzech kompozycjach typowych (o ile się orientuję) dla ich repertuaru (dwie własne członków zespołu, jedna Louisa Andriessena). Generalnie nurt repetytywno-minimalistyczny współczesnej kompozycji nie budzi mojego wielkiego entuzjazmu, ale na żywo, w bardzo energetycznym wykonaniu nowojorskich muzyków, zabrzmiał ten set świetnie - szczególnie Andriessen.

Później króciutko Bittova solo w efektownych wokalizach i dwugłosie wokalno-skrzypcowym - zaskoczyło mnie, z jak niesłychaną łatwością i swobodą Iva na żywo rzeźbi głosem swoje karkołomne figury... znałem to z płyt, ale nagrania studyjne rządzą się własnymi prawami - a tymczasem "w naturze" brzmi to identycznie.

W ostatniej - najbardziej smakowitej części - artyści wystąpili już w komplecie, wykonując głównie utwory Bittovej znane z wspólnie nagranej przed paru laty płyty "Elida". I to już była magia. A na deser jeszcze dwa bisy, w tym m.in. kapitalna wersja "Zeleneho vinecka" z "Bileho Inferna".

Jeśli ktoś waha się jeszcze, a może wybrać się do Starego Browaru, polecam gorąco - na pewno będzie inaczej, ale spodziewam się, że równie ciekawie.

daGambus

• 84 / 6016
  • Użytkownik
23-03-2009, 19:00
dong >
dzięki wielkie za relację, niestety nie mogłem być na tym koncercie, choć chrapkę miałem nie lada.
Zazdroszcząc, pozostaje mi tylko powrót do słuchania z płyt, tu mam bardzo duże luki jeśli chodzi o Ivę, właściwie wywarła na mnie pierwsze za to od razu wielkie wrażenie płytą "Mater" wydaną przez ECM. Wiem że jest niesamowicie wszechstronną atystką, tym większy żal iz nie mogłem jej ujrzeć i słyszeć na żywo.
Pozdrawiam

grrreg

• 4 / 5916
  • Nowy użytkownik
25-03-2009, 10:18
Zazdroszczę Ci dong! Myslałem o wycieczce na koncert w starym browarze ale i na ten nie dałem rady.
W tym roku na PPA jeszce jeden kąsek - 27.03 Tiger Lillies.
>dong, daGambus
przepraszam za offtopa, jakie płyty płyty Bittovej uważacie za najważniejszei

dong

• 541 / 6072
  • Ekspert
25-03-2009, 13:47
^grrreg

słyszałem mniej więcej połowę dyskografii I.B., całą (choć na dzisiaj już niekompletną) publikował niegdyś lszymc w wątku monograficznym na audiostereo:
http://www.audiostereo.pl/Iva_Bittova_26983.html

moje ulubione płyty to:
[typ na top] Bile Inferno z Vladimirem Vaclavkiem - inspiracje folkowe Ivy pożenione z alt-rockową wrażliwością i transową gitarą Vaclavka, ciarki na plecach gwarantowane (szczególnie jeśli głośno i wieczorem)

Mater - rewelacyjny koncept-album wg pomysłu i kompozycji Vladimira Godara

Ne, nehledej - Iva niemal solo, with a little help from Pavel Fajt na perkusjonaliach i przeszkadzajkach

L.Janacek, Moravska lidova poezie v pisnech - ze Skampa Quartett, pozycja uważana raczej za słabszą, ale ja ją bardzo lubię - to po prostu rzeczywiście ok. 50 krótkich ludowych piosenek z Moraw w aranżacji na kwartet smyczkowych i głos Ivy

po ostatnim koncercie duże szanse na dołączenie do faworytów ma Elida nagrana z BoaC - muszę jej jednak jeszcze na spokojnie posłuchać   :)

atom

• 191 / 6064
  • Aktywny użytkownik
26-03-2009, 13:43
Mnie co prawda nikt nie pytał, ale wtrącę swoje 0,03 PLN;)
\'Bile inferno\' to pozycja kanoniczna, jeśli chodzi o Bittovą.

Na drugim miejscu jak dla mnie jest \'Cikori\', oprócz miksu folku i alt-rocka dochodzą tu jeszcze klimaty jazzujące.

\'Elida\' z BoaC wydała mi się z początku dość lajtowa i taka \'uładzona\' (może nawet - zbyt), ale obecnie lubię tą płytę bardzo.  

Fajna jest też \'Classic\' (trochę klasyczna, trochę folkowa) i \'Ples Upiru\' - kapitalny koncert z Nederlands Blazers Ensemble (utwory Janacka oraz Bittovej, m.in. z Bile inferno i Cikori).

Pozdrawiam  

dong

• 541 / 6072
  • Ekspert
26-03-2009, 14:19
^atom

wtrącaj, wtrącaj... to m.in. dzięki Tobie sam sięgnąłem po nagrania Ivy.  :)

Na koncercie utwory z "Elidy" były zagrane bardziej żywiołowo, trudno byłoby nazwać je uładzonymi.  :)

"Cikori" faktycznie świetne i chyba niesłusznie je pominąłem (dwa kawałki zresztą też zabrzmiały we Wrocławiu)

"Classic" jest rzeczywiście fajna, ale trochę \'poskładana\' - a wielką zaletą pozostałych wymienionych albumów jest spójność koncepcyjna.

"Ples upiru" - znam tylko te utwory, które znalazły się na składance "I.B. jako host", ciekawe.

Bacek

• 2413 / 6099
  • Ekspert
27-03-2009, 11:16
Chick Corea - Poznań Jazz Fair, Aula UAM

2009-06-23

http://muzyka.wp.pl/eid,359810,title,Chick-Corea-Poznan-Jazz-Fair,impreza.html?ticaid=17be4

------------------------------------------------------------------------------------------------
Prawdziwa głupota za każdym razem pokona sztuczną inteligencję.
ali baba and the forty thieves
Ali Baba and the Forty Thieves
Ali Baba and the FORTY THIEVES
ALI BABA AND THE FORTY THIEVES

grrreg

• 4 / 5916
  • Nowy użytkownik
27-03-2009, 12:39
dong, atom - bardzo dziekuję. Bile inferno "obsłuchuję" od jakiegoś czasu. Cikori i Elidę mam od bardzo niedawna (wstyd się przyznać spiratowane). O "ples upiru" dotychczas nie słyszałem.
Przyznam, że mocno się zastanawiam na DVD Superchameleon - widziałem fragnmenty w necie i wyglądało to zachecajaco.
atom miło że wtrąciłeś swoje 0,03 pln. Pamiętam jeszcze z audiostereo Twoje wpisy jako żródło niebanalnej muzyki.
pozdr
grrreg

• Gość
01-04-2009, 16:31
http://www.hilliardensemble.demon.co.uk/concerts.html

2-7 May 2009
2 Szczecin  HE + Jan Garbarek

3 Poznan HE + Jan Garbarek

4 Czestochowa HE + Jan Garbarek

5 Warsaw HE + Jan Garbarek

6 Crakow HE + Jan Garbarek

7 Wroclaw HE + Jan Garbarek

post.swan

• 2 / 5719
  • Nowy użytkownik
10-04-2009, 12:20
WARSAW SUMMER JAZZ DAYS 2009 - PROGRAM  

1 LIPCA 2009 ROKU, SALA KONGRESOWA
WADADA LEO SMITH QUARTET
WORLD SAXOPHONE QUARTET
ART ENSEMBLE OF CHICAGO

2 LIPCA 2009 ROKU, SALA KONGRESOWA
ANGELIQUE KIDJO, DIANNE REEVES, LIZZ WRIGHT, LISA CELESTE STROUD
SING THE TRUTH - TRIBUTE TO NINA SIMONE

3 LIPCA 2009 ROKU, SALA KONGRESOWA
ZORN FEST:
ZORN QUARTET: BRAXTON, GRAVES, LASWELL, ZORN
THE DREAMERS
ELECTRIC MASADA

4 LIPCA 2009 ROKU
STEVEN SEAGAL THUNDERBOX

5 - 7 LIPCA 2009 ROKU
DNI NARODOWE

8 LIPCA 2009 ROKU
MARIA SCHNEIDER ORCHESTRA

Steven Seagal ... z gitarą? Ekhm, koncert darmowy w Królikarni ... no nie wiem, zatkało mnie lekko.

broy

• 179 / 6058
  • Aktywny użytkownik
11-04-2009, 22:50
1 LIPCA 2009 ROKU, SALA KONGRESOWA
WADADA LEO SMITH QUARTET
WORLD SAXOPHONE QUARTET
ART ENSEMBLE OF CHICAGO

3 LIPCA 2009 ROKU, SALA KONGRESOWA
ZORN FEST:
ZORN QUARTET: BRAXTON, GRAVES, LASWELL, ZORN
THE DREAMERS