Audiohobby.pl

Lampizacja .. wasze typy układów wyjsciowych CD

McGyver

• 114 / 6107
  • Aktywny użytkownik
15-06-2008, 21:38
Były testy Marantza. Oceniono toto bardzo nisko.

McGyver

• 114 / 6107
  • Aktywny użytkownik
15-06-2008, 21:40
Obejrzałem fotki. Toto jest niemal zupełnie puste w środku, co oznacza że znakomicie się nadaje na "nosiciela" dla lampucery z lampizatorem.

Zdzislav

• 256 / 6103
  • Zaawansowany użytkownik
15-06-2008, 21:47
McGyver co Ty z tym "toto" ?? :)

A gdzie testowano tego marantza? Mógłbyś podać szczegóły?

McGyver

• 114 / 6107
  • Aktywny użytkownik
15-06-2008, 23:31
A były testy w którejś starej hifi i muzyce  bodajże. Nawet pewnie mi się gdzieś w szafie poniewiera, ale nie bardzo mi się chce przekopywać w poszukiwaniu jednego testu.

madly

• 118 / 6070
  • Aktywny użytkownik
16-06-2008, 10:26
>> Zdzislav, 2008-06-15 17:52:37
>> Na allegro pojawił się philips cd753. To ten na tda1549, czyli dac\'u ostatnio mocno chwalonym przez Ł. Fikusa:
>> http://www.allegro.pl/item379670211_philips_cd_753_wysoki_model_cd_text_.html
>> http://lampizator.eu/LAMPIZATOR/REFERENCES/Philips%20CD751/Philips_tda1549.html
>> Może ktoś z kolegów będzie chętny sprawdzić na co stać tę brzydką maszynkę :)

Panowie, pliz tylko niech nie stworzy się kolejna legenda. Swego czasu, gdy polowałem na tanie (czyli mniej niż \\za 50 zł) Filipki z serii 6x4, tych modeli 753 było od zatrzęsienia i z uwagi na brak renomy i brzydote (sorry, ale jest ordynarnie paskudny ;-)) nikt nich nie brał. Ceny były smieszne.

Mówiąc szczerze tanie, plasticzane, skrzypiące przy dotyku Philipsy z PCB momentami lekko kuriozalnymi, hałasującymi napędami (miałem 3 ózne cd i... brrr każdego słyszałem wieczorem z odległości 2-3 m) to nie jest high-end. To jest budżetówka. Plasticzana.

Jeśli 753 brzmi i dobrze brzmi, a po lampizacji jeszcze lepiej, to fajnie, należy się cieszyć, ale nie napędzajmy sztucznie koniunktury na śmieciowy sprzęt.

Zdzislav

• 256 / 6103
  • Zaawansowany użytkownik
16-06-2008, 11:05
>> McGyver, 2008-06-15 23:31:03
A były testy w którejś starej hifi i muzyce bodajże. Nawet pewnie mi się gdzieś w szafie poniewiera, ale nie bardzo mi się chce przekopywać w poszukiwaniu jednego testu.

dzięki za namiary, znalazłem w tych tabelkach na końcu.

I komu tu wierzyć?
Fikus napisał:
This must be the best sounding stock player I ever had. It totally beats almost all players, and it is about equal with the best, if memory serves me, like for example Copland 289, JVC1050K2, Naim CDS-1 and maybe Cambridge CD-4.

w Hi fi muzyce napisali : "Jak na marantza - wypadek przy pracy"

i o co kaman?

McGyver

• 114 / 6107
  • Aktywny użytkownik
16-06-2008, 12:40
Co prawda nie miałem w domu CD753, ale miałem CD750. To zdaje się to samo nad czym Fikus rozpływa się w zachwytach. Niestety, nie było objawienia. Jak dla mnie to totalna budżetówa, w dodatku plasticzana i niesolidna. Chyba tylko najtańsze soniaki i denony grały słabiej. Niemniej jak się to uda kupić za 50-80zł, to można się pobawić. W razie czego miejsca w środku jest dość żeby wstawić lampucerę z lampizatorem i dać do tego dwa duże, porządne trafa zasilające.

mzawek

• 176 / 6107
  • Aktywny użytkownik
22-06-2008, 16:41
Powoli ,powolutku dostroiłem lampy z tda 1541 w sony CDP 950.
Na ten moment wyrywa z kapci patrząc na koszta całosci.
Najwiekszy postep nastapił  po wyrzucenie kondensatorów  MKP i wspawanie OMBG militarnych(łacznie 2x12uf na wyjsciu).
Wspomnianego wczesniej i porównywanego CDP  CLASSE 1.5 rozjechał i przejechał na amen tda 1541 plus lampizator.
Dzwiek naturalny na ile mozliwe chyba w tym budżecie -blachy metalowe i brzmiące ,głosy ludzkie naturalne ,struny gitary metalowe.Slayer i sepultura daje rade.Znikł plastik i kondon z dzwieku.
Zwrotnice kolumn takze dostały ruskie kondy z demobilu.Natomiast cała elektronika w sony dostała lepsze kondy lutowane na rózne sposoby podpatrzone na forum.
Dzisiaj przewaliłem kilka smietników na wolumenie i było duzi ciekawych kondensatorów.Niestety tylko w wersji dla posiadaczy sprzetu mono.Wszystko w jednym egzemlarzu.Były fajne walce siemens mkv i itt.

mzawek

• 176 / 6107
  • Aktywny użytkownik
22-06-2008, 16:48
Zapomniałbym.Widziałem malutkie kolumienki monacor starej daty w metalowej obudowie.
Podłaczone u jakiegos pana pod jakies radio stare.kurka wodna ,ciagle słysze w uszach ich dobre brzmienie.
cena wynosił 200 zł.

lancaster

• Gość
22-06-2008, 17:02
mzawek, to co piszesz jest ciekawe....ale absolutnie niemożliwe :)
Classe to jest hiendowy player i pewnie Cię na niego nie stac ! - dlatego tak piszesz...żeby sobie poprawic samopoczucie i złagodzic frustrację !:))))

mzawek

• 176 / 6107
  • Aktywny użytkownik
22-06-2008, 17:20
lancaster
Ten classe chodzi tanio jak barszcz patrzac na cene nowego.Ale na co mi taki player ?
Mylałem ze plątanina DIY nie zagra nigdy jak nalezy.Natomiast zagrało lepiej niz kazdy CD jaki słuchałem dłuzej w domu.Tanie CD skrzeczą lub mula .W kazdym razie zle graja.Droższe cd co słuchałem miały juz naturalniejszy dzwiek ale jakos tak nie do konca było naturalnie.I na dłuzsza mete nudne były.
Hiendu nie mam ale zadowolony jestem.Duża w tym zasługa szwabskich lamp we wzmaku .Wiem ze mozna sporo lepiej .I na to przyjdzie czas pewnie.
lancaster -masz dojscie do tych róznych PIO ruskich i podobnych ?A moze kupic wspólnie gdzies w Rosji ?Bo to co jest dostepne nie nadaje sie do audio chyba.
PS.
Recenzja pisana  bez podniety po dłuzszym badaniu słuchowym.
No moze basu mało troche ...

lancaster

• Gość
22-06-2008, 17:23
mzawek, spoko :) Wiem jak gra dobrze zlamizowany 1541(bez mkp na wyjściu rzecz jasna, tylko własnie z ruskimi olejakami :))....napisalem tak bo trochę mi brakuje tu na forum ludzi ktorzy slysza ceną i chciałem sie podroczyć ;)

Mozemy zmontowac zamówienie z rosji, ukrainy czy skad tam jeszcze gdzie ludzie prowadzą sprzedaz takich kondów - nie ma problemu. Dawno nie było a mi zapasy też już sie kończą.

lancaster

• Gość

mzawek

• 176 / 6107
  • Aktywny użytkownik
22-06-2008, 17:33
lancaster
za kase wpakowaną w moje wpadki vintage ,magnetofony ,kasety i rózny szmelc i tym podobne to bym sobie skompletował jakis dobry(hehehe) sprzet w salunie audio.No ale mnie to nie bawi jakos.
Ja lubię grzebac po smietnikach i szukac zardzewiałego sprzetu na wolumenie.
Co do zamówienia to sie pisze na kondensatory z Migów .Praktycznie biorę wszystko byle radioaktywne w normie było.

lancaster

• Gość
22-06-2008, 18:28
mzawek, to sie dobrze rozumiemy :)))
Poszukac tylko trzeba sklepów/sprzedawców handlujacych PIO made in ussr. Paczki rpzechodzą przez granice Unii, więc jak by cos "chwaszczało" to i tak nie przepuszczą :)