Audiohobby.pl

Lampizacja .. wasze typy układów wyjsciowych CD

Molibden

• 1906 / 6107
  • Ekspert
12-05-2008, 18:40
> lancaster, 2008-05-12 14:07:33
>Zrobienie NOSa jeszcze mi nie zaskutkowało inaczej jak tylko polepszeniem dźwięku, ale domyslam sie ze nie wszędzie to słychac.

Nie każdy filtr cyfrowy jest AŻ TAK zły.
"Towarzyszu Szydlak przestańcie pitolić i nas oszukiwać! Chleba wczoraj po południu w Warszawie nie było. Chleb towarzysze to jest rzecz święta. Chleb musi być!"Imperialistyczny wróg kusi cię Coca-Colą!

mzawek

• 176 / 6107
  • Aktywny użytkownik
12-05-2008, 19:25
lancaster
napisałes o opampach i ich wpływie na działanie(brzmienie) lamp.U mnie opampy nie działaja i sygnał idzie prosto z tda 1541 w lampizatora
Jak ktos robił powazne zmiany zasilania sekcji cyfrowej w tym cdp950 to nich opisuje bez skrupułów swoje pomysły ;-)
A jak bym miał fotki to niech wkleja.To moze zagrac z lampami bo jak pisałem potencjał jest niewykorzystany.
A uwaga MxcGyvera o koniecznosci tunningu zasialania w pierwszej kolejnoscii jest jak najbardziej trafna.Samo wpiecie lampizatora hiendu nie uczyni.A on(lampizator) nie kaszani brzmienia i jest dosyc klarowny czyli jest to  dobry pomysł.

mzawek

• 176 / 6107
  • Aktywny użytkownik
12-05-2008, 22:01
Własnie poddaje lampiazator+cdp950 ciężkim testom ;-)
po drugiej stronie stoi tasma magnetofonowa nagrana z podwójna predkoscia z winylowych płyt.
kilka kasetek najwyzszej type IV i V jakosci i kopie z tego co pamietam prawie nie do odróznienia(moze tylko minimalne podbicie srednicy)
Mozna zlampizowac decka kasetowego?Nie wiem co tam na wyjsciu siedzi...;-)

Molibden

• 1906 / 6107
  • Ekspert
12-05-2008, 22:18
Właśnie trzeba by wiedzieć co w decku poprawić. Ja bym nie lampizował - jest dość analogowy.
"Towarzyszu Szydlak przestańcie pitolić i nas oszukiwać! Chleba wczoraj po południu w Warszawie nie było. Chleb towarzysze to jest rzecz święta. Chleb musi być!"Imperialistyczny wróg kusi cię Coca-Colą!

darko

• 3 / 6103
  • Nowy użytkownik
12-05-2008, 22:35
  Witam, czy ktoś z Was zaaplikował lampizator do CD-ka z dackiem TDA1547 ? Pojawił się problem po podpięciu lampizatora do TDA1547, - sygnał jest bardzo cichy (prawie go nie ma). W pdf-ie można zauważyć, że ten dac ma wyjście prądowe w układzie zbalansowanym +DACR, -DACR i AGNDR. Wydaje mi się, że aby to zadziałało w układzie niesymetrycznym jakim jest lampizator to należy zewrzeć masę - AGDNR z -DACR , a jako sygnał +DACR i to na wejście lampizatora.
  Może ktoś już przećwiczył TDA1547 i podzieli się swoimi spostrzeżeniami?
pozdrawiam -
darko

Molibden

• 1906 / 6107
  • Ekspert
12-05-2008, 23:13
On ma wyjścia napięciowe. Sygnał bierzesz z pinów 14, 19 lub 15, 18 (odwórcony).
Jeśli chciałbyś wcześniej to musiałbyś rozłączyć NFB ale nie wiem czy to dobry pomysl bo wewnętrzne opampy służą jako integrator.

Molibden

• 1906 / 6107
  • Ekspert
12-05-2008, 23:16
Z DACR+ itp nie uzyskasz sygnału z zapiętym NFB bo zghodznie z zasadą działania opampa w tym punkcie jest wirtualne zwarcie do jego wejścia + czyli do masy.

darko

• 3 / 6103
  • Nowy użytkownik
12-05-2008, 23:27
Molibden - dziękuję za odzew. W opisie lampizatora wykonanym przez łukasza Fikusa znalazłe informację, że TDA1547 posiada oba typy wyjść - napięciowe i prądowe, zgodnie z sugestiami chcieliśmy pominąć opampy pracujące wewnątrz dacka TDA1547
darko

darko

• 3 / 6103
  • Nowy użytkownik
12-05-2008, 23:31
Molibden - jeszcze trywialne pytanko, jeśli można - co to znaczy  "z zapiętym NFB"  ?
darko

Molibden

• 1906 / 6107
  • Ekspert
13-05-2008, 00:59
Nie wiem jaka rezystancja będzie najlepsza dla konwersji I/V  w tym DACu na rezystorze z wyjść 11, 22 lub 10, 23.
NFB to pętla ujemnego sprzężenia zwrotnego, elementy któree trzeba w niej rozłączyć to zgodnie z rys. na schemacie w datasheet 220pF, 13k zeby na wyjściach o których pisałem pojawił się sygnał - po podłączeniu R do masy. Tak czy i naczej nie wiem czy lepiej nie brać go z 14, 19. Jeszcze raz odsyłam do datashet i analizy schematu.

McGyver

• 114 / 6107
  • Aktywny użytkownik

lancaster

• Gość
13-05-2008, 09:16
mzawek, opamy sa pomijane oczywiście. To opampy(wyjsciowe) kaszania najcześciej i najbardziej uwazam w niedrogich playerach i to jest ich największa bolączka...na ktora lampizator jest jak znalazł.
tda ma na wyjściu tylko r I/U 50-82ohm i dalej tylko lampy oczywiście

lancaster

• Gość
13-05-2008, 09:18
Panowie szybkie pytanie o NOS DAC :) Uklad wejściowy SN75179. U mnie NOS DAC działa doskonale bez niego, ale co ten ukladzik daje ?
Zamówiem kilka szt i potestuję jak przyjada.

Molibden

• 1906 / 6107
  • Ekspert
13-05-2008, 15:31
Wzmacnia sygnał i kształtuje do poziomu TTL. W sumie to on jest zbędny bo CS/STA maja odpowiedni odbiornik RS-485 na wejściu dostosowany do standardu SPDIF, z histerezą chyba 70mV, ale czasem się ten polepszacz sygnału daje (po co?).

lancaster

• Gość
13-05-2008, 15:36
No wlasnie nie stosowalem do tej pory i ogolnie zadowolony jestem :)
Ale zobacze jak przyjadą to napiszę jakie ew. różnice daje zastosowanie tej kostki - pewnie skaszani, ale co tam.