>> ZAGRA, 2009-01-19 14:46:49
>W opcji zbalansowanej i dobrym doborze wzmacniacza Denony 2000 są bardzo wymagającymi przetwornikami
>wobec źródła i materiału....ale co najważniejsze można słuchać kiepskich realizacji.
>To dużo.
opcja zbalansowana z T-ampem nie wypaliła bo są ne zbyt czułe dla T-ampa, który szumi na nich jak potępieniec i praktycznie nie ma możliwości regulacji głośności
natomiast co do opcji niezbalansowanej i w żaden sposób niemodyfikowanej to podzielam tę obserwację, że "można słuchać kiepskich realizacji" ALE dla mnie to jest objaw pewnej typowej audiofilskiej cechy tych słuchawek, która dla mnie jest wadą, jest to złagodzenie brzmienia poprzez wycofanie przełomu środka i góry (okolice 1600 Hz i wyżej)
pozytywną tego konsekwencją jest niemęczący charakter ale jednoczesną negatywną utrata bezpośredniości
drugą też typową wadą jest odczuwalne odchudzenie średnicy (chodzi o proprocje między niższą a wyższą średnicą)
tu też jest pewna pozytywna konsekwencja a mianowicie zwiększenie poczucia szczegółowości, klarowności, przejrzystości oraz wyeksponowanie basu
negatywną jest utrata części definicji basu oraz fizyczności uderzenia ("impaktu", "body" - jak zwał tak zwał) średnicy
po mojemu kształt charakterystyki D2000 ma odpowiadać potrzebom początkującego audiofila:
1) przyjemne duże basisko
2) blask przez podkreślenie najwyszej góry
3) wrażenie przejrzystości i szczegółowości dzięki odchudzeniu średnicy
4) wrażenie luksusowej gładkości dzięki wycofaniu przełomu środka i góry
1) i 2) tj. nieco "misiowe" basisko i sztuczne "doświetlenie" góry jakoś bym ścierpiał, ale 3) i 4) tj. utrata bezpośredniości oraz fizyczności uderzenia dźwięku dla mnie powoduje, że są to słuchawki, które nie oddają sprawiedliwości muzyce, robią "ładne dźwięki", ale kosztem prawdy o muzyce
z braku czasu nie słuchałem za dużo wariantu "ogołoconego" D2000 tj. bez muszli i padów, ale wstępnie mogę powiedzieć, że jest to dźwięk dużo bardziej interesujący niż "normalnych" D2000
ponadto "jeśli" pomiary headphone.com są w przypadku Denonów miarodajne to (sądząc z zestawienia pomiarów D2000 i tego co usłyszałem) D5000 istotnie powinny być stosownie do wzrostu ceny lepsze od D2000 a D7000 jeszcze lepsze
-------------------------------------------------
hmmm...