Audiohobby.pl

Resurrector

majkel

• 7477 / 6104
  • Ekspert
12-01-2009, 23:45
Odpowiadasz na wpis
>> XYZPawel, 2009-01-12 23:41:04
>> majkel, 2009-01-12 22:32:52
>Natomiast nadal nie rozumiem dlaczego nie mógłbym sobie pokręcić gałą podczas odsłuchów porównawczych? >Przecież nie jest przedmiotem porównania odpowiedź na pytanie co gra głośniej.

bo to jest tylko utrudnienie, jakbyś przegrał test ABX to byś gadał, że właśnie przez to :)

Zgadza się, ale nie gadałbym, że to przez to, skoro sam chciałem. :)

Sabor

• 278 / 5908
  • Zaawansowany użytkownik
13-01-2009, 00:51
Żeby nie było nam trudniej, dla naszego dobra ustala się reguły, ktore w "normalnych" warunkach w zasadzie są nie do zrealizowania. A jeśli tylko pojawią się gdzieś wyniki podające w wątpliwość teorie wysnuwane przez takich idiotów jak XYZ, natychmiast pojawiają się domniemania pewnych nie do końca dotrzymanych warunków testu...
W jakich głowach rodzą się takie idiotyzmy?
Temat, zanim stał się żałosny, rzeczywiście do pewnego momentu był nawet intrygujący. Jednak żenada, to mało powiedziane. To MEGAŻENADA.

:)

Sabor

• 278 / 5908
13-01-2009, 01:39
))
Może kiedyś przejąłbym się Twoimi "uwagami" )) Ale dzisiaj jesteś tylko śmieszny, żałosny i godny politowania...

pawcio

• 167 / 6092
  • Aktywny użytkownik
13-01-2009, 08:03
sam się cmokaj w dupcię albo znajdź sobie jakiegoś giermka, który będzie Ci posłusznie przytakiwał.
jeden kolega, który tak zawsze Ci przytakiwał i w co drugim poście pisał o braku różnic tu i tam nagle zaczął się jitterem przejmować :D może uszy umył w końcu? też ci to radzę.

poza durnym ABX nie masz kompletnie nic do powiedzenia w temacie audio.
NIC.

lancaster

• Gość
13-01-2009, 08:44
qale o co chodzi z tym abx ?
Przeciez juz sobie wyjaśnilismy, że jest:
- niewykonalny tak by w caym spektrum(a sluchamy calego) ustawic rowną gosnosc dla 2 urzadzen.
- bez sensu w tym przypadku

....swoja drogą kolejna ciekawa sprawa.
Mamy nawet wsród "liniowych" tranzystorów czasami nieco rożne ch-ki iniowosci przetwarzania.
I to wg Pawła POWINNO byc slychać w abx skoro ludzki słuch (jak podaje Paweł) rozróżnia 0,1dB....dlaczego w  abx nie słychać tego wg tego samego Pawła ?:))))
Podobnie poziom thd niby wg badan naukowych słychać , a w abx wg tej samej nauki nie słychac roznic miedzy wzmakami ?:))))

Dobry dobor testu to podstawa, a abx jest w tym wypadku nietrafiony
Z góry uprzedzzam ze nie jestem zainteresowany montowaniem "obiektywnego" testu, bo w tym hobby chodzi mi o słuchanie muzyki a nie o stwierdzanie w slepych testach róznic między urzadzeniami.
Urzadzenie dajace większy fun zostaje - proste.

pawcio

• 167 / 6092
  • Aktywny użytkownik
13-01-2009, 08:58
lancaster, złozyłeś ostatnio parę lampowców i jak dla kogoś kondensator sprzęgający w sygnale za 30gr z chin gra tak samo jak v-cap to nie ma o czym mówić.
rany jakie ten czlowiek musi mieć nudne życie. szczerze współczuję.

• Gość
13-01-2009, 09:42
Rafaell, 2009-01-12 22:58:20

Nie rozumiem co ma ta baza na słuchawkach z głośnością wspólnego (czy dobrze rozumiem że w prawej masz kanał jednego urządzenia w lewej innego i ustawiasz tak żebyś baze słyszał z dwóch urządzeń?).
Akurat w porównaniu brzmienia słuchawek nigdy nie miałem problemów - no może kiedy np. słuchałem AKG 501 i 701 i nie mogłem zdecydować które mi się podobają. W innych wypadkach różnice między małymi tanimi i drogimi dużymi słuchawkami były oczywiste (między dużymi tańszymi i droższymi już mniej).

Tak się składa że 1khz jest częstotliwością, której uwypuklenie daje pozorne wrażenie głośności. Także efektywność i jeszcze inne parametry głośników mierzone są najczęściej dla 1khz. Ale możesz sobie ustawić głośność dla dowolnej częstotliwości.
A jeśli masz możliwość mierzenia charakterystyki mógłbyś np. ustawiać dla przedziału częstotliwości w którym przebiegi charakterystyk są najbardziej zbliżone do siebie (nie wiem czy to jest wykonalne, ale jeśli ustawiasz bazę z kanałów róznych urzadzeń to własnie do tego zmierzasz, tylko trudo jest to wykorzystać w ślepym teście zwłaszcza więcej niż 2 urządzeń).

No i jeszcze jedna sprawa nadużywania słowa TEST. Nigdy mi się nie zdarzyła konieczność rozpoznawania urządzeń na słuch i myślę, że mało kto miał okazję do tego. Natomiast bardzo często słuchałem różnych urządzeń w celu stwierdzenia które brzmi wierniej, dokładniej, ciekawiej ... i które mi się bardziej podoba oraz co mi się w jego brzmieniu bardziej podoba... Do tego przede wszystkim trzeba w urządzeniach ustawiać jednakowa głośność, bo inaczej łatwo jest wybrać męczące w codziennym użytkowaniu brzeczydło tylko dlatego, że cwany sprzedawca lekko pokręcił gałką głośności.

lancaster

• Gość
13-01-2009, 17:21
Paweł, a co tu jest do rozumienie ?
To Ty nie rozumiesz ze nie ustawisz identycznego poziomu glosnosi dla calego pasma - co jest warunkiem koneicznym jako ze sygnal testowy(nagranie) bedzie o takie wlasnie własciwości.

Do tego nie rozumiesz dalej ze w tym Twoim abx z jednej strony zakladasz że różnic nie ma a z drugiej nawet oczywiste(mierzone) ktre wg Ciebie POWINNY być yszalne sa nie do wychwycenia(rowniez wg Twojego zaożenia.

Żeby tego nie ciągnąc niepotrzebnie.....nie rozumiesz że sam sobie przeczysz ?:))

lancaster

• Gość
13-01-2009, 18:36
Nie awel, to Ty go wymysliłeś bo tylko on zapewnia miarodajny wynik testu.
.
Roznice w szerokim pasmie na spl są i powinny byc slyszalne wg kolejnej Twojej teorii...tymczasem ja twierdze ze ich nie usłyszysz w abx :)

Sabor

• 278 / 5908
13-01-2009, 19:00
Testy ABX są trochę jak Yeti czy potwór z Loch Ness. Niby ktoś tam coś widział, ktoś inny coś opisał, a tak naprawdę to nic z tego nie wynika, większość wypraw kończy się planami, a te które doszły do skutku, niczego kompletnie nie wyjaśniły. Nic, co by się wydarzyło nie zmieni faktu, że o istnieniu tych stworków wiele osób jest święcie przekonanych.

pawcio

• 167 / 6092
  • Aktywny użytkownik
13-01-2009, 21:02
>dlatego wzmaki i CD są takie same dla człowieka

ile można....

majkel

• 7477 / 6104
  • Ekspert
13-01-2009, 21:13
Przyjmijmy, że marantz SA7001 i Accuphase DP-700 mają charakterystykę przenoszenia płaską jak stół. Zróbmy więc ślepy test w jakimś salonie audio na rozpoznawanie źródła. Jam chętny. Może być też niższy model marantza. No i musi być system, w którym ja rzeczywiście usłyszę różnicę, o czym zakomunikuję. Znam jeden taki system, stoi u kolegi. Jakiś inny, np. w krakowskim Nautilusie pewnie też by dał radę.

Rafaell

• 5033 / 6101
  • Ekspert
13-01-2009, 21:34
>> Qubric_, 2009-01-13 09:42:23
>Tak się składa że 1khz jest częstotliwością, której uwypuklenie daje pozorne wrażenie głośności. Także efektywność i jeszcze inne parametry głośników mierzone są najczęściej dla 1khz. Ale możesz sobie ustawić głośność dla dowolnej częstotliwości.

Zrobiłem banalny test podbijałem o 24dB tylko jedną z 10 częstotliwośći na moim equalizerze i jak dla mnie wyszło mi że moje ucho faktycznie jest najbardziej czułe na częstotliwości w zakresie ok 4kHz. Po prostu nawet bez podbijania tej częstotliwości słyszałem że ten zakres ma pewne naleciałości zniekształceń THD. Moje ucho tam właśnie bardzo głęboko penetrowało dżwięk. Marketingowo można by zrobić bardzo dobre urządzenie do porównywania w testach wycinając tam pasmo a niech na 1kHz będzie ustawiona jednakowa głośność dla porównywania z konkurencją :)

Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Żyłem zaczarowany, uwieziony w jakimś ciele i w pokorze jakiejś duszy...

J L Borges

Sabor

• 278 / 5908
13-01-2009, 23:00
>> XYZPawel, 2009-01-13 22:33:01
Do takiego testu byłby potrzebny przedwzmacniacz albo jakiś tłumik, z regulacją balansu, bo wyrównanie poziomów trzeba zrobić dla dwóch kanałów.

Można też wyjść do sąsiedniego pomieszczenia, ewentualne różnice w poziomach nie będą miały tak dużego znaczenia... )))

konto_usuniete

• 56 / 5630
  • Użytkownik
13-01-2009, 23:02
>> XYZPawel, 2009-01-13 22:33:01
Do takiego testu byłby potrzebny przedwzmacniacz albo jakiś tłumik, z regulacją balansu, bo wyrównanie poziomów trzeba zrobić dla dwóch kanałów.

.... i w warunkach próżni kosmicznej. Koniecznie w odniesieniu do średniej wilgotności powietrza w Nairobi, z lat 1924-1972. (patrz: Afrykański Rocznik Statystyczny).