Rafaell, 2009-01-12 22:58:20
Nie rozumiem co ma ta baza na słuchawkach z głośnością wspólnego (czy dobrze rozumiem że w prawej masz kanał jednego urządzenia w lewej innego i ustawiasz tak żebyś baze słyszał z dwóch urządzeń?).
Akurat w porównaniu brzmienia słuchawek nigdy nie miałem problemów - no może kiedy np. słuchałem AKG 501 i 701 i nie mogłem zdecydować które mi się podobają. W innych wypadkach różnice między małymi tanimi i drogimi dużymi słuchawkami były oczywiste (między dużymi tańszymi i droższymi już mniej).
Tak się składa że 1khz jest częstotliwością, której uwypuklenie daje pozorne wrażenie głośności. Także efektywność i jeszcze inne parametry głośników mierzone są najczęściej dla 1khz. Ale możesz sobie ustawić głośność dla dowolnej częstotliwości.
A jeśli masz możliwość mierzenia charakterystyki mógłbyś np. ustawiać dla przedziału częstotliwości w którym przebiegi charakterystyk są najbardziej zbliżone do siebie (nie wiem czy to jest wykonalne, ale jeśli ustawiasz bazę z kanałów róznych urzadzeń to własnie do tego zmierzasz, tylko trudo jest to wykorzystać w ślepym teście zwłaszcza więcej niż 2 urządzeń).
No i jeszcze jedna sprawa nadużywania słowa TEST. Nigdy mi się nie zdarzyła konieczność rozpoznawania urządzeń na słuch i myślę, że mało kto miał okazję do tego. Natomiast bardzo często słuchałem różnych urządzeń w celu stwierdzenia które brzmi wierniej, dokładniej, ciekawiej ... i które mi się bardziej podoba oraz co mi się w jego brzmieniu bardziej podoba... Do tego przede wszystkim trzeba w urządzeniach ustawiać jednakowa głośność, bo inaczej łatwo jest wybrać męczące w codziennym użytkowaniu brzeczydło tylko dlatego, że cwany sprzedawca lekko pokręcił gałką głośności.