Audiohobby.pl

Resurrector

pawcio

• 167 / 6092
  • Aktywny użytkownik
13-01-2009, 23:38
Gustaw, za duży odstęp czasu. w latach \'30 w Nairobii było zajebiście parno :P

Sabor

• 278 / 5908
  • Zaawansowany użytkownik
14-01-2009, 00:25
Czyli znów nie spełni się warunków... :(
Ech, cięzkie to słuchanie...
:)

pawcio

• 167 / 6092
  • Aktywny użytkownik
14-01-2009, 00:30
ciężkie ciężkie, właśnie walczę z grzaniem DHT w preampie :)

second_edition

• 249 / 6053
  • Aktywny użytkownik
14-01-2009, 00:34
paweł, a przyjmiesz zakłąd o kasę? powiedzmy 2 tyś pln? porównamy np dwie moje różne końcówki mocy. Przełączymy je na pre. jak przegrasz to trudno - zapłacisz jeszcze dojazd do jeleniej, jak wygrasz to bogatszy o dwa tysiaki dasz sobie radę? hę? albo prościej, poównamy dwa różne źródła - mojego Musa oraz np jakiegoś chińczyka na crystalu - np zaholu? powiedzmy 3 próby - kazda musi być trafna. kasę możemy zdeponowac np u lancastera.

lancaster

• Gość
14-01-2009, 01:32
Pawel chce sie załozyć o to ze uslyszy 0,1dB roznicy w ślepym teście ?
...albo thd na tym samym poziomie ?
....jakie to nienaukowe :/

lancaster

• Gość
14-01-2009, 01:48
http://stereophile.com/solidpoweramps/1208mf/index4.html
http://stereophile.com/solidpoweramps/1108lux/index4.html
http://stereophile.com/solidpoweramps/508mar11s1/index4.html
http://stereophile.com/solidpoweramps/108bry/index4.html

Paweł, spojrz sobie na przebieg spl wzmaka wraz ze symulowanym glosnikiem(realnym a nie TEORETYCZNYM obciązeniem), porównaj i sie obudź.
...kazdy inaczej przetwarza pasmo.
Odchylki miedzy nimi sa powyzej 0,1 i to czasami sporo powyzej :))))
....a to tylko pierwsza z brzegu wzieta czworka stereophile :))))
...wszystko nowoczesne tranzystory - tak jak lubisz :))))

Sabor

• 278 / 5908
  • Zaawansowany użytkownik
14-01-2009, 03:35
Ale XYZPawel nie lubi "stereophile"...  

:)

lancaster

• Gość
14-01-2009, 07:26
a nie no, no to spoko.
W takim razie trzymajmy sie tego co wychodzi na przyrzadach pomiarowych bez obciażenia - czyli jest linowo :P

Zdobycze techniki i nauki to dobra rzecz jezeli nie slużą udowadnianiu że ziemia jest plaska :)))
W teście abx tak wasnie sie dziee.....a najbardziej podobao mi sie ze przyjeto iż pani doktor moze byc przyczyna zafalszowania testu, natomiast sam test juz nie :))))

...swoją drogą roznice bywają jak widac spore i w  abx powinny byc slyszalne bez problemu(bez abx są:))...zaraz po tym jak se ustawi poziom ciśnienia w calym pasmie rowno dla 2 urzadzen do 0,1dB....co nie bedzie proste :))))

second_edition

• 249 / 6053
  • Aktywny użytkownik
14-01-2009, 08:13
oczywiście nie słuchamy sygnałów z samplerów ale moje płyty.

• Gość
14-01-2009, 08:37
lancaster, 2009-01-14 01:48:07

Lancaster, podanymi wykresami wykazałeś tylko jak gówniane są tzw. audiofilskie wzmacniacze, zwłaszcza Musical Fidelity :)))
Pisałem już o tym że wzmacniacz o niskim współczynniku tłumienia gra tak jak mu głośnik każe. Do nowoczesności to jednak im daleko, w podobny sposób zachowywały się pierwsze wzmacniacze do kina domowego o mocy kilkunastu W na kanał :))) I wśród takich konstrukcji jest miejsce ałudiofilskich wynalazków :)))
Poza tym jednym wzmacniaczem różnice na obciążeniu głośnikiem i obciążeniu rezystancyjnym mieszczą się w zakresie 0,1db (zakładam że wszystkie pomiary dotyczą pracy z tym samym głośnikiem, bo w przypadku MF wystarczy podłączyć z inny, a już wzmacniacz pracuje inaczej czyli za cholerę nie da się rozpoznać jego specyficznego brzmienia, bo zalezy ono od kolumny ktróra sama wnosi znacznie większe nierównomierności.
Jak widać Luxman z tej czwórki najlepiej radzi sobie z napędzaniem głośnika.

I właśnie do tego zmierza test pomiarowy wykonany w Stereophile (nie zauważyłem, ale może testowali też wzmacniacze słuchając na głośnikach ze śmietnika wstawionych w deskę do prasowania?).

• Gość
14-01-2009, 08:47
Z wykresików MF750 wynika że wzmak śmieci ma sporo.

Co do samych odchyłek , pomiar dotyczy sweep Hz, a nie widma Hz. Tu odchyłki są o co najmniej rząd wielkości większe.
Najwięcej odchyłek czyni tzw.Volume na jakimś kiepskim potencjometrze.

Co do lampusów, tu XYZ ma rację z tym że lampus o ile ma dobry trafol wyjściowy lepiej sobie może dawać radę z D.F. mimo stosunkowo wysokiej imp.wyjściowej.

• Gość
14-01-2009, 08:51
>Qubric

Hm, w sumie to wzmacniacz nie powinien mieć zbyt dużego D.F.
Ponieważ głośnik i tak ma daną bezwładność.
Natomiast wyżyłowanie DF we wzmaku przekłada się na ograniczenie pasma , straty cieplne , ogólnie taki mułowaty wzmak klasy A.

• Gość
14-01-2009, 10:19
Co ma tu do rzeczy bezwładność głośnika? Chcesz dodawać luźny wzmacniacz bo i tak jest bezwładność membrany głosnika? Czy może chodzi o jakiś wpływ indukcji z bezwładności membrany głośnika?
Mógłbyś wyjaśnić bardziej szczegółowo to zagadnienie?

Nasi forumowi fani średnicy w brzmieniu stosują duże głośniki o lekkich membranach o małej bezwładności powinni więc lubić wzmacniacze z dość dużym DF ;) Zgadzam się ze jakiś bardzo duży DF nie jest potrzebny w warunkach domowych ale bez przesady. Nie zauważyłem żeby wzmacniacze estradowe o bardzo dużym DF grały mułowato. Widziałem też kilka konstrukcji z dość dużym DF które miały szerokie pasmo przenoszenia.
Yamachy (te starsze) i Haflery o duzym DF (przynajmniej jak na standarty domowego sprzetu Hi-Fi) nie wydawały mi się mułowate. Powiedziałbym, że grały mocno naprężonym dźwiekiem ale jako mułowatość tego nie odbierałem.

• Gość
14-01-2009, 11:03
Dowcip polega na tym że współczynnik DF wystarczy gdy jest ustalony w okolicach =< 80, natomiast im większy tym raz że mniejszy zysk, a dwa że parametry statyczne idą w wyżyłowanie.
W żarówkowacach głośnik jest zwarty uzwojeniami trafa. Inaczej przebiega tłumienie.

Osobiście nie znam klocka z np.DF>200 który by zagrał, w pełnym tego słowa znaczeniu.

Być może jest to kwestia gustów, nie wiem.

W zasadzie całe zło jest umiejscowione w zwrotnicach pasywnych , a niżeli w samych głośnikach.
W trybie aktywnym stosuje się wzmacniacze o znacznie niższych mocach i o mniej wyżyłowanych parametrach.

• Gość
14-01-2009, 13:25
>XYZ

Cieszę się twoim szczęściem. Wszystko w temacie.