">> Qubric_, 2009-01-12 14:32:39
Poza tym akurat dla kolumny OZ ni ema znaczenie w która stronę porusza się membrana. tak czy inaczej głośnik napotyka na taki sam opór powietrza w obudowie raz je sprężając a innym razem rozprężając. "
No właśnie celowo o tym napisałem , wczoraj "wyłączyłem się " z tego tematu aby w necie znaleźć coś na poparcie tej tezy - po iluś tam godzinach niestety nie udało się ; na ten temat czytałem już coś w połowie lat 80-tych ( albo było to w Audio-Video albo w którejś z książek przykładu A.Witort "Dźwięk i technika hi-fi" ( którą to miałem ) czy jeszcze gdzieś ( biblioteka ) - ale było to na pewno ) .
Generalnie chodziło o zjawisko tłumienia ruchu membrany właśnie powietrzem za nią ; zjawisko zaczęto badać na przełomie lat 60/70 kiedy rynek hi-fi stawał się coraz bardziej "audiofilski" i zaczęto przywiązywać wagę do , absolutnie , wszystkiego co tylko można .
Zjawisko to "wyskoczyło" przy okazji projektowania coraz mocniejszych głośników i kolumn - antidotum na to było zastosowanie otworu do "rozhermetyzowania" obudowy - nie był to , klasyczny dzisiaj , tunel BR , którym dodatkowo można było stroić kolumnę .
Zjawisko to występowało w parze z zawieszeniem membrany , które nie pozwalało już w tak dużym stopniu jak na skok do przodu na identyczny do tyłu - całość skutkowała zubożeniem basu ( w jakims stopniu ) .