Audiohobby.pl

Odtwarzacz DVD w systemie stereo .

• Gość
08-01-2009, 16:18
Bynajmniej rzecz tkwi nie tylko w tym że przy takim zabiegu zmianie ulega imp.wyjściowa , mająca wpływ na tzw.dumping factor ale głównie na tym że zmianie ulega charakterystyka harmonicznych.

• Gość
08-01-2009, 16:20
Jeszcze lepiej w tym temacie wygląda powtarzalność urządzeń masowych.
Z kilkudziesięciu sztuk może dwie sztuki o identycznych czy też porównywalnych parametrach.
Pomijam fakt że 90% klocków ma spore zniekształcenia dla skrajnych częstotliwości, podczas gdy w katalogach są one podawane na ogół przy 1kHz.

Robert W

• 4 / 6074
  • Nowy użytkownik
09-01-2009, 19:42
Drogi XYZPawle, moze przyczyna Twoich watpliwosci i niemoznosci zarejestrowania roznic miedzy zrodlami jest jakas wrodzona lub nabyta wada sluchu i stad taka determinacja w poszukiwaniach uzasadnienia tych niezawinionych przez Ciebie osobniczych ograniczen. Ja nie analizuje danych technicznych a jedynie slucham muzyki i watpliwosci nie mam najmniejszych - roznice sa i to diametralne. Co wiecej jak zonie zapuscilem muzyke z dvd Philips 9000s (podobno kultowe) to po jednym znanym jej utworze powiedziala "sluchac sie tego nie da". I widziszdrogi Pawle,malo mnie interesuje czy "flaki" jak to okresliles sa wewnatrz za dolara czy wiecej, mnie interesuje efekt a ten slysze namacalnie i za to chetnie zaplace. To tak jak z jedzeniem, niby skladniki podobne czesto takie same a jak krancowo odmmienny bywa smak ...

• Gość
09-01-2009, 19:56
>XYZ

1>Nierównomierność charakterystyki w szczególności na krańcach pasma.
W praktyce dochodzi nierównomierność samych potencjometrów , typowy Alps kostka ma 3dB rozrzutu.
Sporo.
2>Termika , duże rozrzuty w punktach pracy zależne od czasu , wentylacji i samego otoczenia.
3>Tolerancja elementów...ale po lutowaniu.
4>Resurs samych elementów w funkcji termiki.
5>Pola elektromagnetyczne.
I jeszcze coś tam się znajdzie.

Im lepszy sprzęt tym większe słyszalne różnice w podłączeniu najsłabszego ogniwa.

yolaos

• 605 / 6102
  • Ekspert
09-01-2009, 19:57
Przecież pisałem wcześniej ,że chłop ma rente na słuch.

• Gość
09-01-2009, 20:21
>XYZ

Innymi słowy tylko niektóre urządzenia zawodowe mają układy auto kalibracji, na daną chwilę.... w amatorce tego brak.

konto_usuniete

• 56 / 5628
  • Użytkownik
10-01-2009, 00:40
>> XYZPawel, 2009-01-10 00:36:09
Taki life, ślepe testy są dla Was za trudne, ale bajki o wielkich różnicach to potraficie opowiadać :) Szkoda tylko, że w realu to gorzej wychodzi...

Paweł. O ile mnie moja starcza pamięć nie myli to już kiedyś o tym wspominałeś. Wydaje mi się, że nawet niejeden raz. :)
Ja wcale nie sugeruję, że się powtarzasz. Boże broń ! :)

• Gość
10-01-2009, 08:36
>XYZ

Niestety nie widzę sensu wdawania się z tobą w jałowe dyskusje.
Samo stwierdzenie że masz rozrzut potencjometru w Audiolabie na poziomie 0.7 dB jest nieprawdziwe.
Nie obrażaj inteligencji innych.

Kolego, tylko w teorii występuje zjawisko powtarzalności, tylko!

Miłych polemik o niczym.

pawcio

• 167 / 6090
  • Aktywny użytkownik
10-01-2009, 09:33
>> XYZPawel, 2009-01-10 00:36:09
>taaak, szkoda, że nie w ślepych testach, wtedy gdy chodzi TYLKO i wyłącznie o słuchanie, to się okazuje, że >audiofile przestają słyszeć... Zawsze się wtedy tłumaczą, że to przez stres, że muszą coś wybrać :) Biedacy...

>Taki life, ślepe testy są dla Was za trudne, ale bajki o wielkich różnicach to potraficie opowiadać :) Szkoda tylko, że >w realu to gorzej wychodzi...

Jeden audiofil chciał Ci udowodnić, że słyszy pamiętasz? Kładł na stole nawet sporą gotówkę, która była do wzięcia gdyby nie słyszal i fundował Ci przyjazd pamiętasz?
Pamiętasz jak spietrałeś? Ty się głupio tłumaczyłeś biedaczku...
Taki life, ślepy test okazał się za trudny, co? tylko bajki ze swoich linków potrafisz opowiadać:) Szkoda, że w realu Ci nie wyszło...

konto_usuniete

• 56 / 5628
  • Użytkownik
10-01-2009, 11:29
>> XYZPawel, 2009-01-10 11:19:50

Pawle. Jak to jest być takim bezgranicznym omnibusem jak ty? Dajesz sobie z tym jakoś radę ? Nie czujesz się wyobcowany ?
Sam widzisz, że jakąś nić porozumienia mógłbyś jedynie nawiązać z takimi postaciami jak Leonardo da Vinci albo Albert Einstein ale tacy niestety nie rodzą się codziennie. Ja ci serdecznie współczuję takiego masowego braku zrozumienia :-)

konto_usuniete

• 56 / 5628
  • Użytkownik
10-01-2009, 11:30
>> XYZPawel, 2009-01-10 11:22:04
głupi byłeś i głupi będziesz,

Pawle. Komu jak komu ale geniuszom i wizjonerom takie słowa nie przystoją. Musisz być ponad to.

gotyk1

• 1310 / 6089
  • Ekspert
10-01-2009, 11:34
>>Jeden audiofil chciał Ci udowodnić, że słyszy pamiętasz? Kładł na stole nawet sporą gotówkę, która była do wzięcia gdyby nie słyszal

Taa wszyscy pamiętamy, potem z tego co mnie pamięc nie myli wyszedł też z podobną propozycją discomaniac, nigdy Pawel nie skorzystal. Czy ktorykolwiek z forumowiczow wie jak XYZPawel wogole wyglada? :) Czy ktos go zna osobiscie? :)

Natomiast jesli chodzi o slepe testy to tylko takie uznaję, zadnego wmawiania sobie " to jest drozsze i musi brzmiec lepiej" Pawle mozesz byc pewien ze każdy z moich magnetofonów rozpoznam na sluchawkach po jego brzmieniu. A w przypadku jesli testowane klocki graja podobnie to przyznaje to przed soba i sie nie oszukuje. Mozliwe tez ze te roznice sa na tyle subtelne ze juz ich nie slysze ale nie twierdzę z góry że jak ja nie słyszę to inni tez nie mogą (na swoim - lepszym od mojego sprzecie), a jak ktos uslyszy to sobie wmawia. Moze Pawel masz wlasnie za cienki sprzet zeby wypalac jakiekolwiek roznice mdz jakimikolwiek urzadzeniami?

gotyk1

• 1310 / 6089
  • Ekspert
10-01-2009, 11:39
>>>głupi byłeś i głupi będziesz, powtarzasz ten sam durny argument po raz setny, wyobraź sobie, że nie mam ochoty jeździć po Polsce bo jakiś Kazio z Koziej Wólki zapragnął mi coś udowodnić.

Glupie tlumaczenie Pawel, Elberoth kladl na stol z tego co pamietam 5000zl, zarobic tyle w jeden dzien? Tylko glupi by odmowil, widac ze nie jestes jednak pewien tak do konca swoich pogladow i stchorzyles

• Gość
10-01-2009, 11:48
> E V E R Y ! <

Nie karmcie ....  dietetyka wiedzy.

• Gość
10-01-2009, 11:59
Zbyt małe masz poczucie humory , niestety.
Ani dystansu do siebie.