Wiem jak działa rynek, widziałem te wątki już kiedyś ale nie czytam bo kupę chłamu tam piszą. Na tym forum dużo do powiedzenia mają ludzie którzy podpinają najlepsze słuchawki świata do iPhonów i się tym chwalą, jest też masa przekupionych recenzentów.
Wracając do Utopii, nie dziwota że tak jest skoro Focale okrzyknięto z miejsca najlepszymi na świecie, w sumie tak z miejsca. Cena, marka, hype, wszystko robi swoje, no kupują niektórzy nawet w ciemno dla prestiżu, a bogaczy nie brakuje, co zrobisz. Ale też taka ekstrema w wydaniu Utopii jednak jest. Materiały, konstrukcja, sam przetwornik no i ten wyczynowy dźwięk. Wszystko wyczynowe i z górnej półki w nich jest. D8000 są bardziej zwykłe ale mają w sobie magię i mogą się podobać bardziej bez dwóch zdań. Tę markę Final ogólnie odnoszę wrażenie ludzie jakoś pomijają mówiąc o tych najlepszych, jest uznawana za nie tak prestiżową jakoby. Final pomijany, Grado lżone i wyśmiewane, ale jak kupisz Sennki albo Focale, o cholera, facet, teraz to jesteś gość.
Tak pomyślałem, jakby taka sytuacja nagle wyszła, już w tym stadium, że D8000 po 4 kaflonki? Zakotłowałoby się trochę ;)