Wygląda na to, że nie była to premiera tych słuchawek, ale pokaz prototypu.
Kilka zdań z google translatora strony
https://news.livedoor.com/article/detail/22874366/Na tym samym stoisku odbył się statyczny pokaz flagowych słuchawek „YH-5000SE”, które są obecnie w fazie rozwoju. Dziedzicząc tradycję „HP-1” (wydanego w 1976 r.), pierwszych słuchawek Yamahy, w których zastosowano płaski przetwornik magnetyczny, zostały opracowane w celu stworzenia „słuchawek o najwyższej jakości dźwięku, jaką może obecnie osiągnąć Yamaha”. -5000SE. Na stoisku nie zabrakło także słuchawek HP-1 i YH-5M, które stały się podstawą rozwoju nowego, topowego modelu.
W YH-5000SE zaawansowany „sterownik ortodynamiczny” typu planarnego pola magnetycznego (średnica 50 mm) jest zainstalowany w otwartej, bardzo sztywnej metalowej obudowie. Hojne wykorzystanie technologii kultywowanej przez wiele lat rozwoju i badań oraz starannie dobrane materiały, tematy obejmują balans tonalny (dokładne odwzorowanie tonów), dynamikę (dynamika poprzez ekspresję bezruchu i ruchu) oraz obraz dźwiękowy (odwzorowanie przestrzeni). przywiązuje dużą wagę do istoty dźwięku i obecności.
Dzięki YH-5000SE Yamaha powiedziała: „Możesz doświadczyć 'PRAWDZIWEGO DŹWIĘKU', który tworzy przytłaczające wrażenie zanurzenia, wyrażając dźwięk dokładnie tak, jak zamierzał artysta”. Pasmo przenoszenia jest niezwykle szerokie, od 5 Hz do 70 kHz, a impedancja wynosi 34 Ω (@1 kHz).
Na uwagę zasługuje również wysoka jakość samych słuchawek, które mają matowe czarne wykończenie. Pałąk został zaprojektowany tak, aby nie obciążał głowy, a kiedy go przymierzyłem, byłem zaskoczony, jak lekki i przewiewny jest, czego nie mogłem sobie wyobrazić po solidnym wyglądzie.
Słuchawki z napędem planarnym wydają się być ciężkie ze względu na swoją konstrukcję, ale YH-5000SE waży 320g bez kabla
„YH-5000SE” to maszyna deweloperska, więc są pewne części, które nie są jasne, ale wydaje się, że dążą do komercjalizacji od około 400 000 do 500 000 jenów. Oprócz tych high-endowych maszyn, wydaje się, że Yamaha rozważa również poszerzenie swojej linii produktów audio, które podążają za dźwiękiem, do którego dąży Yamaha, a oczekiwania dotyczące przyszłego rozwoju rosną.