Sa jakies yamaha yhe 50s na allegro, ale nie wiem co to warte, a yh100 ciezko upolowac.
Właśnie - czy ktoś z Was miał okazję porównać yhe 50s do yh100? Mam oba modele i jak na moje ucho 50-tki są nieco jaśniejsze a przy okazji grają bardziej sprężystym dźwiękiem. Poza tym zaskakują swoim rozmiarem, a właściwie stosunkiem fizycznego rozmiaru do wielkości brzmienia. Miałem je sprzedawać, ale jak porównałem z setkami to się rozmyśliłem :)
Masz tutaj wpis kolegi @aasat z 2010 roku:
"Ostatni mohikanin
Yamaha YHE-50s for Electone
W 1985 roku pojawiła się seria YHD która miała która posiadała unowocześnioną wersję drivera posiadającą diagram 6 mikrometra (pierwsze wersje miały 12mikrometra). Zaprzestano produkcji w 1989 roku.
Odrębna linią bazująca na YHD była linia YHE przeznaczona dla organów elektronicznych produkowanych przez tą samą firmę.
Model YHE-50s bazował na budżetowych YHD-3, róznił się głównie kolorem i budową padów.
YHE-50s grają bardzo łagodnie, są nieco przyciemione, bardzo dobry kontorlowany bas nie ustępujący wyższemu modelowi YH-100, niesamowita średnica. Mogę powiedzieć, że to są takie mini YH-100, a nawet YH-1000. Dzwięk jest bardzo żywiołowy, o wiele lepszy od HP-50a. Wiele osób które je odsłuchiwało było pod wielkim wrażeniem.
Ze względu na wysoką skuteczność (97 dB/mW) mozna stosować je z odwarzaczami przenośnymi.
Dane techniczne:
Impedance: 125 ohms
Frequency Response: 20 - 20,000Hz
Magnet: Isotropic Ferrite, 38mm
Diaphragm: 6 micron polyester
Sensitivity: 97 dB/mW
Rated Input: 1000mW"