Alpha Prime słuchałem tylko chwilę tak na prawdę i ciężko mi opisać dokładne porównanie, w skrócie (mogę się mylić) i na pierwszy rzut ucha:
Alpha Prime grają cieplej niż YH-1000, na pewno są mniej rozdzielcze na górze pasma, mają sporo midbasu i dość jednostajny charakter dołu, wg mnie słabo go różnicują względem YH-1000, podejrzewam że taki podkręcony, efekciarski dół szybko by mi się znudził. Są wolniejsze od YH-1000, nie mają takiego uderzenia - ataku. Scena w YH-1000 jest dobrze rozplanowana z dobrą separacją, jest blisko ale nie czuć wyraźnego jej zasięgu, natomiast w Alphach czuję się jakbym słuchał za dużych kolumn w zbyt małym pomieszczeniu, niby scena jest wyraźnie zarysowana ale w pewnym momencie się kończy i nie jest to duża przestrzeń, czuć lekkie zduszenie. YH-1000 są tonalnie bardziej zrównoważone, Alpha Prime'y są podkręcone pod "fun" ale przesunięte ciężkością w dół, góra nie błyszczy, środek jest lekko mulisty, instrumenty są grube i brak im wyraźnej separacji. To oczywiście wszystko jest względne i porównanie jest tylko z YH-1000. Myślę, że bardziej porównywalne w tym zestawieniu są YH-100, choć zarówno YH-100 jak i YH-1000 potrafią zagrać bardzo różnie w zależności od egzemplarza, użytych padów i kabli.
Ogólnie jestem pod wrażeniem tego, co udało się wycisnąć z nienajlepszego przetwornika od Fostexów T50RP mk2, natomiast miałbym poważne opory w zapłaceniu 1000 dolców za taką "przeróbkę" i modyfikację. Na plus są kubki i wygodne pady, na minus pozostawiony headband z Fostexów, który od razu mówi nam, że to "tylko" przeróbka. Dołączony do zestawu był kabel z jackiem neutrika 6.3 mm, kabel na 99% to Canare Starquad bez żadnego oplotu od splittera do nauczników rozdzielony i wsadzony w dwie rurki, splitter z termokurczki - za tą kasę - żal! Gdyby one kosztowały niewiele więcej niż Alpha Dogi, których cena już nie jest najniższa (ale rozumiem pomysł, mod i kubki + pady) to byłoby OK, a tak myślę, że MrSpeakers lekko odleciał - nie jest to jednak jego wina, tylko wina rynku i konsumentów.
System odsłuchowy: komputer z Windows7 (foobar + wasapi) -> m2tech hiface2 -> mocno modowany Behrigner SRC2496 -> Yamaha CR-2020.