Jeżeli rozpatrujemy brzmienie ortho, trzeba zdac sobie sprawę, że są to słuchawki w systemie planarnym -> blizej im do elektrostatów niż dynamików. I to powinowadztwo przejawia się na wielu płaszczyznach dzwiękowych.
Jeżeli ktoś stwierdzi że ortho podobnie jak elektrostaty to niemal religia (dzwięku)to też nie ominie się zbytnio z prawdą. Sposób prezentacji i jego uwielbienia z wielu powodów czyni z orthomaniaków wyczulonych na szczególne aspekty brzmienia i składów instrumentowych.
Wg mnie narazie nie powstał driver, który prezentuje wokal ludzki w tak intymny i niepowtarzalnie, realny sposób. Powiem więcej, drivery orthodynamicznych yamah a w szczególności yh1000 czynią głoś kobiecy seksownym, podczas gdy w dynamikach jest krzykliwy lub piskliwy, a elektrostatach zbyt odległy i "groteskowo wyraźny", jakby pozbawiony warstwy tego czegoś.
Ja lubie być uwodzony przez dzwięk, i jak narazie uwodzą mnie jedynie yamahy.
Podstawą jest wzmacniacz, i jest on podstawą absolutną. Bez niego mając najlepsze ortho błądzimy, czasami błędnie je osądzając - m.in. prawdopodobnie to główny powód pozbywania sie yh1000 przez audiofili. Mi z tym dobrze bo grono bliskich mi osób powoli uzupełnia swoje kolekcje o te jak że wyjątkowe słuchawki.
Sim bardzo trafnie przybliża orthodynamiczne tajemnice. Mi ostatnimi czasy brakuje czasu na forum, ale mam nadzieje, że ponownie włącze się do dyskusji.
Co do nowych otho to prawdopodobnie nie rozwijają dawnych świetności tych driverów, jedynie uzupełniając je o nowe magnesy czy inne mało znaczące fakty , zamiast poszukiwać tego co i jak wprawia te mebrany w ruch.
Dla mnie ortho jest tajemnicą ,nad którą zapanowała swego czasu yamaha, lecz i ona wraz z yh1000 powoli zaczęła opuszczać ten jakże filozoficzny kamień. Co prawda powstała cała seria yhd, lecz jest ona jedynie uzupełnieniem dzwięku yh/hp1000, którego nie miała seria yh/hp w modelach hp3/2/1. Dodam, że driver wstęgowy jest bratem ortho ale zasada działania jest z goła inna i wprowadza wielu w błąd.
kończąc ten drobny wywód pozdrawiam wszystkich zainteresowanych tymi konstrukcjami