Audiohobby.pl

SETcik na 6C33C

almagra

• 11519 / 5758
  • Ekspert
19-05-2011, 20:45
A,róbta co chceta...jak mawia Jurek jąkała.

• Gość
21-05-2011, 19:53
Bez tzw.polemiki d..pa wątek stoi.

piotrek

• 148 / 5105
  • Aktywny użytkownik
24-05-2011, 12:24
andrzeju wielkie dzięki :)

zagra nic nie stoi ;)  wątek poświęcony jest budowie, która powoli małymi kroczkami posuwa się do przodu przynajmniej u mnie, mam nadzieję, że lancaster też nie zasypuje gruszek w popiele tylko walczy ze swoim wzmacniaczem

co do wzmacniaczy lampowych - można założyć wątek np. "lampowy bezkompromisowy hi-end" tylko może bez teoretyzowania, tylko konkretne rozwiązania, schematy itp ? Tu niestety było chyba zbyt wiele teorii, bez urazy, wiem, że koledzy mają doświadczenie w lampach, ale z tych wszystkich wpisów powstal tak naprawdę rysuneczek zasilacza, który nie wypalił. Może pokusić sie o opracowanie dokumentacji forumowego lampowca ?

Uwaga na koniec, mój wpis nie ma na celu spowodowania nowej dyskusji w tym wątku !! no i nie odpuszczam diabełków, wierzę w nie !!

lancaster

• Gość
24-05-2011, 12:28
piotrek, ważne że stoi co trzeba :-)
W tej chwili patrzę wzmacniacz(nieodpalony)....jak już wyjąłem z szafki to któregoś dnia (nie dziś) wezmę się i zrobię :-)

Mocno trzymam kciuki za Ciebie. Powodzenia.

Mati 94

• 253 / 4992
  • Zaawansowany użytkownik
24-05-2011, 17:17
Najgorzej jak przez ambicje robi człowiek z siebie gamonia, po co, żeby powtarzać przedszkole.

piotrek

• 148 / 5105
  • Aktywny użytkownik
25-05-2011, 09:00
mamy wolność i każdy może robić z siebie co chce i kogo chce, ambicje nie mają tu nic do rzeczy. Pisałem wcześniej, że chcę zrobić ten wzmacniacz bo mam taki kaprys, czy fantazję, jeżeli się to komuś nie podoba to jego sprawa. Poza tym wkurza mnie takie stawianie sprawy "jest jeden słuszny kierunek, a każdy kto robi inaczej jest be", nauczcie się szanować decyzje innych nawet wtedy kiedy się z nimi nie zgadzacie, wtedy pokażecie własną klasę

andrzej analogowy

• 127 / 6098
  • Aktywny użytkownik
25-05-2011, 10:27
Mati 94 Wyzywam Cię na pojedynek-moje monobloki na diabłach kontra Twoja konstrukcja,jaka by ona nie była.Masz prawo przywieźć dwóch ekspertów.Z mojej strony będzie też dwóch słyszących.Oczywiście ślepe testy....Pokaż co potrafisz.Zwracam za paliwo i obiecuję nakarmić towarzystwo.Zapraszam do Włocławka.Reszte omówimy jak nie wymiękniesz...

andrzej analogowy

Mati 94

• 253 / 4992
25-05-2011, 15:25
Andrzej , taki test ma sens tylko w przypadku odpowiednich głośników . Rs daje max 2W re 0,6 wata,  chciałbym sobie porozmawiać , więc na piriva ci odpiszę.

bart256

• 2 / 4945
  • Nowy użytkownik
09-06-2011, 11:33
Dziś przyszły zamówione dwa diabełki :) od razu lepiej i chęć budowy się wzmaga. Ciągle nie mam wybranego trafa głośnikowego, Telto byłoby chyba optymalne tylko trochę mnie martwi odczep tylko na 4 ohmy. Czy bedzie można podłączyć kolumny 8 ohmowe? Czy niedopasowanie impedancyj uniemożliwi stosowanie kolumn 8 ohmowych. Telto ma też w ofercie Transformator TSTL 120/T01 150V 0.3A 260V 0.05A, 100V 0.1A 6.3V 5A, 6.3V 1.2A, zastanawiam się czy starczy prądu żarzenia dla jednego diabła (wersja dual mono). No i jeszcze jedno pytanie (mam nadzieję ze nie zamęcze ;) ) chce zbudować wzmacniacz w oparciu o schemat ze strony http://www.amplifiers.com.pl/ (wzmacniacz borys) i nie wiem jaki jest pobór stopnia zbudowanego na dwóch lampach 6H8C? czy 50mA z trafa wystarczy?? jaki jest średni pobór prądu przez jedną triodę z 6H8C?? pozdrawiam wszystkich sceptyków i fanów 6S33S

piotrek

• 148 / 5105
  • Aktywny użytkownik
12-07-2011, 21:05
Uzbierało się spore pudło z częściami i mimo sezonu wakacyjnego postanowiłem zamienić je w wzmacniacz lub jak wolą niektórzy zasilacz do kolumn, bo podobno na diabełku wzmacniacza zrobić się nie da. Dosyć złośliwości :) budowę zaczynam od zasilacza i tu pojawiła się wątpliwość: jaki zasilacz ?
Ale od początku, śledziłem uważnie wpisy w tym wątku dotyczące układu zasilającego i niestety niewiele z tego wyszło tyle, że dowiedziałem się "absolutnie żadnego krzemu w zasilaczu" - no i pierwsze pytanie, może naiwne - dlaczego ? Jako, że jestem osobą dociekliwą przeszukałem internet i trafiłem na sąsiednim forum na temat poświęcony zasilaczowi anodowemu do 6C33C z aktywna redukcją tętnień, fajnie opisany, ciekawy pomysł i pytanie czy któryś z Kolegów ma w tym temacie jakieś doświadczenie ? Zaznaczam, że nie chcę znowu rozpętać jak ostatnim razem prawie awantury, chodzi mi o naprawdę konkrety poparte doświadczeniem.

pozdrawiam i życzę udanych i słonecznych wakacji, Piotrek

lancaster

• Gość
12-07-2011, 21:10
Kiedy zaproponowałem almagrze kompletny pomysł ampa + zasilacz (działający prototyp) to zostałem zjechany za aktywny zasilacz. Zdemotywował mnie tylko i wzmacniacz znów trafił do szafki :-)
Przynajmniej an czas wakacji (lampa dobry temat na jesień) ;-)

piotrek

• 148 / 5105
  • Aktywny użytkownik
12-07-2011, 21:56
z tymi aktywnymi zasilaczami to takie pitulenie wydaje mi się trochę bez sensu, czy ktoś naprawdę porównywał jak one działają, jak gra na nich wzmacniacz ? Zauważyłem, że bardzo częstą praktyką jest przedstawianie opini zasłyszanych w necie jako swoje i na dodatek jedynie słuszne. Temat zasilacza aktywnego wydaje mi się na tyle ciekawy, że postanowilem go przetestować, po prostu zrobię dwa zasilacze na podobnych jakościowo częściach, aby mieć możliwość porównania, sądzę, że tak na początku roku akademickiego będą już jakieś wyniki... w końcu mamy wakacje !!

lancaster

• Gość
12-07-2011, 22:07
Przyznam, ze  w tym konkretnym układzie nie porównywałem. W słuchawkowcu na diabełkach (Fury) w zasilaczu użyłem filtru CRC i na słuchawkach cisza (poza zgłoszeniem asmagusa, ze na24 ohmowych słychać było lekki brum)
W głośnikach przy dopasowaniu transformatorem raczej nie widzę szans na jakikolwiek problem przydźwięku....ale tak jak pisałem nie sprawdzałem (w przypadku braku brumu w obu wersjach wybiorę lepiej brzmiąca).
Najlepiej złożyć wzmacniacz p2p

cypher

• 252 / 6078
13-07-2011, 23:17
Ja zrobiłem porównanie zasilacza aktywnego vs dławik w lampizatorze do Wolfsona
Układ była następujący:

Trafo>Prostownik Lampowy 83V>C1 33uF > L1 8H/100R> 470uF (low DCR 0,2R)> CCS 45mA>6s4s
vs
Trafo>Prostownik Lampowy 83V>C1 33uF > Filtr Aktywny> 470uF (low DCR 0,2R)> CCS 45mA>6s4s

Niebo a ziemia, w przypadku filtra aktywnego wszystkie aspekty uległy poprawie. W takim układzie jak powyżej nie ma szans na powrót do poprzedniej wersji. NIe wiem jak układ wygląda pomiarowo ale sonicznie jest idealnie.

wojtekkom

• 8 / 5265
  • Nowy użytkownik
28-09-2011, 11:27
Witam. Jaki jest waszym zdaniem sens stosowania filtrów w zasilaczach po stronie wtórnej transformatora, mam na myśli filtry LC typu przeciwzakłuceniowego