Co myślicie o takim rozwiązaniu... chodzi mi szczególnie o połączenie Visatona MHT 12 i Seas albo Excel W15CY001 albo L15RLY/P. Muszą być takie przetworniki, takie jest założenie bo MHT12 mam. Zgodnie z zaleceniami Visatona zastosowałem zwrotnicę II rzędu (elektrycznie) dla MHT12. Visaton twierdzi że tak jest dobrze, bo to głośnik magnetostatyczny i zachowuje się nieco inaczej niż tradycyjna wstęga.
Problem polega na tym czy to zadziała, bo częstotliwość podziału musi siła rzeczy wypadać przy 3kHz, dla MHT12 to najniższa dopuszczalna w praktyce częstotliwość podziału a dla ww. Seasów maksymalna.
Dodam że obudowa dla AC250MkII to 75-95 litrów OZ.
Co byście zmienili?
ps. Zwrotnica ze schematu z założenia miała być minimalistyczna, jak najmniej elementów, dlatego na schemacie jest pułapka dla Seasa w postaci kondensatora 0.51uF, można bez problemu zastosować układ LC (0,18mH i 3,3uF) nie jest to tu chyba najistotniejsze. Na schemacie w jednym miejscu jest 39uF i 18uF równolegle zamiast jednego elementu, nie ma to znaczenia, po prostu mam takie kondensatory MKP Jenzena na stanie (z wylutu) :))
1) schemat zwrotnicy
2) symulacja
3) wizualizacja kolumny, oparta o kolumnę wykonaną przez Zybla (z innymi głośnikami wysokotonowymi i śrdniotonowym) dla pewnego forumowicza z as