Audiohobby.pl

Ostatnio obejrzane.

• Gość
26-02-2013, 02:46
Polskie nominacje

Nóż w wodzie – reż. Roman Polański (za rok1963)
Faraon – reż. Jerzy Kawalerowicz (za rok1966)
Potop – reż. Jerzy Hoffman (za rok1974)
Noce i dnie – reż. Jerzy Antczak ([za rok[1975]])
Ziemia obiecana – reż. Andrzej Wajda (za rok1976)
Panny z Wilka – reż. Andrzej Wajda (za rok1979)
Człowiek z żelaza – reż. Andrzej Wajda (za rok1981)
Katyń – reż. Andrzej Wajda (za rok2007)
W ciemności – reż. Agnieszka Holland (za rok2011)

Dałbym - za Nóz i Ziemię. Reszta sie nie kwalifikuje, chociaż Holland powinna wygrać w przedbiegach, mimo słabego filmu z tym irańskim knotem. Trza mieć dużo buty, by wystawić np. Potop lub Faraona.
Ja tam bym sie wstydził.

• Gość
26-02-2013, 02:57
>> kuben, 2013-02-26 01:35:12
Alec za Most na rzece Kwai.
Ja bym mu dał za Obi-Wan Kenobi :) To dopiero była epicka rola

Kirk nic nie dostał? I dobrze bo nie lubię jego gry
Ja tam go uwielbiam i bloguję sobie z 97letnim Kirkiem. Wspaniały facet.

Charlton Heston - powinien grać więcej Żydów. Zanim sie zorientowali, że nie znosi nigrów i pudli dali Oscara, za... Żyda :)

magus

• 20990 / 6255
  • Ekspert
26-02-2013, 08:47
>> E-g-o-n, 2013-02-26 00:32:11
Widzieliście choc jeden film produkowany, reżyserowany lub zagrany przez tych nieudaczników?

D. W. Griffith, Mack Sennett, Ernst Lubitsch, Adolph Zukor, Douglas Fairbanks, Bob Hope, Laurence Olivier, Gene Kelly, Greta Garbo, Maurice Chevalier, Gary Cooper, Flip i Flap, Cary Grant, Orson Welles, Lillian Gish, Mary Pickford, King Vidor, Alec Guinness, Henry Fonda, Mickey Rooney, Hal Roach, James Stewart, Paul Newman, Akira Kurosawa, Sophia Loren, Federico Fellini, Deborah Kerr, Michelangelo Antonioni, Kirk Douglas, Elia Kazan, Sidney Poitier, Peter O\'Toole, Blake Edwards, Sidney Lumet, Robert Altman, Ennio Morricone, Lauren Bacall, Roger Corman, Jean-Luc Godard

Nie dostali nigdy Oscara za nic.

------------------

chodzi ci o to, że nie dostali za konkretny film, a nie za całokształt?

Egon, ja już dawno wyleczyłem się z Oskarów
kompletnie i bez nawrotów

kiedy byłem młodym miłośnikiem kina i przeglądałem oskary za l. 70 np., to się oburzałem, dlaczego nie dostał ten lub tamten za to czy owo
trochę sobie to tłumaczyłem, bo wtedy jednak była konkurencja, choć wszystkiego nie dało się wytłumaczyć

a potem do mnie dotarło, że Oskary to demokracja - a jakie są skutki demokracji, to sam ostatnio dobrze się przekonałeś
w l. 70 ambitne kino amerykańskie było zjawiskiem, którego ciężko było nie zauważyć, nawet zwykłym ciulom akademii
to było coś nowego, w dodatku całe Stany zmieniały się wtedy m.in. po wojnie wietnamskiej

a teraz? została już tylko zakulisowa polityka oskarowa, bo nawet efekty specjalne się wszystkim przejadły, a poza nimi niewiele zostało
irańczycy się burzą, że Argo to polityka i jestem w stanie w to uwierzyć
niekoniecznie sterowana - amerykanie po 9/11poddani są takiej wewnętrznej presji i przemianom świadomości, że nawet dali sobie narzucić ustawy, które robią z nich faktycznych niewolników
więc nie ma się co dziwić, że członkowie Akademii "wspierają uciśnionych" w Iranie

filmowcy to ludzie przeciętnie o takiej samej świadomości społeczno-politycznej jak reszta społeczeństwa, co widać dobitnie u nas
a Oskary są tylko papierkiem lakmusowym tej świadomości

źle się dzieje w państwie amerykańskim...
Odszedł 13.10.2016r.

• Gość
26-02-2013, 09:34
trochę sobie to tłumaczyłem, bo wtedy jednak była konkurencja,

Konkurencja "dużych filmów", bo wtedy były filmy. Teraz są popłuczyny i Oscara dostaje kompletnie przeciętna sensacja,
Dlaczego nawiązuję do Angielskiego pacjenta? - Bo od tego szajsu się zaczęło. Akademia nie powinna w ogóle przyznawać Oscara, bo za co? - Argo to film drugiej kategorii jak zeszłoroczny Heart locker. To po prostu kiepskie produkcjie, kiepsko zagrane.
Affleck jest dla mnie synonimem drewniaka, kompletnie niezdolnego aktora, który po niepowodzxeniach realizuje cudze pomysły.
I zalicza za film Oscara - dobrze, że mieli choć krztynę przyzwoitości i dali Oscara DDL.

• Gość
26-02-2013, 09:42
Jest nagroda i trzeba ją przyznać. Film chujowy i nydny? - Ależ tak, bo z Oscarem zarobi forsę. Widziałem Nędzników - załamka.
Życie Pi - załamka + efekty specjalne. Oscara powinien tylko dostać DDL i kropka.
Niedługo będzie kategoria - największy obciach - niby są Maliny, ale oscarowy Argo, na który popędzą tłumy Amerykanów i będą klaskać, mlaskać i napawać się tym obciachem?

magus

• 20990 / 6255
  • Ekspert
26-02-2013, 09:49
moim zdaniem, Egon, to zaczęło się wcześniej,

Pamiętam swoje refleksje po filmie Abyss, Głębia, z Harrisem
że od teraz to będziemy się cieszyć, jeśli przynajmniej takie filmy będą powstawać
już wtedy skończyło się tzw. prawdziwe kino - pod koniec lat 1980.

i mam poczucie, że bardzo się nie pomyliłem
przez te prawie 25 lat zdarzały się świetne filmy
zdarzały się...
Odszedł 13.10.2016r.

• Gość
26-02-2013, 09:52
Tak się zgnębiłem po obejrzeniu paru filmów, że powiedziałem - nie będę truł dupy Audiohobby\'owiczom, mają swoje słuchawkowe problemy, a niektórzy nawet słuchawkowo-fotelowe.
Widocznie mam wyjątkowego pecha i oglądam chujowe filmy - Lot (Flight) z Pendzelem do Golenia Washingtonem.
Dramat. Napierdolony pilot efektownie sprowadza maszynę na ziemię. OK - później dramat mają widzowie, bo Pędzel zaprzepaszcza karierę, opowiada o ćpaniu i piciu i w ramach katharsis idzie do pudła. Prawda, że pouczające?
A i jeżeli ktoś się rozczulił i nie zauwarzył ostatniej sekwencji - Pędzel stoi ze swą żoną w objęciach, a za nimi powiewa gwiaździsty sztandar.

• Gość
26-02-2013, 09:53
Magus - chylę czoła

• Gość
26-02-2013, 09:55
No i zapomniałbym - Odsiecz Wiedeńska.

O k....

Ksiądz Aviano - Murray Abraham - jeden z najlepszych i praktycznie nieznanych aktorów na świecie.
Dla tumanen - to ten sukinsyn, który u Formana zabił Mozarta. - Czy jakoś tak.

• Gość
26-02-2013, 10:05
Film klasy C - efekty na poziomie Godzilli z 1938 roku. Bachleda-Curuś nie dorównała Godzilli.
Adamczyk, przyznam się, że traktuję go jako antyaktora, na swoim poziomie - szamba.
Statysta Szyc, Olbrychski i darujcie - Skolimowski... Co wy tak , Sobieski?
Nigdy w życiu w reckach nie kieruję się filmwebem, bo tam pisują moje wnuki - gimbusy. Teraz zajrzałem, bo jestem bezradny wobec tego filmu.
Dostał prawie 3 pkt co jest obrazą dla każdego filmu.

Z ciekawostek - Husaria popylała ze sztandarem prezydenta Komorowskiego. Ot - takim współczesnym.

Większe wrażenie robi Hell czy Spartacus serialowy. Krótko - Ogniem i Mieczem to przy tym ... mniejszy obciach.

• Gość
26-02-2013, 10:09
Matka noc - z Noltem - świetny, spierdolony film.
W pewnej chwili spodziewałem się hobbitów.
Ale i tak warto, dla wypalonego Nicka Nolte.
Później coś napiszę, bo w zalewie gówna, trzeba wejść na wyspę.

magus

• 20990 / 6255
  • Ekspert
26-02-2013, 10:13
no a teraz przypomnij sobie Egon, jak onegdaj narzekałeś na tę nieszczęsną Hollandową
lewicowo- Kobieta samotna, Historia jednego pocisku, to jednak były naprawdę przyzwoite filmy
niezpsiały Linda, Ferency...

byłem na Hitchcocku
sprawnie zrobiony film
bez rewelacji, ale przynajmniej dowiedziałem się, że Psychozę Alfred zrobił za własną kasę, bo dla Hollywoodu to było za ostre :)
Odszedł 13.10.2016r.

magus

• 20990 / 6255
  • Ekspert
26-02-2013, 11:32
ps. własnie zasysam psychozę w dobrej jakości
tylko na raty, bo właściciel konta ma na rapidshare tylko 1GB dziennie downloadu, a całość ma 4,5 GB

ale poczekam, bo pewnie warto
niedawno widziałem na na Ale Kino HD odrestaurowany Zawrót głowy
w pierwszej chwili pomyślałem, że film robiono w l. 70. - świetna robota
Odszedł 13.10.2016r.

MAG

• 2398 / 6239
  • Ekspert
27-02-2013, 09:03
>> 4m, 2013-02-26 17:09:57
Oskary to biznes i reklama, tylko to $ się liczy.

To co wczoraj zagrał Real Madryt około 20 minuty - mistrzostwo świata!!!

4m  z przykrością muszę Cie zmartwić gdyż największy biznes i reklama jest w tak zwanej piłce nożnej :)
Moi koledzy zajmują się tym zawodowo są piłkarzami działaczami itd
Dlatego od dobrych 20 kilku lat nie interesuje się piłką szkoda czasu  :)

d(-_-)b  MAG

Vinyloid

• 2470 / 5467
  • Ekspert
03-03-2013, 18:12
Szkoda, że tylko 40.