Audiohobby.pl

Ostatnio obejrzane.

Zlote Ucho

• 2690 / 5542
  • Ekspert
30-08-2011, 20:23

.....................................................................................................................................
Nikt nie powinien decydowac o NASZYCH wpisach, jesli - nie naruszaja oczywistych norm.

Dudeck

• 5101 / 6221
  • Ekspert
08-09-2011, 01:28
"Sekretne okno" .
Johnny Depp w świetnej roli głównej . Jeszcze lepiej ogląda się Johna Torturo jako jego prześladowcę . Kapitalny film . Człowiek siedzi i żal mu wyjść do ubikacji chociaż może sobie wcisnąć pauzę :)
Troszkę jakby słabiej wypada tu samo zakończenie ; a może jest zbyt "banalne" po tym wszystkim co wcześniej zobaczyliśmy i jakiego potem oczekiwaliśmy ?  Film godny polecenia . Jak wszystkie z Deppem .

Dudeck

• 5101 / 6221
  • Ekspert
10-09-2011, 08:36
Za sprawą jednej z telewizji zaliczyłem "Kontakt" z 1997 roku . W roli głównej Jodie Foster .
Książki nie czytałem , film zobaczyłem . Film kiepski . Reżyser sam do końca , co wyraźnie było widać , nie był pewny jaki charakter ma nadać swemu dziełu ( słowo na wyrost ) . Czy miała być nim pasja zawodowa głównej odtwórczyni ? Jej zakochanie ( chyba ) ? Przemiana z ateistki w osobę wierzącą ? A może chodziło o przewodnią rolę Ameryki w świecie ( i we wszechświecie ) ?
Kiepściutko .

Cypis

• 2479 / 5392
  • Ekspert
10-09-2011, 09:09
>> Dudeck, 2011-09-10 08:36:22
>. zaliczyłem "Kontakt" z 1997 roku . W roli głównej Jodie Foster. Książki nie czytałem , film zobaczyłem . Film kiepski

To jeden z moich ulubionych filmów. Patrz jak odbiór może być różny.

Pani naukowiec nie była ateistką. Była zawsze wierzącą. Tyle, że w naukę i nie zdawała sobie z tego sprawy. Zdała dopiero wtedy gdy brakło jej dowodów przed komisją. Film pokazuje, że do poznania istoty wyższej (Boga), czy też istot wyższych (bardziej rozwiniętych obcych cywilizacji) zbliżać się należy małymi ostrożnymi kroczkami, by uniknąć szoku lub niezrozumienia. W sposób gdzie wiara, wiedza i wynikająca z nich akceptacja rzeczy stoją na równi. Że pasja może wynikać również z wiary (by daleko nie szukać - patrz audiofile). IMO to bardzo mądry film.

Pzdr, Tomek
d(-_-)b

Ged

• 1725 / 6255
  • Ekspert
10-09-2011, 09:25
Cypis
Zgadzam się co do filmu Kontakt. Za każdym razem, gdy go puszczają w TV oglądam w całości. Kiedyś odbierałem to jako sci-fi, teraz jak obraz dziecka (Foster) tęskniącego przez całe życie do utraconego taty i próbującego jakoś go odzyskać/porozmawiać (=kontakt). Fajny dźwięk sygnału z kosmosu :)

Dudeck

• 5101 / 6221
  • Ekspert
13-09-2011, 00:59
Ja już jestem jak Tarantino - tyle tych filmów widziałem , że aż się wyrobiłem w temacie i zacząłem grymasić ; no nie poradzę :)

domzz

• 1113 / 6170
  • Ekspert
13-09-2011, 11:49
"Zabić Drozda" Roberta Mulligana, film z 1962.

http://youtu.be/Mi88P7KfaMA

Film o rasizmie w zapyziałym miasteczku w stanie Mississippi z perspektywy dzieci, których ojcem jest prawnik (Gregory Peck) broniący afroamerykanina oskarżonego o pobicie i zgwałcenie białej baby. Gorzej wpaść nie mógł :)
Fenomenalna reżyseria i gra aktorska (zwłaszcza dzieci).

Od razu wskoczył do mojej pierwszej dziesiątki filmowej.

Dudeck

• 5101 / 6221
  • Ekspert
20-09-2011, 02:00
"Walkiria" .
Nie lubię Toma Cruise\'a , uważam go za aktora nudnego , w każdym swoim filmie gra "jedną twarzą" . Kiedy włączyłem ten film już siedziałem uprzedzony i z "odpowiednim" nastawieniem - tylko czekałem , kiedy powiem żonie : A widzisz ! A widzisz ! Co za beznadzieja !
Czekałem , czekałem i ... nic !? Pół filmu , cały - i nic ! Zagrał świetnie ! Cały film pod względem aktorskim to solidna czwórka z plusem . Duży plus dla Cruisa . Sam się dziwię , że to mówię .

Dudeck

• 5101 / 6221
  • Ekspert
20-09-2011, 02:31
"Walkiria"
 Film ukazujący prawdziwe zdarzenia z czasów schyłkowych drugiej wojny światowej . Zamach na Hitlera . Film wypaczony i wprowadzający w błąd młode pokolenia .
Film gloryfikuje osoby biorące udział w tym zamachu ukazując ich jako tych "dobrych Niemców" . Tymczasem ci "dobrzy" są takimi samymi nazistami jak ci których chcą obalić . Nie mieli zastrzeżeń do niczego i nikogo , kiedy to  wehrmacht i ss odnosiły kolejne zwycięstwa - nagle poczuli je jak tylko role się odwróciły .
 Zaraz na początku filmu jest pokazana scena , gdzie główny bohater w rozmowie z przełożonym mówi o torturach na jeńcach , ofiarach cywilnych i eksterminacji Żydów w obozach koncentracyjnych . Dla niego to wypaczenie , plama na honorze armii i przyczynek do osiągnięcia wytyczonego celu - zmianie tego wszystkiego . To w filmie , bo w prawdziwym życiu Stauffenberg podbite narody uważał za najgorszy motłoch , którego jedynym miejscem jest niewolnicza praca pod batem na roli w Niemczech . W końcowych ujęciach filmu jest nawet spory tłum takich "sprawiedliwych" trzymających w rękach żółte karteczki to zaświadczające . Żenada .    

nsk

• 549 / 5223
  • Ekspert
20-09-2011, 09:56
Cruise to jest dobry aktor. Tak jak Brad Pitt robił jednocześnie karierę aktora i gwiazdy filmowej jednocześnie, może po prostu większość filmów jakie z nim widziałeś to te drugie. Dodatkowo okradli go z Oscara za rolę w Magnoli.

nsk

• 549 / 5223
  • Ekspert
20-09-2011, 09:56
Cruise to jest dobry aktor. Tak jak Brad Pitt robił jednocześnie karierę aktora i gwiazdy filmowej jednocześnie, może po prostu większość filmów jakie z nim widziałeś to te drugie. Dodatkowo okradli go z Oscara za rolę w Magnoli.

Dudeck

• 5101 / 6221
  • Ekspert
04-10-2011, 01:31
Co jakiś czas sięgam po filmy sprzed kilkudziesięciu lat . A tak , żeby sobie oczy wytchnęły od współczesnych ( tak zwanych ) "produkcji" .

Właśnie jestem na etapie przypominania sobie serialu z 1965 roku - "Wojna domowa" .
Czarno-biały , stary , bez efektów i "momentów" :) , po prostu  ...  r e w e l a c y j n y !
Oglądanie takich fimów i seriali niesie ze sobą pewne niebezpieczeństwo - przez jakiś czas trudno oglądać bieżący repertuar kinowy i telewizyjny .

Dudeck

• 5101 / 6221
  • Ekspert
05-10-2011, 23:06
"Dzień , w którym zatrzymała się Ziemia" .
 Ale ten nowszy . Można potraktować jako film rozrywkowy , do "oglądnięcia" w stylu : podglądanie podczas jakiejś rozmowy z kimś .
Technicznie ( efekty ) jak to u Amerykanów w zwyczaju - bez zarzutu . Kiepsko z przesłaniem . No bo niby na Ziemię przylecieli kosmici celem uratowania planety przed samymi jej mieszkańcami , ludźmi . Ale konkretnie co takiego robimy ? Owszem , można się domyślać wielu uczynków , ale o które dokładnie chodzi - nie wiadomo . Niektórzy się nawet prze wysłannikiem kosmosu kajają , zaklinają że się poprawią , ale co znowu mają na myśli - nadal nie wiadomo !
 Film , ten konkretnie film , ma nam dać jakieś przesłanie ... ale go w tym filmie brak .
Pierwowzór sprzed sześćdziesięciu lat wypada tu lepiej .

Obejrzane przy okazji puszczania w telewizji .

magus

• 20990 / 6256
  • Ekspert
18-10-2011, 22:07
Ostatnio obejrzane ponownie...

Motyl i skafander

Facet po udarze cierpi na tzw. zespół zamknięcia - umysł funkcjonuje normalnie, ale całe ciało praktycznie wysiada (jedyne, czym jest w stanie poruszać bohater to jedna gałka oczna i jedna powieka). W efekcie jest on uwięziony wewnątrz bezwładnego ciała.

Brzmi jak najnudniejszy wyciskacz łez na świecie, a faktycznie to świetnie opowiedziana i sfilmowana historia życia "nieumarłego". Przez niego samego spisana - poprzez mruganie jedynym sprawnym "organem", czyli powieką!
Odszedł 13.10.2016r.

Dudeck

• 5101 / 6221
  • Ekspert
25-10-2011, 02:12
Quentin Tarantino "Jackie Brown" .

Nie przepadam za Tarantino . I wcale nie podzielam zdania na temat jego filmowego geniuszu . A ten film jest - uwaga ! , bo to szok dla wielbicieli talentu tego pana , najzupełniej ... normalny .