Audiohobby.pl

drivery Seas'a

utopia

• 209 / 5823
  • Aktywny użytkownik
09-01-2009, 14:40
czekałem na tego suba bo nie moge się zdecydować czy zrobić na dayton  czy xxls z mb

misiomor

• 2094 / 6108
  • Ekspert
09-01-2009, 14:43
Nie przekonują mnie takie głośniki - do 5.1 za mały skoro i tak podział powinien być przy 80Hz. Z kolei w kolumnie do muzyki trzeba będzie robić niski podział a do tego wychylenia oferowane przez L26RFX/P są wystarczające w większości przypadków.

Tak czy siak jedyne co takie sprzęty mają zaoferowania w porównaniu do większych wooferów to możliwość pracy w mniejszej budzie (kosztem efektywności i wychylenia objętościowego) a więc w dalszym ciągu trend WAF vs performance.

Krs47

• 1037 / 6106
  • Ekspert
22-01-2009, 09:45
Parametry L26ROY są już dostępne na stronie Seasa:

http://www.seas.no/index.php?option=com_content&task=view&id=238&Itemid=223

Tak jak przypuszczałem seria Design by Seas oznacza projektowanie w Norwegii i produkcję poza nią (jak znam życie w Chinach). Seas pozycjonuje serię Design poniżej Prestige, które według ich zapewnień nadal są robione tylko w Norwegii.

Krs47

• 1037 / 6106
  • Ekspert
22-01-2009, 10:00
Coś link nie wszedł prawidłowo. W każdym razie wystrczy wejść na Design by Seas i tam jest nowy sub :)

Dodatkowo Seas wypuścił 2 przetworniki w serii Exotic, 8 calowy woofer i dość ciekawy 1,5 calowy tweeter. Mnie takie przetworniki interesują co najwyżej jako przedrożona ciekawostka, ale nie sposób pominąć możliwości skonstruowania przynajmniej poprawnego układu 2way z ich użyciem (w przeciwieństwie do kiepskich wyników z ich fullrange).

misiomor

• 2094 / 6108
  • Ekspert
22-01-2009, 10:56
L26ROY - parametrycznie prawie identyczny z XXLS10B (DVC, 830846). Gdyby usztywnić mu zawieszenie 1.22 raza miałby Fs\'=24.3Hz, Qts\'=0.34 i Vas\'=71dm3 a więc trochę lepsze zejście w trochę mniejszych obudowach. Minimalnie niższa efektywność (0.27% wobec 0.33% dla XXLS\'a) a więc 0.9dB różnicy kompensowana jednak większą mocą RMS pochodzącą od - większej średnicy cewki oraz lepszego odprowadzania ciepła (aluminiowa membrana plus brak podziału drutu na dwa uzwojenia układu DVC).

Być może zawieszenia będą bardziej liniowe przy większych wychyleniach. Tak czy siak naturalnym środowiskiem tego sprzętu jest obudowa z membranami biernymi - najlepiej dwoma XLS10. Do muzyki mógłby się sprawdzić w obudowie zamkniętej.

mordensiur

• 934 / 6024
  • Ekspert
22-01-2009, 13:50
Ciekawe ile T25 będzie kosztował. Jeżeli nie przegną ostro z ceną, to może być ciekawa propozycja do niskich podziałów - zwłaszcza z małym WG. Góry troszkę mu brakuje - przynajmniej na wykresie, ale ciekawe czy odsłuchowo by się potwierdziło.

misiomor

• 2094 / 6108
  • Ekspert
22-01-2009, 20:08
Dziwna sprawa z tym T35 - WG w stylu DXT byłoby chyba idealnym sposobem na polepszenie funkcjonalności tego gwizdka - poprawiłaby się kiepska kierunkowość 35mm kopułki a także można by obniżyć podział. Za cenę zwiększenia średnicy montażowej do ok. 6 cali z obecnych 5-ciu.

piotrsz

• 96 / 6105
  • Użytkownik
22-01-2009, 21:00
A ja myślę, że Seas nie może za bardzo się zdecydować co robić. Kiedyś jak wypuszczali aluminiowce to od razu całą serię. L12, L15, L18, itp. do L26 razem z wysokotonowym tworzą kompletną serię. A teraz coś tam wypuszczą z Prestige (ostatnio U16) raz wysokotonowy aluminiowy, raz tekstylny. Jedna im wyjdzie, druga nie. Najpierw szerokie zawieszenie (22TAF/G, 29TAF/W) zaraz potem znów wracają do starych rozwiązań. Nowe magnezowe mają break-up niżej niż starsze. Były membrany z włókna drzewnego i faradayem. W nowszym U16 faradaya nie ma. Był głośnik z DXT o średnicy 29. Teraz wypuścili 35 mm ale z WG zrezygnowali.

Ja tam nie wiem, czy wiedzą co chcą robić. Jedyne co można wywnioskować, to jedynie to, że chcą chwycić frajerów na koszmarnie drogiego Exotica. To napewno.

piotrsz

misiomor

• 2094 / 6108
  • Ekspert
22-01-2009, 21:58
>> piotrsz, 2009-01-22 21:00

Problem jest taki że dziś brzmienie "z sygnaturą" wygrywa na rynku z niezniekształconym. Co nie znaczy że nowe Seasy są złe. Kosz 16-tek to majstersztyk a W16NX widzę w swojej pasywnej referencji. Co z tego że break-up jest nisko na osi częstotliwości jeżeli jest niski w sensie SPL i jeden na dodatek a nie szczota.

Prawda jest taka że technika głośnikowa stoi prawie w miejscu od lat - ciągle drut miedziany lub aluminiowy w szczelinie między żelaznymi nabiegunnikami i nawet gdyby ktoś dopracował tę technologię tak że bardziej nie można to za kilka lat przestanie się toto sprzedawać bo już oklepane. Dlatego może lepiej krążyć wokół ideału niż go zrobić.

EMiL

• 531 / 6093
  • Ekspert
07-02-2009, 21:19
Tego jeszcze na forum nie było!!!

Pomiar zniekształceń harmonicznych m.in. SEASa 27TBFC w waveguide monacora WG-300 przy różnych poziomach głośności:

http://kotisivu.dnainternet.net/anukaa/WaveGuides/WaveGuides.html#Monacor_WG-300__Seas_27TBFCG_

Wyszło to b. ładnie, z pomiarów harmonicznych wynika, że z WG-300 27TBFC można ciąć przy 1,8k.
Co ciekawe Vifa XT wyszła jeszcze lepiej....i nie trzeba modyfikować WG-300, aby ją zamontować.

EMiL

• 531 / 6093
  • Ekspert
07-02-2009, 21:26
Ciekawe zestawienie, również dla kilku poziomów głośności:

http://kotisivu.dnainternet.net/anukaa/index.html

misiomor

• 2094 / 6108
  • Ekspert
08-02-2009, 16:56
Jednak XT ma nawet w WG słabą kierunkowość na samej górze. Dlatego niewykluczone że Scan 6600 byłby lepszy do takich zabaw.

Ciekawe też że przy 1k Scan 6600 wcale nie miał takiej kosmicznej przewagi nad 27TBFC/G w pomiarach Marka K.

lancaster

• Gość
12-02-2009, 10:03
Panowie, tu nawet nie chodi o pomiary.
Uczciwie sobie wexcie tego 27TBFC/G  i porownajcie z  6600.
Nie mowie ze jesli ktos kupue 6600 to przeplaca, ale Seas jestw  100% satysfakcjonujacy majac oprócz fajnej naturalnej barwy rwnież dobitność. Scany sąświetnymi gosnikami pod wieloma względami, ale serio....majac kiedys 27TBFC/G nie teskniłem...a do porównań był jeszcze 9900 :)

Mocna rekomendacja.

lancaster

• Gość
12-02-2009, 13:25
"Problem jest taki że dziś brzmienie "z sygnaturą" wygrywa na rynku z niezniekształconym. Co nie znaczy że nowe Seasy są złe. Kosz 16-tek to majstersztyk a W16NX widzę w swojej pasywnej referencji. Co z tego że break-up jest nisko na osi częstotliwości jeżeli jest niski w sensie SPL i jeden na dodatek a nie szczota.

Prawda jest taka że technika głośnikowa stoi prawie w miejscu od lat - ciągle drut miedziany lub aluminiowy w szczelinie między żelaznymi nabiegunnikami i nawet gdyby ktoś dopracował tę technologię tak że bardziej nie można to za kilka lat przestanie się toto sprzedawać bo już oklepane. Dlatego może lepiej krążyć wokół ideału niż go zrobić."

BArdzo fany wpis. Gośnika idealnego moim zdnaiem nie bedzie. W tej chwili jest juz na rynku wiele gośnikow "idealnych".
W pomiarach znieksztalceń wypadaa nawet podobnie a okazuje sie ze i tak róznie brzmia.
Kazdy szuka tego co mu tam akurat odpowiada i uwazam za krzywdzace pianie ze brzmienie z "sygnaturą" wygrywa, bo KAZDE bez wyjątku jakąs tam sygnature ma.
zobacz misiomor....masz rozne zestawy glosnikowe....chybanie powiesz ze te z wywalona srednicą sa be sygantury ?
Tymczasem np taki moj  niesmiertelny w porownaniach avalon eidolon diamond ma wlasnie wywalona średnicę.
Nie chodzi mi w tym momencie o zarówno jej jak i całego pasma jakosć tylko o to że w omiarach tak to wypada.
A na odsluchu - ni cholery :)
I oto myśle chodzi. Bo co mi da że glosnik w pomairach będzie mial spl paski jak stół skoro słuchajac bedzie mi czegos tam brakowac....najczęściej werwy i naturalne ekspresji.
To tak z moje strony patrząc :)
Nei ma  naturalnie nic przeciwko temu zeby kolumna grala w sposób zróznicowany, dynamiczny itp a przy tym maia świetne wyniki pomiarów.
Do te pory slyalem to w kilku paczkach studyjnych(aktywnych) i to w zasadzie tyle.

• Gość
22-02-2009, 17:33
Na stronie Seasa pojawił się nowy kit (Prestige) Mimir. 2-drożny monitor w przystępnej cenie. Czy to może dobrze grać - refleksje na temat odsłuchu z obrazka ?

Żądam usunięcia Cenzury - poważnie.