Audiohobby.pl

drivery Seas'a

Krs47

• 1037 / 6249
  • Ekspert
11-05-2010, 14:24
Tylko front miał być malowany Nextelem ale okazało się, że bejcowana sklejka mnie pokonala. Cholerstwo jest upierdliwe w wyprowadzaniu, a nie mam tolerancji dla niedoróbek, więc zdecydowałem się na lakierowaną całość.

Efekt mi osobiście odpowiada i brakuje mi tylko wspomnianych czarnych cokołów dla dopelnienia kompozycji stylistycznej :)

• Gość
11-05-2010, 15:32
z czarnymi cokołami będzie O.K!

Żądam usunięcia Cenzury - poważnie.

Krs47

• 1037 / 6249
  • Ekspert
11-05-2010, 16:06
Jestem tym tak zszokowany, że muszę to napisać - CA22RNY w 40 litrach fB ok 35-37Hz ma niesamowity bas :O

Ten ogromny napęd i spore Sd robią swoje, 18-tki czy nawet wiele innych 20-tek wygląda przy tym bardzo słabo...

EMiL

• 531 / 6236
  • Ekspert
11-05-2010, 18:40
Otóż to, f3 i f6 z winisd mało mówią o basie jaki się słyszy w pokoju:)

lancaster

• Gość
11-05-2010, 18:44
krs47, jak oceniasz tweeter ? Interesowłaoby mnie porównanie pod kątem dynamiki z 27TBFC

Krs47

• 1037 / 6249
  • Ekspert
11-05-2010, 19:00
Generalnie jeszcze nie oceniam, bo nie mam zwrotnicy. Mogę jedynie stwierdzić, że bez zwrotki ma zdecydowanie więcej środka niż 27TBFC/G.

Zrobiłem już pomiary dzięki uprzejmości jzagaja i zamieszczę je gdzies za godzinkę.
Przygotujcie się na małą niespodziankę :)

Krs47

• 1037 / 6249
  • Ekspert
11-05-2010, 19:46
Pomiar zostal zrobiony w częściowo otwrtej przestrzeni ale jest na nim troche odbić, więc charakterystyka woofera jest dokładna od około 500Hz w górę. Spore górki i dolinki poniżej to odbicia i spokojnie można założyć płaskie pasmo w tym zakresie, gdyż impedancja jest czysta poza drobnym śladem po najdłuższej fali stojącej, do poprawki tłumieniem, a przetwornik pracuje tam tłokowo. Na wykresie jest błąd w podpisie, CA18RNX to oczywiście CA22RNY.

Odległość pomiaru to 1m. Mikrofon to skalibrowany Bruel&Krael aczkolwiek nie kalibrowaliśmy mocy wyjściowej dla pomiaru. Przy 2.83V byłoby około 5db więcej niż na wykresach (według pomiarow Seasa oba przetworniki bez filtracji mają około 95dm na wyższym środku), jeszcze to spradzę przy pomiarze gotowej kolumny.

Efekt baffle step jest znacznie łagodniejszy niż w mniejszych kolumnach i myślę, że efektywność finalna zestawu w okolicach 90db 1w/2.83V 1m jest do osiągnięcia :)

Co ważne, pomiar bez żadnego wygładzania!
Zwrócicie uwagę na charkterystykę DXT, idealnie tłokowa praca i dzieki tubce oraz dobremu rozplanowaniu frontu właściwie brak zafalowań dyfrakcyjnych, poza drobną lagodną gorką w okolicach 1,5 kHz.
CA22RNY też się popisał, mod w okolicach 800Hz jest nie większy niż na pomiarach Seasa (w przypadku np. U18 wyszło inaczej) a górny skraj pasma jest rewelacyjny nie tylko jak na przetwornik o tak dużej średnicy.

Zaznaczam, że tylko komentuję pomiary, nie reklamuję tych glosników i sam nie spodziewalem się aż tak dobrych wyników :)

Krs47

• 1037 / 6249
  • Ekspert
12-05-2010, 10:05
Jeszcze pomiar zniekształceń harmonicznych CA22RNY. Pomiar skalibrowany, SPL 90dB/1m. Niestety jak sprawdziliśmy znieksztalcenia były na poziomie zbliżonym do szumów otoczenia (pomiar na dworzu).  Żeby dowiedizeć się trochę więcej trzeba powtórzyć pomiar w pomieszczeniu,

• Gość
12-05-2010, 10:15
Z czego zrobiłeś obudowy i czym malowałeś? Ładnie wyszło, szare takie, a jednak niebanalne. O co chodzi z tym dziwnie ustawionym tweeterem - daleko od górnej krawędzi i z boku? Gdyby był wyżej i na środku to byłoby jakoś gorzej?

Krs47

• 1037 / 6249
  • Ekspert
12-05-2010, 10:19
Obudowy są zrobione z MDFu i sklejki, konstrukcja warstwowa oparta na wewnętrznej kratownicy. Lakier to Nextel, ten sam so na papierowych Excelach Seasa.

Tweeter ma ustawienie zoptymalizowane pod kątem dyfrakcji. Zasymulowałem optymalne ustawienie w Edge i jak się okazało w pomiarze program się nie pomylił, ustawienie centralne skutuje większymi zafalowaniami na charakterystyce.

• Gość
12-05-2010, 10:28
>> Krs47, 2010-05-11 16:06:26
Jestem tym tak zszokowany, że muszę to napisać - CA22RNY w 40 litrach fB ok 35-37Hz ma niesamowity bas :O
Ten ogromny napęd i spore Sd robią swoje, 18-tki czy nawet wiele innych 20-tek wygląda przy tym bardzo słabo...

A co sądzisz o zachowaniu CA22RNX w podobnej obudowie (ciekaw jestem twoich spekulacji).

Żądam usunięcia Cenzury - poważnie.

• Gość
12-05-2010, 10:29
Gdzieś można w Polsce kupić ów Nextel - w jakimś sklepie internetowym, u dystrybutora?

Dokładniej jak ta kanapka jest zrobiona. Na zewnątrz sklejka w środku MDF i kratownica ze sklejki? To wyjdzie pancerna ścianka?

Czy do Edge wprowadza się przebieg charakterystyki z danych producenta, czy też bazuje tylko na wykresie cisnienia na obciążeniu impedancyjnym liczonego z parametrów głośnika?

Krs47

• 1037 / 6249
  • Ekspert
12-05-2010, 10:42
To jest oficjalna strona producenta lakieru:
http://www.nextel-coating.com/nextel/default.asp
Z tego co wiem w Polsce nie można dostać tych lakierów w ilościach detalicznych.

Na zwenątrz sklejka, w sodku MDF i kratownica z płyty wiórowej. Fotka kratownicy jest stronę wcześniej.

W egdge sprawdza się tylko odddziaływanie dyfrakcyjne przedniej ścianki na źródło dżwięku. Należy określić rozmiar frontu i podać efektywną średnicę głośnika. Program oblicza dyfrakcje na zasadzie relacji średnicy membrany do częstotliwości oraz jej odległości do krawędzi frontu. Pierwotnie program miał służyć głównie do obliczania kompensacji baffle step ale sprawdza się również przy wspomnianej optymalizacji ustawienia przetworników. Dostajemy w nim tylko wykres zafalowań głośnika na skutek odbić od frontu, nie pracujemy bezpośrednio z charakterystyką przenoszenia.

Jarek nie lubię spekulować. CA22RNX ma mniejszy napęd, cięższą membranę i zupelnie inny zestaw parametrów T/S. Napewno w tej samej obudowie zejdzie niżej ale może mieć podbicie na wyższym basie i nie wiem czy będzie tak dynamiczny.
CA22RNY jest świetny ale nie słyszałem CA22RNX więc nie chcę niczego osądzać.

Krs47

• 1037 / 6249
  • Ekspert
12-05-2010, 10:46
P.S. kratownica i wewnęrzna warstwa MDFu jest na stronie 8.

Krs47

• 1037 / 6249
  • Ekspert
17-05-2010, 16:14
Dzisiaj przelutowuję zwrotkę do wersji drugiej. Żle dobrałem startowy poziom wysokotonówki i zamierzam jeszcze poprawić fazę, za pierwszym razem nie było źle ale chce uzyskać podobny efekt trówymiarowości jak na 3SM, gdzie zgranie było bardzo dobre.

Bas rzeczywiście jest ciekawy, w pomieszczeniu trzyma równy poziom aż do 30Hz, przy ustawieniu i odsłuchu stosunkowo daleko od ścian (pokój około 22m2).