Miałem projekt Zapha na L18/27tbfc/g w pokoju ok 13m2 i do tego zagraconym i stroiłem kolumny właśnie MB. Mogę szczerze polecić tego typu rozwiązanie - możesz nisko nastroic zestaw i większość energii przeniesies z rezonująego wykopu na niski basowy fundament.
Pozwolę sobie zacytowac wpis misiomora nt. MB:
"Membrane bierna mozna zrobic w nastepujacy sposob:
1. Bierzemy glosnik, moze byc spalony
2. Amputujemy mu magnes, nabiegunniki i (niekoniecznie) cewke. Ten krok jest dosc przydatny, bo pod wplywem dolozenia obciazenia do membrany caly uklad drgajacy moze troche "osiasc" i cewka moze zaczac trzec o nabiegunnik, a przy nadmiernym wychyleniu moze nawet uderzyc w tylny nabiegunnik.
3. Dociazamy membrane tak zeby w zalozonej objetosci osiagnac odpowiednia czestotliwosc rezonansowa. To ostatnie robimy w nastepujacy sposob:
3.1. Liczymy czestotliwosc rezonansu membrany biernej niezabudowanej (Fp) wedlug wzoru: Fp=Fb/sqrt((Vap/Vb)+1), gdzie:
Fb - zalozona czestotliwosc strojenia obudowy
Vap - objetosc ekwiwalentna membrany biernej (lub glosnika uzytego do jej sporzadzenia)
Vb - objetosc obudowy
Vap i Vb musza byc wyrazone w tych samych jednostkach.
Jezeli Fp wychodzi wieksze niz Fb/2 (Vap jest mniejsze niz 3*Vb) to znaczy ze membrana bierna nie nadaje sie do planowanej objetosci obudowy (jej rezonans wlasny jest zbyt blisko czestotliwosci strojenia obudowy i beda problemy z impulsem).
3.2. Teraz mozna sprobowac policzyc ile trzeba dociazyc membrane bierna
Liczymy potrzebna mase ruchoma membrany (Mmp, wynik w kilogramach):
Mmp=1/(Cmp*((2*pi*Fp)^2)), gdzie:
Cmp - podatnosc zawieszen membrany biernej w m/N. Jezeli ten parametr jest nieznany, to mozna go wyliczyc ze wzoru:
Cmp=Vap/((Sdp^2)*140000), gdzie
Vap - objetosc ekwiwalentna membrany biernej w metrach szesciennych
Sdp - powierzchnia membrany biernej w metrach kwadratowych.
Jak juz obliczymy Mmp, to nastepnie odejmujemy od wyniku Mms glosnika uzytego do uczynienia membrany biernej (pomniejszone o mase cewki jezeli zostala ona amputowana). Tyle masy trzeba dolozyc zeby wlasciwie zestroic membrane bierna. Oczywiscie jezeli wychodzi 500g dla glosnika 20cm, to jego zawieszenia moga tego nie wytrzymac, i nalezy pomyslec o solidniejszej membranie biernej. Jezeli po pewnym czasie zauwazymy ze membrana bierna "osiadla" mozna np. co pol roku przekrecac ja o 180 stopni. W zadnym wypadku nie wolno umieszczac membran biernych na gornej, dolnej lub ukosnej sciance."