Audiohobby.pl

drivery Seas'a

Krs47

• 1037 / 6106
  • Ekspert
21-10-2009, 21:11
Misiomor, uzasdnieniem jest około 80% tweeterów na rynku, które średnio wyrabiają się przy podzialach poniżej 2kHz. To, że akurat niedrogie Seasy i kilka innych daje radę nie znaczy przecież, że to standard, a świat nie kończy się na TBFC/G, czy TDFC.

BSC zależy jak wiesz nie tylko od pomieszczenia/ustawienia kolumn ale też od samego profilu zniekształceń przetworników,  teoretycznie mając czystszy środek względem dołu można kompensować mniej, zachowując równowagę tonalną i zyskując odrobinę na efektywności (podany przykład tyczy się dwóch przetworników o podobnym poziomie zniekształceń na dole pasma i różnym na środku).

Nie bronię podziałów na 3kHz z 7 calowym midwooferem, jednak moim zdaniem czystszy środek jest mimo wszystko całkiem sensownym argumentem na korzyśc U18RCY/P (o ile tak to w rzeczywistości wygląda, niezależnych pomiarów jeszcze nie ma).

mordensiur

• 934 / 6024
  • Ekspert
21-10-2009, 21:15
To już mało merytoryczny agrument, ale brzydal z niego. Wolę pod tym względem L18, lub W18.
----------------------------------------------
Prawdę każdy ma swoją
Muzyka to sztuka - audio to inżynieria

EMiL

• 531 / 6093
  • Ekspert
21-10-2009, 21:21
Krs47,
nowy seas to nie U18RCY/P (wtedy miałby cewkę 26 x 14 mm) tylko U18RNX/P z napędem jak w ER18.

Moim skromnym zdaniem bardzo fajnie, że seas do wszystkich nowych prestige aplikuje faraday\'a.
Porównywanie U18RNX/P i ER18RNX/P to tak jakby porównywać blondynki do brunetek i wypowiadać się o "lepszości" jednych nad drugimi.

Krs47

• 1037 / 6106
  • Ekspert
21-10-2009, 21:50
Rzeczywiście coś mi się pochrzaniło z oznaczeniami.

W tym porównaniu właśnie do tego zmierzałem - U18RNX/P nie jest jednoznacznie gorszy tylko inny, przynajmniej dopuki nie dowiemy się jak sobie radzi w pomiarach. ER18RNX mozna powiedzieć, że wyznaczył nowy poziom dla "średniego budżetu" jeśli chodzi o potencjał na basie i niskim środku w kategorii 7 cali - u Marka K. dorównał SS 18W8531. Nie jest powiedziane, że U18RNX/P jest równie dobry.

misiomor

• 2094 / 6108
  • Ekspert
21-10-2009, 22:10
Jeżeli czegoś ciężko nie schrzanili, to U18 ma wszystkie szanse żeby dorównać na basie innym RNX-om. Tam wszystko jest tłokowe z polipropylenem włącznie.

Krs47

• 1037 / 6106
  • Ekspert
21-10-2009, 22:33
W tym wypadku nie tylko tłokowość membrany się liczy. Mogę przytoczyć niestety tylko nie bezpośrednie porównanie między ER18RNX i CA18RNX. W pierwszym teście CA18RNX wypadł na basie bardzo podobnie do Daytona RS180 i gorzej od starych Scanów 18W8545, 18W8535 itd:

http://www.audioheuristics.org/measurements/Testing/Woofer4/Seven_inch_midwoofers_blowout.htm

W drugim teście, ten sam RS180 jest wrzucony jako benchmark do grupy z ER18RNX, gdzie Seas wypada zdecydowanie lepiej na basie od Daytona i dorównuje w tym zakresie SS 18W8531.

http://www.audioheuristics.org/measurements/Testing/woofer9/Seven_inch_woofers_test_9.htm

Takie wyniki to raczej nie przypadek i Seas musiał trochę popracować nad optymalizacją swoich przetworników od czasu prezentacji CA18RNX.

piotrsz

• 96 / 6105
  • Użytkownik
23-10-2009, 12:59
No nie wiem Misiomor. Według mnie ten nowy SEAS jest bardzo ładny.

Podobają mi się generalnie głośniki gdzie kolor membrany jest czarny tak samo jak kosza. A L18RNX/P to już wyjątkowy brzydal.

piotrsz

buble_corp

• 29 / 6102
  • Użytkownik
23-10-2009, 13:58
Mam pytanie apropos Seas\'ów, ktoś może robił 3-way Classic Troels\'a?

http://www.troelsgravesen.dk/3WClassic.htm

lancaster

• Gość
24-10-2009, 08:59
Nowy seas o którym pisze misiomor jesli ma mambrane i jest zbudwany podobnmie jak te których używa ProAc to bardzo dobry głosnik uważam. Pisalem na forum(w piniach/recenzjach) nawet reckę tych kolumn nie wiedząc co to za glosnik. Jako całośc bardzo naturalny dźwięk. Sporo daje niewątpliwie swietna aplikacja proaca, ale z kiepskim glosnikiem nie sądze zeby takie wrazenia były mozliwe

jjurek

• 2067 / 6037
  • Ekspert
05-11-2009, 15:40
Panowie- proszę o pomoc.

Odpaliłem projekt:
http://www.geocities.com/woove99/Spkrbldg/ER18RNX_2Way.htm
w obudowie Seas Mimir (14 litrów).
Gra fajnie ale mam 2 problemy:

1- mniejszy: bas przy ok 50 Hz piekielnie rezonuje- gra cały pokój 15 m2 (ściany-płyta żelbetowa lub pół pustaka).

2. Wielkość obudów nie jest do zaakceptownia przez moją zonę ( jeszcze jedna lodówka w pokoju ?)

W związku z tym muszę zmienić ER18 na ER15 lub wsadzić ER18 do zamkniętej budy.

Nie jestem w stanie samodzielnie przeprojektować zwrotnicy. Proszę o pomoc.

jjurek

• 2067 / 6037
  • Ekspert
05-11-2009, 15:45
A tak nawiasem: nie ma żadnego fajnego projektu minimonitorów na Seasach.
Były kiedyś Proaki Response One SC ale to już historia...

Krs47

• 1037 / 6106
  • Ekspert
05-11-2009, 21:01
Cóż miałem takie kolumny w obudowach o objętości 17 litrów i z basem nie było problemu w 14m2. Proponuję na początek obniżyć strojenie portu bass reflex - dłuższa rurka (preferowane rozwiązanie), ewentualnie ograniczenie przepływu powietrza poprzez częściowe zatkanie portu.

Seas ER18RNX nie nadaje się do obudowy zamkniętej, parametry są dobrane typowo pod stosunkowo nieduży bass reflex o objętości w zakresie 13-20 litrów. Jeśli niewielkie skrznki od Mirmira to nadal za dużo, może warto sprzedać monitory i zrobić mniejszą konstrukcję:

http://www.troelsgravesen.dk/SEAS_5INCH.htm

misiomor

• 2094 / 6108
  • Ekspert
05-11-2009, 22:38
Zawsze można spróbować zwęzić obudowę zmniejszając jej objętość a niższe strojenie zrobić membraną bierną, OZ raczej da za mało basu (to można sprawdzić zatykając BR w obecnych kolumnach). Te kilka cm zwężenia może zdziałać cuda na "wygląd pralki" - poprzez zmniejszenie marginesów po bokach. Sam starałem się nie wychodzić ponad 20cm z szerokością monitorów na 18cm Seasach, 21cm tylko pod warunkiem sfazowań krawędzi. Może pojawić się konieczność przesunięcia gwizdka (i midwoofera) w górę - żeby zróznicować odległości od poszczególnych krawędzi.

Pozostaje wtedy problem przeprojektowania zwrotnicy, albo sprawdzenia jak zareaguje obecnie posiadana. Obstawiam że różnice nie będą duże, na poziomie 1dB w najgorszych miejscach. Rzecz do sprawdzenia edge\'m.

15cm - osobiście starałbym się unikać, z basu zostaną same harmoniczne.

mordensiur

• 934 / 6024
  • Ekspert
06-11-2009, 08:53
Miałem projekt Zapha na L18/27tbfc/g w pokoju ok 13m2 i do tego zagraconym i stroiłem kolumny właśnie MB. Mogę szczerze polecić tego typu rozwiązanie - możesz nisko nastroic zestaw i większość energii przeniesies z rezonująego wykopu na niski basowy fundament.

Pozwolę sobie zacytowac wpis misiomora nt. MB:

"Membrane bierna mozna zrobic w nastepujacy sposob:

1. Bierzemy glosnik, moze byc spalony

2. Amputujemy mu magnes, nabiegunniki i (niekoniecznie) cewke. Ten krok jest dosc przydatny, bo pod wplywem dolozenia obciazenia do membrany caly uklad drgajacy moze troche "osiasc" i cewka moze zaczac trzec o nabiegunnik, a przy nadmiernym wychyleniu moze nawet uderzyc w tylny nabiegunnik.

3. Dociazamy membrane tak zeby w zalozonej objetosci osiagnac odpowiednia czestotliwosc rezonansowa. To ostatnie robimy w nastepujacy sposob:

3.1. Liczymy czestotliwosc rezonansu membrany biernej niezabudowanej (Fp) wedlug wzoru: Fp=Fb/sqrt((Vap/Vb)+1), gdzie:
Fb - zalozona czestotliwosc strojenia obudowy
Vap - objetosc ekwiwalentna membrany biernej (lub glosnika uzytego do jej sporzadzenia)
Vb - objetosc obudowy
Vap i Vb musza byc wyrazone w tych samych jednostkach.

Jezeli Fp wychodzi wieksze niz Fb/2 (Vap jest mniejsze niz 3*Vb) to znaczy ze membrana bierna nie nadaje sie do planowanej objetosci obudowy (jej rezonans wlasny jest zbyt blisko czestotliwosci strojenia obudowy i beda problemy z impulsem).

3.2. Teraz mozna sprobowac policzyc ile trzeba dociazyc membrane bierna

Liczymy potrzebna mase ruchoma membrany (Mmp, wynik w kilogramach):
Mmp=1/(Cmp*((2*pi*Fp)^2)), gdzie:
Cmp - podatnosc zawieszen membrany biernej w m/N. Jezeli ten parametr jest nieznany, to mozna go wyliczyc ze wzoru:

Cmp=Vap/((Sdp^2)*140000), gdzie
Vap - objetosc ekwiwalentna membrany biernej w metrach szesciennych
Sdp - powierzchnia membrany biernej w metrach kwadratowych.

Jak juz obliczymy Mmp, to nastepnie odejmujemy od wyniku Mms glosnika uzytego do uczynienia membrany biernej (pomniejszone o mase cewki jezeli zostala ona amputowana). Tyle masy trzeba dolozyc zeby wlasciwie zestroic membrane bierna. Oczywiscie jezeli wychodzi 500g dla glosnika 20cm, to jego zawieszenia moga tego nie wytrzymac, i nalezy pomyslec o solidniejszej membranie biernej. Jezeli po pewnym czasie zauwazymy ze membrana bierna "osiadla" mozna np. co pol roku przekrecac ja o 180 stopni. W zadnym wypadku nie wolno umieszczac membran biernych na gornej, dolnej lub ukosnej sciance."

----------------------------------------------
Prawdę każdy ma swoją
Muzyka to sztuka - audio to inżynieria

jjurek

• 2067 / 6037
  • Ekspert
09-11-2009, 10:01
Panowie- dziękuję za rzeczowe odpowiedzi.
Jednak pertraktacje z żoną przegrałem :)
Na razie zostaję przy Mietkach.

W związku z tym wszystkie graty kitu Seasa są do sprzedania.