Audiohobby.pl

AKG K1000

wiktor

• 2503 / 6104
  • Moderator Działu Słuchawki
23-12-2013, 18:38
>> lok, 2013-12-23 14:55:13

Sprawdzałem dostępność części u polskiego dystrybutora AKG. Driverów nie ma, części jako takich tez prawie zero, jedynie zostało kilka par "poduszek" pałąka. Te dwa maleństwa kosztują 200 zł/ para.

lok

• 433 / 6107
  • Zaawansowany użytkownik
23-12-2013, 19:07
wiktor dziękuję. To trochę nieciekawie. Czy słyszeliście już o przypadkach awarii nauszników.

wiktor

• 2503 / 6104
  • Moderator Działu Słuchawki
23-12-2013, 19:19
>> lok, 2013-12-23 19:07:32

...ba, nie dość, że słyszałem, to jeszcze widziałem. Moim zdaniem, największym zagrożeniem dla driverów, nie tylko AKG K1000, jest ich użytkownik.

;)

brodacz

• 1780 / 4039
  • Ekspert
23-12-2013, 19:21
">> wiktor, 2013-12-23 18:38:40
>> lokr, 2013-12-23 14:55:13

Sprawdzałem dostępność części u polskiego dystrybutora AKG. Driverów nie ma, części jako takich tez prawie zero, jedynie zostało kilka par "poduszek" pałąka. Te dwa maleństwa kosztują 200 zł/ para."

Ciekawe jak jest u AKG Swiitzerland ( jesli coś takiego jeszcze istnieje) , moga jeszcze coś moeć.Widziałem nie tak dawno ogłoszenia  o sprzedzy K1000 z wymienianymi driverami.

Krystian jesli bedziesz dbał choć trochę o swoje K1000 posłuża Ci aż do śmierci.Pady w K1000 moga odpaść ale to nic groźnego sa na klej i łatwo to naprawić.

lok

• 433 / 6107
24-12-2013, 13:24
Znalazłem dla siebie chyba akg. Sprzedawca ma na sprzedaż 2 pary akg 1000. Czy ktoś jest zainteresowany druga para.

Leszek

• 256 / 6105
24-12-2013, 13:33
Wstępnie bym był zainteresowany.

mirek10

• 1221 / 4604
  • Ekspert
24-12-2013, 15:45
Fajny opis sluchawek K-1000
"DISCONTINUED / JUŻ NIE DOSTĘPNE / wyprzedane! Naprawdę wybitne słuchawki zapewnienie pełnego i naturalny dźwięk, AKG K-1000 z łatwością zasługuje historyczne miejsce wśród najlepszych słuchawek kiedykolwiek Grace audiofilską słuchawkowe ziemię. WOW - otwartość sceny dźwiękowej K-1000 zapierał dech w piersiach. Wydawało się słyszeć umiejscowienie każdego instrumentu na scenie dźwiękowej nagrania dokładnie i precyzyjnie. Ogromna rozdzielczość szczegółów dźwięku przez połowy zakresów i najwyższej góry było sonic cechą K-1000. Dla niektórych słuchaczy, lekko suche dno klasy basu był najczęściej zauważyć sonic wada. Teraz całkowicie wycofany przez producenta i nie jest już dostępna, K-1000 może być uznana (w różnych warunkach) na internetowych serwisach aukcyjnych od czasu do czasu ... Powodzenia w licytacji i przygotować zapłacić poważne kawałek ciasta! Dopasowanie tych rzeczy był z pewnością wyjątkowy: opaski na głowę i świątynia klocki ustawione duże "głośniczkiem" grill nieco z dala od uszu, przeguby, gdzie głośniki ucha przywiązują do pałąka pozwoliło kątowego "toe-in" regulacji w stosunku do Twojego uszy. Użytkownik został również wyposażony w umiarkowanym stopniu kontroli nad dynamiką w porównaniu głębi obrazu poprzez regulację kąta głośniczkiem placemant stosunku do kanału słuchowego. Były one wygodne słuchawki? Nie, wcale nie - ale, hej, niesamowity dźwięk był wart bólu dla wielu!

W sumie, teraz-K-1000 przerwano dostarczane najbardziej przejrzysty organiczną i ekspansywną słuchawek wrażenia słuchowe jakie mieliśmy. Największym minusem było to, że K-1000 były bardzo, bardzo, bardzo nieefektywne słuchawki - wymagają one absolutne minimum 7 surowych watów mocy wyjściowej wzmacniacza słuchawkowego do prawidłowego kierowania; To absolutnie ogromny pobór mocy dla słuchawek więc dodatkowe inwestycje w bad-boy wzmacniacz słuchawkowy jak Grace M-902 to kolejny wydatek de facto dla AKG K-1000 Instrukcja. Były też zupełnie szerokie słuchawki \'open\': nie ma absolutnie żadnego tłumienie hałasu otoczenia zewnętrznego, a te wiszące wokół ciebie będzie łatwo usłyszeć dźwięk emanujący z nich. Nie muszą się obudzić sąsiadów, ale koledzy twoje biuro będzie w stanie łatwo zidentyfikować dokładnie muzykę jesteś korzystających. Ponieważ większość normalnych wzmacniacze słuchawkowe po prostu nie będzie działać z głośników AKG K-1000 ucha, zbadaliśmy szereg standardowych wzmacniaczy mocy głośników do użycia z nich. Byliśmy bardzo zadowoleni - nie, zdumiony - jak dobre wzmacniacze Grace głowa-model 901 lub 902 brzmiało z K 1000! Kiedyś mieliśmy gwałtowne papierowych cały dzień walki o to, kto ma korzystać z tego ustawienia tutaj w biurach nadszybiu. Produkt ten został oficjalnie wycofany przez producenta jako stycznia 2006 ... Jesteśmy całkowicie wyprzedane! "

Karol

• 2030 / 4534
  • Ekspert
02-01-2014, 02:32
AKG K1000 drugie spojrzenie...

Bez dwóch zdań AKG K1000 to są bardzo dobre słuchawki.
Na razie słucham i porównuję, po pierwszym bardzo dobrym wrażeniu.
Zaczynam dochodzić do pierwszych w miarę wyważonych konkluzji.
Pierwsza to taka, że brak mi jednak do nich odpowiedniego wzmacniacza.
Mój WBA z tym specjalnym wyjściem dla słuchawek ortodynamicznych, z ponad 3,5W mocy na kanał, to trochę za mało dla tych słuchawek.
Tak mi się wydaje przy bliższym i dłuższym obcowaniu z AKG K1000 wpiętymi do niego.
Dlaczego zacząłem tak sądzić?
W niektórych nagraniach gdzie prosiło się o więcej rozmachu i mocy, niby było co jeszcze odkręcać ale energii dźwiękowi to już nie dodawało.
Pojawia się najwyżej "lekka chrypka". Jak się wszyscy domyślają, to eufemizm charczenia. :)
Sprawdzając te same nagrania na słuchawkach podłączonych zacisków kolumnowych  Philipsa, jeżeli chodzi o wyżej wspomniane  kwestie, wszystko było jak należy.
Philips ma odpowiednią moc i mocniejszym odkręceniu potrafi wprawić je nawet w kliping, ale barwa dźwięku nie za bardzo mi odpowiada.
Przekaz jest, jak już pisałem przedstawiając swoje pierwsze wrażenia, taki zbyt jasny, zbyt "tranzystorowy".
Ogólnie mówiąc  na sprzęcie, który mam nie jest źle ale uważam, że AKG K1000 na pewno mogą zagrać lepiej.
Mam bardzo podobne odczucia jak przy SR-007 MK1.
Lepszy wzmacniacz i będzie "odlot"! :)
W jednym i drugim przypadku słuchawek bym się nie czepiał. Wydają mi się w porządku.
I tu i tu "braków" szukałbym we wzmocnieniu.
Potrzebne są mim zdaniem, lepsze wzmacniacze do tych słuchawek, niż te które ja posiadam.
Porównania AKG K1000 i Omeg Stax-a już były i chyba nie dałbym rady konkurować. :)
Poza tym, że są to moim zdaniem, dwie całkiem różne szkoły grania, to jest to też jak takie, porównywanie mistrzów sprintu na 100m.
Różna aparycja biegaczy, różna uroda, inna postawa, trochę inne techniki biegania ale różnice na mecie - minimalne.
Kwestia którego bardziej lubię, który moim zdaniem ma lepszą, ładniejszą technikę i ogólnie lepiej się prezentuje, no ale bez fotokomórki nie stwierdzi się kto wygrał.
Mnie zaciekawiło jak wypadną AKG K701 w porównaniu ze sławnymi i kultowymi już AKG K1000.
Powinno być łatwiej. Różnice powinny być widoczne i to gołym okiem.
W tym miejscu następna, moja konkluzja czy spostrzeżenie.
Jeżeli chcemy zachować bardzo dobrą opinie i przekonanie o wyjątkowości swoich faworytów, to nie należy porównywać ich z innymi niezłymi ale w ogólny przeświadczeniu nie dorastającymi im do pięt konkurentami.
Okazuje się, że AKG K701, przy bardzo dobrym napędzie jaki mam do nich, wcale nie tak wiele "odstają" od sławnych K1000.
Po szybkiej zamianie jednych słuchawek na drugie takie pierwsze, zresztą przemijające wrażenie to to, że dźwięk wydobywa się, wyraźnie z czegoś co mam na głowie, w przypadku AKG K701.
Jak z "hełmofonu", w wielkiej przesadzie (i nie chodzi tu o jakość dźwięku).
W przypadku K1000 dźwięk dochodzi gdzieś z poza, gdzieś z przestrzeni.
Powietrze wokół głowy robi swoje.
Jak wspomniałem wyżej, przy nie do końca moim zdaniem, optymalnym wzmocnieniu dla K1000 i bardzo dobrym dla K701, różnica miedzy nimi nie jest "powalająca".
Przy "słabszych" nagraniach jednakowo źle wypadają, albo jednakowo dobrze pokazują ich niedoskonałości. :)
Niedostatki w "wyartykułowaniu basu" w jednych i drugich są na podobnym poziomie, choć trzeba przyznać, że w K1000 te niedomagania są mniejsze.
AKG K701 grają bliżej, tzn. zespól czy orkiestra oraz wokalista jest sporo bliżej.
Niemniej kubatura pomieszczenia, w którym dokonano nagrania, wydaje się być podobnej wielkości w odbiorze.
W AKG K701 dźwięk jest niewiele ale jednak, taki nazwałbym to, bardziej "ciepły", łagodny i jakby troszkę bardziej zagęszczony.
Porównując go do tego z AKG K1000, jest trochę podobnie, jak przy oglądaniu tego samego widoku w lato i w zimę.
Nie chodzi mi o różnice typu: tu jest śnieg a tu nie ma.
Nie mam też na myśli tego kiedy ta sama okolica wygląda piękniej.
Chodzi mi o powietrze.
O ośrodek przez, który patrzymy na te dalekie w obu przypadkach plenery.
Ma ono wpływ na to jak widzimy.
Inaczej widać przez niezwykle rześkie i przeźroczyste powietrze mroźnego dnia, skrzącego się i mieniącego refleksami kryształków śniegu i inaczej spoglądając przez też jeszcze rześkie, ale już lekko falujące powietrze poranka, zapowiadającego kolejny upalny dzień.
Ta różnica w odbiorze prezentowanego przez oba modele dźwięku, została przeze mnie przedstawiona oczywiście w ogromnej przesadzie.
Jak wielka to przesada?
To tak jakby z kolumn zdjąć maskownice i raptem zdajemy sobie sprawę, że jest różnica.
Tak jakby dźwięk miał do przebycia jedną "przeszkodę" mniej i łatwiej, swobodniej docierał.
Zdaję sobie sprawę, że te tzw. niuanse można pewnie prościej opisać, ale mnie do głowy nic lepszego nie przyszło. :)
Po tych zawiłych porównaniach mogę stwierdzić.
Moim zdaniem, na AKG K1000 dźwięk jest bardziej ostry, klarowny, swobodny, "wyraźny" i mam nadzieję, że teraz mniej więcej, wiadomo o co mi chodzi. :)
Charakter grania, sygnatura dźwięku obu słuchawek są bardzo podobne.
Jakby nie było to ta sama rodzina - AKG.
Jeden z członów tej rodziny jest bardziej sławny, wzbudza większe zaciekawienie, jego towarzystwo jest bardziej pożądanie i oczekiwane, bo jest też i mniej dostępne, ale... to na pewno ta sama rodzina.
To nie są bliźniacy ale podobieństwo jest duże.
Podsumowując.
Jak zwykle podkreślam, że jest to jedynie tylko moje skromne zdanie, na temat tych słuchawek.
W wyniku tych porównań, moja dobra opinia o AKG K701 zyskała dodatkowe uzasadnienia.
Żeby nie wzbudzać kontrowersji powiem oględnie, że AKG K701 powinny być sporo droższe.
A o ile?
No tego nie powiem.
To już mogłoby wzbudzać kontrowersje i na dodatek jest mocno subiektywne.
Zresztą jak wszystko powyżej. :)

Soundman

• 775 / 4228
  • Ekspert
02-01-2014, 06:44
To jak tam Karol, różnica między AKG701 a AKG1000 taka nieduża ? Czy to ja źle odebrałem twoja opinię?

Karol

• 2030 / 4534
  • Ekspert
02-01-2014, 11:11
Sondman,
może ujmę to tak. Nie tak znów wielka jak się spodziewałem. :)
Nie będę tak kategoryczny jak swojego czasu Fallow, który stwierdził, że woli AKG K701 niż K100 jeżeli chodzi sposób grania.
Jednak z moimi wzmacniaczami, jak podkreślałem, przepaści nie ma.
Moim zdaniem, wiedząc jak brzmią AKG K701, można mieć dosyć dobry obraz tego jak grają AKG K1000.

mirek10

• 1221 / 4604
  • Ekspert
02-01-2014, 11:39
Karol-poszukaj sobie uzywanego integre Cary 300B i bedziesz mial napedzone K-1000 jak turbo i inne sluchawki tak samo super,jeden dobry zakup i zapomnisz o zmianach , muzyki tylko bedziesz sluchal ,skonczylo sie bieganie za bialym kroliczkiem.
&feature=related

mirek10

• 1221 / 4604
  • Ekspert
02-01-2014, 11:52
Porownywanie K-1000 do innych sluchawek jest smieszne,to jedyne sluchawki ktore graja  tak jak kolumny glosnikowe ,tak ze nie ma podobnie grajacych sluchawek,kto chce sluchac przekazu takiego jak z kolumn a nie ma odpowiedniego pokoju odsluchowego, to K-1000 wszystko mu zastapia!!!

MAG

• 2398 / 6091
  • Ekspert
02-01-2014, 12:00

AKG K 1000 mają swoją urodę dźwiękową niestety muszę to napisać do dobrych zestawów głośnikowych nie mają startu z własnego doświadczenia tak stwierdzam co nie znaczy że wokalistyka brzmi na nich żle nie wręcz bajkowo.
Natomiast porównywanie ich z innymi słuchawkami grającymi pełnym pasmem jest ciekawym doświadczeniem i weryfikuje preferencje dlatego ja wolę słuchawki które grają trochę więcej niż K 1000.

A.H.

• Gość
02-01-2014, 12:03
Znalazłem w sieci tweak mogący pomóc K 1000 w jakości reprodukcji basu.

http://www.innerfidelity.com/content/headphones-absolute-fidelity-zimoun

Mit freundlichen Grüssen
A.H.

.............................................................................
Meine Damen und Herren. Hier ist ein wunderbarer !!!

fallow

• 6457 / 6074
  • Ekspert
02-01-2014, 12:05
Piekne :))))

Dwa w jednym - design AKG z lat 80tych i filozofia Grado :)