Audiohobby.pl

AKG K1000

Rafaell

• 5033 / 6101
  • Ekspert
03-11-2012, 15:42
 >> lancaster, 2012-11-03 15:15:58
Rafaell, widzę z zacząłęs gadac sam ze sobą.

No cóż w Poznaniu gadają a w Krakowie rozmawiają a nawet pisza do szuflady;)

1. Ułomny to by musiał byc realizator który by to tak zrealizował (wgląd w piec gitarowy jak z 40cm).

Tak się lancaster nagrywa gitary elektryczne w studio-wybacz ale jest to ponad 90% popularnych ustawień mikrofonu wynikajacych z braku odpowiedniej kubatury studia,odbić od scian,etc.

2. To samo miałbyś na słuchawkach lub kolumnach. Tylko teoretyzujesz na szczęscie, ale jeśli nie i znasz nagranie które na kolumnach jest zrealizowane z 40cm a na słuchawkach robi sie 5m jak w moim przykłądzie to poproszę.

Napisałem lancaster wcześniej ze wole słuchać na koncercie, to nie jest mój dźwiek!

3. Gdzie wyczytałeś ze polecam inne coaxy Tannoya niż SRM i Glenair ? Pisałem kilka razy ze ani Kingdomy ani Westminstery mi nie podeszły. Lutek w ogóle o innych niż SRM nie pisał (przynajmniej nie czytałem).

No to przykra sprawa bo te słuchane koloryzujące to Glenair

4. Jakie Szurki ? Muszę ich posłuchać, pewnie to najlepsze słuchawki jakich słuchałem do tej pory wiec proszę o tą informację (serio).

Po co ten cynizm Shure z serii E uzywa się na estradzie E5 mają taka dynamike;w czym problem?

5. Na AS będą tez słuchawki, w zeszłym roku bodaj rzuciłem uchem na flagowca Ultrasona....sorry
Jak juz bedziesz wysmiewał te niedobre kolumny hurtem to przynajmniej zadaj sobie trud i usiadź w dobrym miejscu sali odsłuchowej jaka by ona nie była....bo wiesz ocena grajacych słuchawek wiszacych na stojaku nie musi być miarodajna nawet subiektywnie.  

No cóz E10 z hifimanem to raczej kiepski pomysł, no ale rzucaj dalej uchem :)                          

Rafaell

• 5033 / 6101
  • Ekspert
03-11-2012, 15:49

>> lancaster, 2012-11-03 15:24:52
I kolejne pytania : na jakich konkretnie kolumnach masz przekombinowane efekty najnowszego Muńka ?:-)    

Na kombinowanych :)

Tak serio posłuchaj sobie tego podwójnego albumu (moze nawet vinyla) ogólnie fajnie ale momentami przekombinowane i w związku z tym scena nie spójna. W sumie takiego Muńka mimo wszystko lubie najbardziej :)

Nie zdziwił bym się jak by to na AS była płyta testowa nr 1 sporo tam się można dowiedzieć o odsłuchiwanym systemie.                      

magus

• 20990 / 6107
  • Ekspert
03-11-2012, 16:16
Generalnie to ta rozmowa zmierza w kierunku z góry ustalonym przez każdego z rozmówców, ale... bardzo podobają mi się niektóre porównania, np.:

- słuchawki są lepsze od głośników, bo pewien wybrany model słuchawek gra lepiej, niż większość przypadkowych modeli głośników
- słuchawki są lepsze od głośników, bo głośniki można przecież źle ustawić ... (próbował ktoś słuchać z prawą słuchawką na tyle głowy a lewą na nosie? obawiam się, że może nie być optymalnie...)

nie to, że sam chcę kogoś do czegoś przekonywać, ale naprawdę warto lepiej dobierać argumenty
Odszedł 13.10.2016r.

magus

• 20990 / 6107
  • Ekspert
03-11-2012, 16:19
p.s. tak naprawdę, to tematem dyskusji nie jest chyba co jest lepsze od czego, ale co lepiej od czego gra, więc powyższe przykłady powinny się zaczynać od "Słuchawki grają lepiej od głośników..."
Odszedł 13.10.2016r.

MAG

• 2398 / 6091
  • Ekspert
03-11-2012, 16:26

>> majkel, 2012-11-03 14:19:44
MAG, czy mógłbyś wyjaśnić - jak i gdzie następuje mieszanie kanałów w słuchawkach elekstrostatycznych?

Mam kilka par elektrostatów i  one wszystkie grają na zewnątrz dość głośno , nie są to konstrukcje zamknięte wystarczy założyć jedną słuchawkę np prawą a lewe ucho słyszy bardzo dobrze to co jest akurat grane z prawej strony, można wyciszyć balansem całkowicie lewą słuchawkę a i tak słyszy się dźwięk lewym i prawym uchem , to nic trudnego do zrobienia sam możesz tego doświadczyć , oczywiście jeśli masz elektrostaty.

majkel

• 7477 / 6104
  • Ekspert
03-11-2012, 16:36
Bardziej przeźroczystych akustycznie słuchawek od Grado to pewnie nie ma poza K1000, choć może w elektrostatach jest tak samo.

Nie potrzebuję balansu ani technologii elektrostatycznej do sprawdzenia słyszenia drugim uchem. Wystarczy, że odepnę jeden kabel sygnałowy - prawy lub lewy - od wzmacniacza. Sprawdzę to dziś.

Rafaell

• 5033 / 6101
  • Ekspert
03-11-2012, 16:51
 magus zaczynaj od czego chcesz; ja lubię zarówno słuchawki jak i kolumny. W kolumnach nie lubię jak dźwięk nie wychodzi mi aż do samego nosa przede mnie i poza kolumny na bok wiem ze w niektórych systemach tak da radę to dla czego nie w tych budżetowych i trochę lepszych :)   Nie lubię też uwiązania 4 liter w sweet spocie.  Słuchanie np. muzy w wannie to całkiem fajna sprawa! Kolejna sprawa to to jeżdżenie fotelem tył przód by nie wpaść w strzałkę ulubionej niskiej częstotliwości fali; słucham basu z 15" i na samym dole na prawdę wiele potrafi się dziać i dla tego z lenistwa czasem wolę słuchawki zamiast z 5 metrów od kolumn zjeżdżać np na 3,5m od kolumn.
W obu systemach  musi być cisza tła! W zamkniętych słuchawkach ciut łatwiej o to. Słuchawki na głowie potrafią zaszeleścić kolumny stoją sobie jak te katafalki i cicho jak na smentarzu. Ogólnie mam odczucie ze kolumny zmuszają mnie do większego pietyzmu w świecie 3D słuchawki wrzucam na uszy i przestaję o tym myśleć. Przesuwająca z obrotem głowy scena czy obraz pozorny w głowie, mniejsza przestrzeń efekt tak dotkliwy dla innych przy słuchawkach mnie nie wzrusza po prostu szmat czasu słucham na słuchawkach i przywykłem do tego. Nawet 650gram wagi używanych słuchawek mi nie przeszkadza. Może jestem mało delikutaśny jak inni na tym forum :)    
Dalej zaznaczam że że lubię oba systemy odsłuchu w domowych pieleszach. To na prawdę luksus takie preferencje :)

MAG

• 2398 / 6091
  • Ekspert
03-11-2012, 16:53

Majkel tak naprawdę cała sprawa rozbija się jeśli chodzi o różnice (scena-głębokość ,szerokość,wysokość -całe 3D w skrócie) moim zdaniem w możliwości mieszania się kanałów , przy korzystaniu z normalnych nagrań(nie binauralnych).

Cały widz jest jak najbardziej zrozumiały z punktu widzenia konstruktorów takich AKG K 1000 oraz nauszników otwartych jak i elektrostatycznych aby kanały mogły przynajmniej w minimalnym stopniu oddziaływać na siebie.

Nic nie odkryłem to są fakty.

MAG

• 2398 / 6091
  • Ekspert
03-11-2012, 16:57

Ja jeszcze raz zaznaczę że lubię słuchać muzyki poprzez słuchawki jak i zestawy głośnikowe.
Ostatnio zaniedbałem swój zestaw referencyjny i postanowiłem coś zmienić , ulepszyć .

Rafaell

• 5033 / 6101
  • Ekspert
03-11-2012, 16:58
 >> MAG, 2012-11-03 16:26:36

Jak ci zazdroszczę masz jeszcze balans a przecież to takie nieaudiofilskie :)

MAG

• 2398 / 6091
  • Ekspert
03-11-2012, 17:03

>> Rafaell, 2012-11-03 16:58:02
>> MAG, 2012-11-03 16:26:36

Jak ci zazdroszczę masz jeszcze balans a przecież to takie nieaudiofilskie :)

Rafael heh z audiofilli to ja się wyleczyłem ;) dość dawno poza tym jak ktoś lubi taśmociagi to niestety taki balans wiele ułatwia.

Rafaell

• 5033 / 6101
  • Ekspert
03-11-2012, 17:10
 MAG

Życzę wytrwałości z taśmociągami bo taśmy, głowice znikają w tempie zastraszającym.                              

MAG

• 2398 / 6091
  • Ekspert
03-11-2012, 17:50
 >> Rafaell, 2012-11-03 17:10:59
MAG

Życzę wytrwałości z taśmociągami bo taśmy, głowice znikają w tempie zastraszającym.

Zauważyłem jedną rzecz poprzez tyle lat używania jako źródło magnetofonów amatorskich jak i profesjonalnych , mianowicie częściej ludzie gonią za nowym przetwornikiem D/A-A/D czy to za innymi źródłami muzyki komputer,MP3 ,FLAC i inne, natomiast przez ponad 50 lat analogowe taśmiaki rządzą i mają się dobrze , a telefon ,komputer,MP3ka ile pociągnie?

Nie nie nie myślcie też używam ale hmm;)

Pozdrawiam wszystkich lubiących swoje hobby ;)

lancaster

• Gość
03-11-2012, 18:21
Rafaell, to ze sie gitary z 40cm nagrywa(tam stoi mikrofon) nie znaczy ze realizator je tak pakuje w nagranie. Chyba ze u Ciebie to tak słychać na glośnikach ?  Podobnie wokal nagrywa sie z kilkunastu cm a pojawia sie na scenie w harmonii z resztą instrumentów a nie z punktu widzenia mikrofonu.

Glenair nie słuchałem 15cali, byc moze to te. Mniejszy model na bank nie muli i nie rozpędza sie jakby chciał a nie mogl. No chyba ze jakis wybitnie sprzyjajacy wzmacniacz ku temu....nie wyobrazam sobie takiego szczerze mówiac. Być moze 15 cali tannoye ogólnie są mniej udane, Zarówno Kingdom jak Westminster nie przypadły mi do gustu. Glenair 15 fakt nie słuchałem, wiec moze nie powinienem rzucac ogólkną nazwą serii, tylko konkretnie Glenair 10. 10 calowe coaxy Gold też mi średnio podeszły, podczas gdy SRM jak najbardziej. Podobnie DC10 to nie to samo co SRM.

Jak E10 z hifimanem to kiepski pomysł powiedz o tym dystrybutorowi nie mi.
Na tej zasadzie mozna stwierdzić ze wszystkie kolumny leją najlepsze słuchawki tylko akurat nie z tym wzmakiem z którym ich słuchałeś :-D
Poza tym naczytałem sie juz dość na temat "specjalnych" wzmacniaczy bo inaczej "słuchawki nie grają" po czym skonfrontowałem to w odsłuchu z wzmakami które niby grać powinny a było zwyczajnie inaczej (pod niektórymi wzgledami lepiej pod innymi słabiej itp.).

PS. odpuszczę sobie odsłuch E5, nawet gdyby były najlepszymi słuchawkami na świecie. Nie odpowiadają mi dokanałówki.

lancaster

• Gość
03-11-2012, 18:24
"Cały widz jest jak najbardziej zrozumiały z punktu widzenia konstruktorów takich AKG K 1000 oraz nauszników otwartych jak i elektrostatycznych aby kanały mogły przynajmniej w minimalnym stopniu oddziaływać na siebie."

To brzmi sensownie, bo nagrania są masterowane w warunkach w których kanały stereo oddziałowują na siebie (monitory bliskiego/średniego/dalekiego pola).

W słuchawkach remasterują chyba tylko jacyś osiedlowi DJ ?
Może sie mylę, jesli tak to proszę o wyprowadzenie z błędu.