Na spotkaniu naprawdę dużo się działo.
Mówiłem Pawłowi, że spostrzeżeń i odkryć wystarczyłoby na powieść w odcinkach.
Gdybyśmy wrzucili wszystko na raz, nie wiem czy ktokolwiek, doczytałby do końca.
Nie ukrywam, że liczyliśmy na jakąś interakcję użytkowników forum. :)
Postaram się odpowiedzieć najlepiej jak potrafię, na wszelkie pytania i wątpliwości.
...Trochę zaskakujące, że tak wysoko oceniliście Grado RS1, spodziewałem się, że Focal Clear będzie jednak lepszy w obiektywnych kryteriach jak szczegółowość czy klarowność.
...
RS1 to dobre słuchawki. Sam byłem zaskoczony, że aż tak dobrze grają. :)
@gruesome, RS1 zasługują na wysoką ocenę, ale przeczucie Cię nie myli.
Spróbuję wytłumaczyć skąd moim zdaniem, takie a nie inne oceny.
W naszych tekstach, zawarte są przewagi Focal Clear.
Paweł pisał całkiem dosłownie:
...
Pierwsze wrażenie to ogromny spektakl dźwiękowy, w którym ogrom detali płynie z bardzo dużych odstępów pomiędzy poszczególnymi zjawiskami, uderzają naprawdę równym i niezwykle zróżnicowanym obrazem. Najłatwiej będzie mi je opisać porównując ich prezentację do RS1. Po pierwsze zasadniczą różnicą jest to, że Focale mają fenomenalnie dopracowany dół pasma, dzieje się tam znacznie więcej niż w Grado, oraz wszystkich innych słuchawkach :-) Po prostu wzorcowo.
...
Ja bardziej oględnie (bo to moje słuchawki), niemniej nie pozostawiając złudzeń:
…
Według moich kryteriów i oczekiwań, do ideału brakuje im tylko delikatnego otwarcia góry i to tylko w obecności RS1.
Jestem zachwycony tym, co robią różnicowaniem struktury basu i szczegółowością w całym zakresie.
Dawno nie byłem tak zadowolony, z tego co słyszę.
Po nich, bas PS1000 wydał mi się jedną wielką poduchą i kompletnie beż życia.
…
Oba egzemplarze są niezrównane, tyle że w nieco innych aspektach. Różnią się też temperamentem.
Focale są niesłychanie poprawne i szczegółowe, RS1 niezwykle żywiołowe i angażujące.
Cleary niewątpliwie są lepsze technicznie. Można podziwiać i cieszyć się, finezją ich zagrań.
RS1 choć są gorsze technicznie, dają nie mniej radości, gdy strzelą zupełnie niespodziewanego gola. :)
Te słuchawki, to taki trochę nieprzewidywalny kompan, z którym nigdy nie można się nudzić, który potrafi być niezwykle błyskotliwy, a wtedy nie można go nie kochać. Grado RS1 są szybkie, mają dobry sprężysty bas, spójną, bardzo dobrze określoną przestrzeń i holografię.
Focale są perfekcyjnie dokładne i niezwykle szczegółowe. Bas jest szybki, ma mocny wykop i jest bardzo dobrze zdefiniowany.
Oddanie jego różnorodności, faktury, barw i odcieni - fenomenalne.
Moim zdaniem Clear mają trochę szerszą i wyższą przestrzeń. Łatwiej jest w niej też zlokalizować, położenie pozornych źródeł dźwięku. Dźwięk jest przejrzysty, a wokale bardzo naturalne. Nie zauważyłem żadnych irytujących podbarwień, kocyka czy innych wad (w dźwięku RS1, też czegoś takiego nie ma). Można być pewnym, że nigdy nie zagrają źle.
Poradzą sobie z każdym gatunkiem muzyki. Nawet z nie najlepszym torem, stworzą spektakl na wysokim poziomie.
Gwarantują ekskluzywne życie. Bezpieczne, proste i przyjemne.
Jeden z recenzentów pisał, że Utopie są lepsze technicznie od Clearów, maja lepszą górę i bardziej potrafią wniknąć w nagranie. Niemniej na koniec stwierdził:
"Gdybym był realizatorem dźwięku, bez wahania wybrałbym Utopie. Kupując model do słuchania na co dzień, wziąłbym Cleary."Przewaga techniczna okazała się nie tak bardzo istotna. Ważniejszy był całościowy przekaz i przyjemność słuchania.
Ja miałem podobne odczucia. Siedzieliśmy z tymi słuchawkami na głowie ładnych parę godzin.
To czy przestrzeń jest o 1,5 m szersza albo czy słychać 2 szczególiki więcej, przestawało być istotne, po paru chwilach od przesiadki z modelu na model.
W Clearach góra jest lekko zgaszona. RS1 mają zauważalnie lepsze soprany, które dźwięczą i skrzą się.
Jest coś magicznego i niepokojącego w tej napiętej jak struna, rozświetlonej górze, wyłaniającej się z fajnie wybarwionej średnicy. Też to lubię, a na Focal Clear tego nie ma.
Za to jest fenomenalny bas podkreślający to, co dzieje się na równie dobrej, choć trochę innej średnicy.
Trzeba wybierać. Problem w tym, że oba egzemplarze grają bardzo dobrze i jeden drugiego w niczym nie miażdży.
@gruesome, moim zdaniem Focal Clear są całościowo lepsze od Grado RS1.
Ale przy tego typu wyborach, nie zawsze to jest najważniejsze.
Ja zawsze byłe gotów oddać trochę góry za spektakularny dół. Cleary mi to dają.
Poza tym mam RS2. Słabsze, ale bardzo podobne do RS1.
Wybrałem Cleary, bo uważam je za bardziej rzetelne i całościowo lepsze.
Paweł boi się nudy, a z RS1 nuda nie grozi. Najlepiej byłby mieć te i te. :-)
Albo takie HP1000, o których też rozmawialiśmy.