Audiohobby.pl

Wolność kontra schematy(O co tak naprawdę chodzi w tej pasji?)

Wojciech7

• 2463 / 1956
  • Ekspert
30-08-2026, 00:00
American Woman” na mojej skromnej Yamasze. Kiedyś wrzuciłem tutaj na forum to zdjęcie bez żadnego opisu. Post prawdopodobnie zniknął w odmętach porządków, ale zapamiętałem jeden komentarz. Ktoś z Was napisał wtedy: „Uważaj, ta pani może biustem zwalić sprzęt”. Bardzo mnie to rozbawiło, ale po czasie zrozumiałem, że ten żart uderzył w samo sedno. Dziś wracam do tego kadru, żeby przypomnieć o prawdzie, która dla mnie jest oczywista, a o której w tym całym technologicznym pędzie chyba zbyt często zapominamy.Podczas gdy na forach trwają niekończące się, sztywne dyskusje o kierunkowości kabli, sterylności zasilania i analizowaniu wykresów, ja wolę, gdy muzyka ma prawdziwe, soczyste kształty i pulsuje czystą, organiczną energią. Ja nie fascynuję się parametrami i innymi bajkami, które tak naprawdę są często tylko wymysłem sfrustrowanego audiofila, próbującego udowodnić całemu światu swoją wyższość.Z perspektywy psychologii sprawa jest prosta: w ten sposób próbujecie tylko zagłuszyć własne frustracje. Kupujecie coraz droższy sprzęt, goniąc za obłudą, i sami przed sobą desperacko wierzycie w te audiofilskie bajki, żeby zracjonalizować wydane fortuny i oszukać własne sumienie. Szukacie w tabelach i cyferkach tego, czego brakuje wam w realnym przeżywaniu. Można wydać miliony na sprzęt z najwyższej półki i zamknąć się w laboratoryjnym pokoju, słuchając idealnej ciszy między dźwiękami. Tylko po co, skoro traci się z oczu esencję?Dla mnie sprzęt – nawet ten skromny, z którego kurzu nie ścieram przed każdym odpaleniem – to tylko i wyłącznie narzędzie do uwalniania emocji. Pokazałem, że jestem wolny pod względem muzyki i nawet skromny system może dać gigantyczną przyjemność w słuchaniu, jeśli nie popada się w schematy. Ta pani w tle to wizualne ucieleśnienie tego, co właśnie z pełną mocą płynie u mnie z głośników. To czysty rockandrollowy pazur, pełne otwarcie, zero wstydu i dzika dopamina. To dowód na to, że muzyka w swoim zakorzenieniu jest fizyczna, namiętna i bezczelna. Ma krew i seks, a nie tylko suche parametry.Pokrętło głośności idzie w górę, a zmysły przejmują całkowitą kontrolę nad chłodną elektroniką. Kiedy brzmienie staje się tak namacalne, gorące i wyzwalające, wszystkie audiofilskie debaty tracą jakikolwiek sens. Bo w tym wszystkim nie chodzi o posiadanie najdroższego ołtarza audio. Chodzi o absolutną wolność, brak konwenansów i o to, by muzyka rozpalała zmysły do czerwoności A u Was jak tam? Dalej nudne testy laboratoryjne i okłamywanie samych siebie, czy potraficie jeszcze poczuć czystą przyjemność?

RetroTape

• 997 / 1665
  • Ekspert
30-08-2026, 11:36
Ja posiadam dużo sprzętu z niższej półki i każdy z nich daje mi radość, że działa, że ładnie gra, fajnie wygląda itd. Oczywiście czasem lubię sobie pogadać o aspektach technicznych. Dzięki temu miło spędza się czas. Można znaleźć jakiś wspólny temat. Obecnie jest to trudne, ludzie żyją głównie własnymi problemami i nie mają czasu nawet na zwykłą rozmowę z drugim człowiekiem.

Problemem dzisiejszego świata jest brak umiejętności skupienia i czerpania przyjemności z prostych rzeczy. Słuchanie muzyki wymaga poświęcenia jej uwagi i czasu, szczególnie jeśli chcemy pomyśleć co się tam dzieje i dlaczego. Czytałem, że rację bytu tracą całe albumy, gdyż niemal nikt ich nie słucha od początku do końca. Już słuchając jednego utworu w skupieniu, słuchacz staje się zmęczony i  irytuje się, że to tak długo trwa. Ilość bodźców, których wymaga mózg jest niewystarczająca. Nic nie miga, nic nie skacze, nie ma ekranu, akcji i interakcji. Kiedyś było to nie do pomyślenia.

Przychodzi mi na myśl tekst piosenki Armored Saint - End of the Attention Span.  "Concentration oh please that's just an overrated inflated commodity" – "Skupienie? och, błagam to tylko przereklamowany, sztucznie napompowany towar". :)

Podsumowując, dla mnie jedno nie wyklucza drugiego. Czyli używam sprzętu różnego i tak samo mnie to bawi, ale lubię też porozmawiać o technice. Za główny problem uważam fakt, że muzyka nie jest już tak odbierana i przeżywana jak kiedyś. Taki znak naszych czasów i raczej nic dobrego niestety.

Wojciech7

• 2463 / 1956
  • Ekspert
30-08-2026, 12:45
Dziękuję za ten wpis(RetroTape). Pod wieloma rzeczami, które Pan poruszył, podpisuję się obiema rękami. Dotknął Pan samego jądra prawdy o współczesnym świecie, a ten wklejony przez Pana na koniec utwór Armored Saint to po prostu idealny, mocny komentarz do naszej rzeczywistości. Dzisiejszy pęd i przebodźcowanie doszczętnie zagruzowały w ludziach zdolność do czerpania radości z prostych, namacalnych rzeczy. Muzyka przestała być rytuałem, a stała się masowym produktem tła. Współczesny odbiorca potrzebuje ciągłych bodźców z ekranów i natychmiastowej akcji, przez co bezpowrotnie traci umiejętność zatrzymania się, wejścia w ciszę i autentycznego przeżywania sztuki utwór po utworze. Słuchanie całego albumu z taśmy, w skupieniu, stało się dla młodego pokolenia ciężarem – dokładnie tak, jak śpiewa Armored Saint o sztucznie napompowanym towarze, jakim stało się skupienie. Dla nas to wciąż wspaniały sposób na ładowanie wewnętrznych akumulatorów emocjonalnych. Niezmiernie cieszy mnie też Pana podejście do sprzętu z niższej czy średniej półki. Przecież o to w tej całej pasji chodzi. Ma grać, ma cieszyć oko swoimi liniami (które w swojej głowie podświadomie zawsze będę równał z obiektywną doskonałością i estetyką formy – hehe...) i ma dawać czystą satysfakcję bez finansowych obciążeń. Rozmowa o technicznych niuansach, o tym jak japońscy inżynierowie ułatwiali nam życie tymi wszystkimi funkcjami, to wspaniała sprawa, o ile służy właśnie temu – miłemu spędzaniu czasu i łączeniu ludzi, którzy w zagonionej codzienności po prostu szukają normalnego dialogu z drugim człowiekiem.  Cieszę się, że potrafimy tak po ludzku, z humorem i dystansem pogadać o tym, co w życiu najważniejsze. 

Życzę Panu w ten niedzielny czas dokładnie tego samego – czystego relaksu i samych udanych, spokojnych odsłuchów.

RetroTape

• 997 / 1665
  • Ekspert
30-08-2026, 13:40
Dziękuję, ja już od rana relaksuję się właśnie słuchając kaset, same spokojne granie na razie. Może pod wieczór będzie coś żywszego :)

bsw

• 750 / 5793
  • Ekspert
31-08-2026, 10:13
Przeczytałem tytuł wątku i pomyślałem że chodzi w nim o wolność publikowania schematów ideowych urządzeń elektroakustycznych oraz budowania klonów tych urządzeń.

A tu tak przyziemnie - pani z okazałym biustem...
;-)

Wojciech7

• 2463 / 1956
  • Ekspert
31-08-2026, 13:24
Przeczytałem tytuł wątku i pomyślałem że chodzi w nim o wolność publikowania schematów ideowych urządzeń elektroakustycznych oraz budowania klonów tych urządzeń.

A tu tak przyziemnie - pani z okazałym biustem...
;-)

Dla mnie ta pani to po prostu wizualne ucieleśnienie tego, co akurat płynie z głośników przy dobrym rock'n'rollu. Wolę po prostu szukać w muzyce drapieżnego pazura, krwi i emocji, zamiast skupiać się na samych cyferkach w tabelach. Każdy z nas szuka w tej pasji czegoś innego i to jest w tym najpiękniejsze.                                                                                 Pozdrawiam ciepło i życzę udanych odsłuchów!