Audiohobby.pl

SONY TC-K777ES II (MK2)

AUDIOTONE

• 11516 / 6683
  • Ekspert
08-08-2026, 15:16
0,019% to bardzo dobry wynik biorąc pod uwagę sprzęt już dość wiekowy. Żadnych "syfów" też nie widać na wykresie od prędkości, ładnie i czysto. Wygląda na zdrowy egzemplarz. ;-)
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

Macio4ever

• 1052 / 599
  • Ekspert
09-08-2026, 20:23
Tak jest, od tej strony wszystko jest tip-top. Natomiast Soniacz daje w kość :) Pojawił mi się brum, wyraźnie coś nie halo z masą. Przelutowałem wtyczki w płytkach, kolejne punkty masowe oraz przewody od głowicy. Brum zniknął, więc krok do przodu.

Przy okazji bardzo dokładnie zweryfikowałem głowice - była zmieniana, pierwsze sprawdzenie lutów było słabe z mojej strony. Teraz zrobiłem to ponownie :) no i polutowałem jak trzeba przewody. Czeka mnie pewnie jakiś delikatny mod w elektronice plus głowica ma lekką oksydację (chyba). W sumie jest tak, że czyta so-so natomiast przy nagrywaniu jest mocno podbita góra, a poziom jest za niski (Rec LvL) i nie starcza potków aby go podciągnąć.

Posiłkuję się tym artykułem: https://ameblo.jp/audio-repair/entry-12511336375.html

Zamierzam zmienić rezystor R101/R201 oraz dobrać pojemność aby dostosować układ do nowej głowicy - zgodnie z sugestiami z artykułu powyżej.
« Ostatnia zmiana: 09-08-2026, 21:19 wysłana przez Macio4ever »

AUDIOTONE

• 11516 / 6683
  • Ekspert
10-08-2026, 20:32
była zmieniana
Czyli ktoś jednak głowicę wymienił, ale już modyfikacji nie wykonał. By była dostosowana odpowiednio do reszty toru.
A link do działań tego gościa jest mi znany.
Wojtek.

Macio4ever

• 1052 / 599
  • Ekspert
11-08-2026, 12:39
No właśnie tak to wygląda Wojtek, jak napisałeś. Z drugiej strony dla mnie to kolejna przygoda i nauka więc tak bardzo nie marudzę.

Odnośnie samej głowicy, to w sumie nie mam pewności czy ma oksydację i problem sama w sobie (z wyglądu jest bardzo OK). Sprawdziłem taśmę, bo nie bardzo podobał mi się odczyt i okazało się, że kaseta HPR 31,5Hz-18kHz zakończyła swój żywot na wysokich częstotliwościach. Używałem jej kilkadziesiąt razy (widać, że te taśmy pylą, brudzą dość mocno tor) i w końcu kaput. Sprawdziłem na innym decku, w którym wiem że jest ok odczyt i lipa z wysokimi.

Więc kupuję kolejną i znów czekanie na przesyłkę zanim będę mógł coś potestować.

AUDIOTONE

• 11516 / 6683
  • Ekspert
15-08-2026, 17:59
Żywot taśm tego typu, to około "30-50 przebiegów". Więc mnie to nie dziwi, wcale. Pisałem o tym kiedyś w temacie tutaj, jak nagrywałem swoje własne kasety testowe ( ta cała strona z tego tematu jest ważna, odnośnie zużycia taśm) :
http://audiohobby.pl/index.php?topic=13372.60
Wojtek.