Audiohobby.pl

Yamaha kx-380

Jedrzej1976

• 93 / 85
  • Użytkownik
30-05-2026, 20:02
faktycznie - cos mi sie musialo pokielbasic bo bylem pewien ze w&f ponizej 0,15 - a juz zamknalem bude - moze znajde taka rolke gdzies w zapasach

- gorne pasmo leci na leb ale jak slucham to niczego mi nie brakuje - z tym ze ja juz sam mam wyciete pasmo pewnie ponizej 12kHz :)

Jedrzej1976

• 93 / 85
  • Użytkownik
30-05-2026, 20:37
a jednak mi sie nie pokielbasilo tylko widzialem to w tabeli serwisowej:

Macio4ever

• 957 / 515
  • Ekspert
30-05-2026, 21:48
Serwisówki mają niejednokrotnie ten parametr podbity i odbiegający od deklarowanych parametrów dla danego modelu. Nie wiem na ile to był celowy zabieg (łatwy serwis) czy pomyłki.

To jest po prostu dość wysoka wartość nawet jak na prosty model. Tylko w kwestii wyjaśnienia, twój złomek twoje rolki :) :) :)

Jedrzej1976

• 93 / 85
  • Użytkownik
30-05-2026, 22:28
na dzien dobry jak byk jest 0,07 - w tabeli zas jak sam widzisz. Bledy w serwisowkach sie zdarzaja - sam sie na niejeden  w swojej niedlugiej karierze juz natknalem - aczkolwiek ten wpis akurat mi na bald nie wyglada - tylko pytanie, po co najpierw 0,07 a pozniej jak przychodzi co do czego to 0,15
« Ostatnia zmiana: 30-05-2026, 22:48 wysłana przez Jedrzej1976 »

AUDIOTONE

• 11463 / 6599
  • Ekspert
30-05-2026, 23:03
Wszystko się zgadza serwisówka nie kłamie.
Trzeba tylko wiedzieć jak to czytać. Przykładowo dla wartości 0.035% JIS WRMS mamy 0.07% W-Peak (EIAJ). Więc podane w serwisówce 0.15% EAIJ będzie około 0.07% WRMS (wynik znośny dla mechaniki ALPS-a). Kłania się niestety znajomość norm.
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

Macio4ever

• 957 / 515
  • Ekspert
31-05-2026, 11:42
Dziękuje za wyjaśnienie odnośnie norm. Tak czy inaczej mecha nie chodzi, jak powinien.

AUDIOTONE

• 11463 / 6599
  • Ekspert
31-05-2026, 12:05
Dziękuje za wyjaśnienie odnośnie norm. Tak czy inaczej mecha nie chodzi, jak powinien.
Też miałem głowę spuchniętą od tych norm itp...
Najgorsze jest to, że czasami wartości parametrów podawane w serwisówkach i instrukcjach obsługi lub starych katalogach się różnią. Wtedy jest problem, ponieważ producent podaje przeważnie jak najniższą wartość. Co może być mylące przy pomiarach. Z reguły używany europejskiej DIN lub japońskiej JIS, oczywiście także pomiar jest robiony w WRMS lub W-Peak. To tak na szybko, więcej jest dostępne w temacie : http://audiohobby.pl/index.php?topic=13378.0
Wojtek.

Jedrzej1976

• 93 / 85
  • Użytkownik
31-05-2026, 20:04
dzieki rowniez - przede mna sporo do zrozumienia jeszcze :)

- rolki w drodze, bo takowej nie mialem na stanie

Jedrzej1976

• 93 / 85
  • Użytkownik
01-06-2026, 10:18
czyli tak:

EIAJ to jest norma japonska obejmujaca elektronike -> JIS rowniez - z tym ze to norma ogolnoprzemyslowa - obydwa oznaczenia moga wystepowac w serwisowce

DIN to techniczna norma europejska odnoszaca sie miedzy innymi do elektroniki

* specyfikacja W&F dla tego magnetofonu:

- WRMS 0,07%
- W.PEAK +- 0,12%

dalej zas idac krok po kroku w ustawieniach mechanicznych mamy - Less then 0,15% (EIAJ, WRMS)

Czyli jak mam to czytac w takim ukladzie? Jaką normą jest wartosc 0,07% podana w specyfikacji skoro w tabeli mamy 0,15% (EIAJ, WRMS) - co wzialbym za standard japonski

AUDIOTONE

• 11463 / 6599
  • Ekspert
01-06-2026, 11:16
RMS to wartość "rzeczywista", a Peak to "chwilowe szczyty" wskazań. Dlatego zawsze będą wyższe,  w pomiarze mechaniki magnetofonów. To tak najprościej jak się da ;-) teraz widzę... w serwisówce brakuje zwrotu "Peak" dla wartości +/- 0.15%. Zamiast WRMS. Pierwsze zdjęcie jest poprawne z parametrami.

Moje niedopatrzenie bylo wcześniej, przepraszam.
« Ostatnia zmiana: 01-06-2026, 11:20 wysłana przez AUDIOTONE »
Wojtek.

judasz94

• 528 / 1871
  • Ekspert
01-06-2026, 12:03
RMS to wartość "rzeczywista"

Wojtek sory ale się przyczepię ;) nie nazywałbym tego tak. wartość jedna i druga jest wartością rzeczywistą bo zmierzoną i nie przekładającą się na pozorną - to mechanika, a nie przekształcenia równań z elementami zachowawczymi. To jest wartość średnia kwadratowa co przekłada się w dużym stopniu na wszelkie inne wielkości fizyczne. Jest to taka wartość, którą można byłoby opisać ekwiwalentem wartości ciągłej stałej.

Adam
Pro audio, muzyk, elektronik

Jedrzej1976

• 93 / 85
  • Użytkownik
01-06-2026, 12:06
RMS to wartość "rzeczywista", a Peak to "chwilowe szczyty" wskazań. Dlatego zawsze będą wyższe,  w pomiarze mechaniki magnetofonów. To tak najprościej jak się da ;-) teraz widzę... w serwisówce brakuje zwrotu "Peak" dla wartości +/- 0.15%. Zamiast WRMS. Pierwsze zdjęcie jest poprawne z parametrami.

tak, wiem ze RMS to wartosc rzeczywista a PEAK szczytowa - tylko tutaj jest to zagmatwane w tej serwisowce - a po Twojej wypowiedzi wnioskuje ze informacja w ustawieniach mechanicznych Z tabeli jest bledna, bo powinno byc - Less then +-15% (EIAJ, PEAK)?

AUDIOTONE

• 11463 / 6599
  • Ekspert
01-06-2026, 12:11

Wojtek sory ale się przyczepię ;) nie nazywałbym tego tak. wartość jedna i druga jest wartością rzeczywistą bo zmierzoną i nie przekładającą się na pozorną - to mechanika, a nie przekształcenia równań z elementami zachowawczymi. To jest wartość średnia kwadratowa co przekłada się w dużym stopniu na wszelkie inne wielkości fizyczne. Jest to taka wartość, którą można byłoby opisać ekwiwalentem wartości ciągłej stałej.
Chciałem to najprościej jak się da wytłumaczyć. Dlatego jest w cudzysłowie.

tak, wiem ze RMS to wartosc rzeczywista a PEAK szczytowa - tylko tutaj jest to zagmatwane w tej serwisowce - a po Twojej wypowiedzi wnioskuje ze informacja w ustawieniach mechanicznych Z tabeli jest bledna, bo powinno byc - Less then +-15% (EIAJ, PEAK)?

Dokładnie.
Wojtek.

judasz94

• 528 / 1871
  • Ekspert
01-06-2026, 12:26
Cytat: judasz94 w Dzisiaj o 12:03
Cytat: AUDIOTONE w Dzisiaj o 11:16

Chciałem to najprościej jak się da wytłumaczyć. Dlatego jest w cudzysłowie.

Nie no jasna sprawa, nie mniej nie uczmy złych definicji ;)
Adam
Pro audio, muzyk, elektronik

Jedrzej1976

• 93 / 85
  • Użytkownik
01-06-2026, 21:32
Wszystko się zgadza serwisówka nie kłamie.
Trzeba tylko wiedzieć jak to czytać. Przykładowo dla wartości 0.035% JIS WRMS mamy 0.07% W-Peak (EIAJ). Więc podane w serwisówce 0.15% EAIJ będzie około 0.07% WRMS (wynik znośny dla mechaniki ALPS-a). Kłania się niestety znajomość norm.

hm - dziwne ze taki blad sie wkradl - szczegolnie ze w specyfikacji na poczatku mamy +-0,12% PEAK - a dalej pojawia sie 0,15%

- podales tu pzyklad 0,035% JIS WRMS -> 0,07% W-PEAK EIAJ - czy to nie jest to samo jesli chodzi o norme?
 - nie mozna by tego napisac w ten sposob: 0,035% JIS WRMS -> 0,07% JIS W-PEAK ?

I jeszcze pytanie - skoro normy japonskie sa bardziej restrykcyjne od euro to jaka bylaby wartosc DIN w tym przypadku? jesli w ogole mozna zrobic takie przelozenie

« Ostatnia zmiana: 01-06-2026, 21:40 wysłana przez Jedrzej1976 »