Audiohobby.pl

SONY TC-WA9ES

Macio4ever

• 989 / 528
  • Ekspert
07-06-2026, 16:56
(...) ( kiedy to będzie?)

Jak dojdą paski, bez nich nie wystartuje :)

Wojciech7

• 2445 / 1874
  • Ekspert
07-06-2026, 18:01
(...) ( kiedy to będzie?)

Jak dojdą paski, bez nich nie wystartuje :)

Też czekam na paski do magnetofonu Philips FC920 (bo już do niczego są)
Dobrze żę mam więcej niż 1szt.magnetofonów (mogę nagrywać)-:)))

Macio4ever

• 989 / 528
  • Ekspert
11-06-2026, 23:04
Ha,
Zawsze trafi się jakaś przygoda. Zrobiłem mechanizm B, trzyma bardzo ładnie 0,046% WRMS (wg spec powinien mieć 0,06%) więc już się prawie ucieszyłem ale...

...nie trzyma prędkości. Tzn trzyma stabilnie ale nie starcza zakresu PR-ki aby osiągnąć 3kHz, mam -30Hz. Dziś nie miałem pary na podmianę mechanizmów, natomiast obstawiam nie silnik czy złożenie mecha ale zonk w sterowaniu prędkością. Tam są takie trany, które mają rezystory w sobie. Moje podejrzenia wzmacnia działanie "od czapy" pitch control :) - po włączeniu spada drastycznie prędkość, próby ustawienia - odczyty szaleją.

To co jest fajne, to zadziwiająco stabilnie trzyma skos i to w obydwie strony. Po przełączeniu kierunku odtwarzania skos stabilizuje się błyskawicznie.

« Ostatnia zmiana: 11-06-2026, 23:08 wysłana przez Macio4ever »

Macio4ever

• 989 / 528
  • Ekspert
12-06-2026, 13:54
Zgodnie z moimi przewidywaniami, po przełożeniu mecha B do kieszeni A wszystko działa poprawnie, trzyma obroty. Uszkodzony jest układ sterowania obrotami silnika.

Załączam schemat dla potomnych ;) Na niebiesko są zaznaczone trany (para komplementarna), która służy do sterowania normalnymi obrotami silnika. Najprawdopodobniej, któryś z nich ma uszkodzony wewnętrzny rezystor (podobny zonk był w RX-80, tylko tam w układzie equalizera). Oczywiście, teoretycznie któryś z rezystorów poza tranem mógłby stracić swoją wartość, jednak obstawiam jeden z tych dwóch tranzystorów.

Na żółto zaznaczone są trany od Pitch Control czyli układu, gdzie można sobie potkiem na froncie skorygować prędkość. Ponieważ niewykluczone, że tu też może być problem, to zamierzam wymienić całą czwórkę na nowe.

Fartownie trafiłem na Allegro trany więc jak przyjdą będzie ciąg dalszy.

Macio4ever

• 989 / 528
  • Ekspert
13-06-2026, 18:13
Diagnoza była z czapki... zbyt pospieszna. Nauka nie była taka droga, raptem kilka tranów :)

PR-ka od High speed jest w obwodzie z tą od Normal Speed (ma wpływ na zakres regulacji), a była źle ustawiona. Po kalibracji obydwu prędkości wszystko bangla.
Trzyma idealnie 3kHz i 6kHz w obydwu kieszeniach, a odchylenie w trybie Pitch Control jest tylko 4Hz (limit 10Hz)

Jeszcze wyniki pomiarów WRMS, wszystko OK. Kończę, nie będę już przynudzał ;)

Michal_LDZ

• 295 / 320
  • Zaawansowany użytkownik
14-06-2026, 09:15
Bardzo ciekawy opis.
Wyniki podobne do tych z mojego Pioneera CT-W650R.
Ten Soniacz to jednak inna liga: Dolby S, głowice amorficzne.
A od czasu, gdy więcej korzystam ze słuchawek, to doceniam możliwość regulacji dla gniazda Phone.
Będziemy testować?

Macio4ever

• 989 / 528
  • Ekspert
14-06-2026, 10:09
Wyniki ok jak na 1 wałek (de facto). Tak, to fajny sprzęt. Regulacja poziomu głośności na wyjściu słuchawkowym jest - tylko w tym modelu nie za pomocą gałki, tylko są przyciski + - na przednim panelu.

Zapraszam na testy ;)
Zdjęcie na koniec, kalibracja bez problemów przeszła - w sumie najbardziej pokręcone były PR-ki od prędkości.