Audiohobby.pl

SONY TC-K777ES

Macio4ever

• 1036 / 572
  • Ekspert
21-06-2026, 14:33
Nie, to nie są głowice dyskretne w kontekście ich regulacji. PB i REC są zespolone i całość ma regulację na 3 śrubach.
Natomiast są to dwie oddzielne głowice zespolone w jedną całość.

Może spróbuję Thakkera jeśli polegnę z dopasowaniem. Ponieważ paski Fix są dobrej jakości, to pomierzyłem i spróbuję dopasować.

Co ciekawe jest sporo aukcji w JP z częściami do 777, w tym idlery, trany, opampy ale z paskami jest lipton. Mechanizm ma duże koła zamachowe i tam wchodzi długi pasek, dłuższy niż do TCM200

W sumie w obecnym stanie mecha nie miał dramatycznego odchylenia, przy pomiarach widać było zmienność na obrotach oraz strzał w okolicach 24Hz. Obstawiam pasek + idler. W sumie chciałbym trafić od razu w dobre ustawienia, bo demontaż jest trochę uciążliwy m.in. ze względu na lutowanie przewodów głowicy. W wersji ES II zdaje się, że jest już wtyczka.

Sama wymiana paska, jak mecha jest na wierzchu jest w miarę spoko. Trzeba odkręcić 4 śruby trzymające tylną płytę napędu i jedną śrubę aby odpiąć amortyzator kieszenie kasety. Można całość odchylić bez rozlutowywania. Ja odlutowałem oświetlenie, bo i tak muszę zdjąć górną część mechanizmu, wymienić idlery i sprawdzić silnik do przewijania.

Jak widać podpory kół zamachowych mają regulację, w SM jest oczywiście opisane jaki luz mają mieć koła. Serwisówka bardzo dokładnie opisuje co jak regulować, w sumie dla mecha jest tego sporo.
« Ostatnia zmiana: 21-06-2026, 15:23 wysłana przez Macio4ever »

artekk

• 1782 / 6702
  • Ekspert
22-06-2026, 14:52
Zależy jak definiujemy głowice dyskretne ;) Jeśli tak jak w Nakamichi, to nie są w pełni dyskretne, bo nie umożliwiają pełnej regulacji we wszystkich płaszczyznach. Ale np. wg Akai już są. Wg JVC chyba też ;)

W Sony 777 głowice są dyskretne w kontekście regulacji azymutu, co opisano w serwisówce (patrz foto).
Fizycznie także można je zupełnie rozdzielić względem siebie i bloku.
Analogowa Grupa Wywrotowa. Arturo

Macio4ever

• 1036 / 572
  • Ekspert
22-06-2026, 17:43
Kurka, masz oczywiście rację odnośnie azymutu. Nie doczytałem dokładnie, daleko jeszcze jestem od tego punktu :)

Macio4ever

• 1036 / 572
  • Ekspert
04-07-2026, 20:42
Walczę dalej :)
Trany doszły, wymienione - zasilanie bangla.

Rozebrałem mechanizm aby sprawdzić co i jak w środku oraz wymienić idlery. Serwis wcześnie był zrobiony dobrze, mechanizm domyty, nasmarowany jednak idlery... Główny zostawiony stary, mały - włożone dwa oringi (na zdjęciu po środku)

Zestaw idlerów kupiłem w JP, tak na dotyk + spasowanie - bardzo wysoka jakość. Zestaw kosztuje ok 45 zł plus oczywiście wysyłka, VAT itp

Pasek po zastanawianiu, mierzeniu założyłem od Fix o wymiarach 72mm (średnica), 4mm (szer) i 0,5mm (grubość).
Prawa rolka nowa Sony, lewą domyłem i zostawiłem.

Drugi pasek fartem pasował od Sony 3-307-366-00 od LaserDisc LDP-1450 :)  - który kupiłem kiedyś na zasadzie "a może się przyda..."

Jutro może dam radę poskładać tak aby dało się coś pomierzyć.
« Ostatnia zmiana: 04-07-2026, 20:47 wysłana przez Macio4ever »

AUDIOTONE

• 11498 / 6655
  • Ekspert
05-07-2026, 19:05
Małymi krokami do przodu. ;-)
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

Macio4ever

• 1036 / 572
  • Ekspert
05-07-2026, 22:33
Małymi krokami do przodu. ;-)

Ku chwale taśmy i szpulki!

Zrobiłem pomiary, nie ma szoku, nie ma problemu. Test na starej lewej ori (w tym transporcie były takie jak prawa czyli z rdzeniem z brązu) i nowej prawej. Może zrobię jeszcze test na rolce od Fix, z czystej ciekawości.

Poustawiałem servo, choć jedna krzywa nie daje się zbić do podanych w SM 4,4V. Wykres prostokątny udało się uzyskać jak z manuala.

Peak jest w okolicach 0,05% więc też OK.
Skos był przestawiony, bez dramy - dało się skorygować

Macio4ever

• 1036 / 572
  • Ekspert
07-07-2026, 22:46
Już byłem w ogródku, już witałem się z gąską...

W sumie z dobrych rzeczy - niezależnie od problemu, który opisze niżej zrobiłem regulację elektroniki audio. Wszystko pięknie bangla - jako przykład wykres z odczytu kasety HPR.

No a teraz smaczek... Deck pochodził i podkusiło mnie jak był już mocno nagrzany zrobić pomiary napędu. No i wszystko przysiadło - prędkość i WRMS. Wykluczyłem zatarcia/otarcia itp.  Zmieniłem pasek na luźniejszy i tak: trzyma prędkość, WRMS nie jest idealny ale ok, natomiast cały czas koryguje prędkość z częstotliwością 23,7Hz

Pominąłem krok z SM ustawiania elektroniki napędu DD celowo - chciałem to zrobić po dotarciu się nowych elementów (zrobiłem tylko dla reel). Wróciłem do ustawiania i zonk, w trybie DC (do ustawienia parametrów gain i offset) silnik staje i lipa.
Oryginalny przełącznik (taki fikuśny, który wygląda ja potek) już ktoś wymienił, bo padają w tych deckach. Sam przełącznik jest wlutowany poprawnie i działa sam w sobie.

Wygląda na to, że coś tam jest z elektroniką, a różne obciążenia mechaniczne maskują lub podkreślają problem.

Ech... szukam :)

Macio4ever

• 1036 / 572
  • Ekspert
08-07-2026, 15:21
Popatrzyłem na schemat.
Przełączenie S601 (niebieskie zaznaczenie) włącza tryb DC, w którym ustawia się offset i gain dla silnika napędowego. Na schemacie jest w trybie SERVO czyli normalnej pracy. Jak się przełączy to silnik staje, w sensie zwalnia aż do zatrzymania.

Moi podejrzani to 2 trany (Q601 i Q602) zaznaczone na żółto oraz IC602 regulator 5V (też na żółto). Za S601 układ jest taki sam niezależnie od położenia S601, różni się przed oraz napięciem, które jest podawane po przełączeniu w DC.

Oczywiście w grę wchodzą jeszcze zimne luty lub pęknięta ścieżka, co zamierzam sprawdzić.

AUDIOTONE

• 11498 / 6655
  • Ekspert
08-07-2026, 20:56
Nie ma lekko, widzę.
Wojtek.

Macio4ever

• 1036 / 572
  • Ekspert
08-07-2026, 22:14
Nie ma lekko, widzę.

Tak, głównie przez poznawanie nieznanego... :) i moje za małe doświadczenie.

Moje podejrzenia i pierwsze diagnozy często są do bani ale zmuszają mnie do dalszych poszukiwań. Tym razem powstrzymałem się od orania elektroniki i ponownie zrobiłem pomiary i testy.

Pomiary pokazały mi, że trany z rysunków są OK, regulator też ale jest spadek napięcia na zasilaniu tranów sterujących silnikiem i za duże napięcia impulsów sterujących. Jakby był przeciążony układ. I to mnie tknęło aby w trybie DC popchnąć palcem koło zamachowe. Koło zrobiło parę obrotów i znów parę i zwolniło do 0... Wywnioskowałem, że nie daje rady.

Winny obciążenia był za ciasny pasek. Jednak założone 73mm średnicy jest za małe. Założyłem 74mm i jest OK. Działa DC, daje się wszystko ładnie ustawić.

Z pomiarów wygląda na to, że gdyby był 74,5/75 pewnie byłoby idealnie ale dam mu pochodzić, bo pewnie pasek jednak delikatnie się ułoży.

Także 74mm średnicy to dolna granica rozmiaru w tym transporcie.

Macio4ever

• 1036 / 572
  • Ekspert
09-07-2026, 08:54
Moja ocena długości paska chyba jest błędna, wygląda na to, że jest wciąż za ciasny. Zasilanie silnika przegrzewa się i zwalnia po jakimś czasie. Zakładam dłuższy i zobaczymy...

Ech... :) :)

Macio4ever

• 1036 / 572
  • Ekspert
10-07-2026, 11:18
Dobra, doszedłem co i jak. Nie było jednej przyczyny dziwnego zachowania napędu ale zbieg kilku.

Pierwsza sprawa, to ustawienie Duty, które zanim zacząłem grzebać było błędne, a w wyniku mojej pomyłki... zostało ustawione odwrotnie. Efektem było bardzo częste i nadmierne korygowanie prędkości.

Po prawidłowym ustawieniu transport uspokoił się i działa, choć wciąż nie ma idealnych parametrów. Mam już "periodicy insignificant" więc prędkość nie wariuje, jest deko za niska.

Z moich obserwacji, wygląda na to że jednak założę pasek ciut dłuższy (nie rozbiłem tego jeszcze mimo, że napisałem w poprzednim poście). Zamówiłem do testów pasek od Thakkera, zobaczymy jakie ma wymiary i jakie będa pomiary.

Kolejna sprawa, to parametr Gain zmienia się z temperaturą i już wiem, że należy go ustawić jak się ustabilizuje termicznie układ, czyli wysyci się radiator od tranów, a nie na zimnym starcie.

W sumie dobrze się stało, nie rwałem elementów z płytki :) tylko ponownie pomierzyłem, sprawdziłem i starałem się wyciągnąć wnioski, co jest przyczyną zachowania mecha.

Jak dojdą paski, będzie ciąg dalszy...
« Ostatnia zmiana: 10-07-2026, 11:43 wysłana przez Macio4ever »

Macio4ever

• 1036 / 572
  • Ekspert
10-07-2026, 17:09
Ciąg dalszy następuje wcześniej. :)

Zmieniłem z powrotem rolkę na ori Sony, Fix jest za miękki. Dodatkowo zmieniłem pasek napędu prawej szpulki na lżejszy.
Zostawiłem pasek 74x4x0,5

Chodzi jak zegarek. Zrobiłem pomiary, na pierwszym - najlepszy wynik jak miałem , na kolejnym wynik wokół którego oscyluje, czyli WRMS 0,018% - 0,022%. Na trzecim  - W.Peak trzyma w okolicy 0,04%

Testy na kasecie Abex TCC-112, parametry trzyma od początku do końca kasety +/- 2Hz

Temperatura tranów stabilna, chodzi cicho. Jeszcze potestuję aby być pewnym, że temat jest zamknięty.

No i czas posłuchać dłużej złomka...
« Ostatnia zmiana: 10-07-2026, 17:38 wysłana przez Macio4ever »

AUDIOTONE

• 11498 / 6655
  • Ekspert
13-07-2026, 08:53
Czyli wynika z tego, że został ujarzmiony?
Wojtek.

Macio4ever

• 1036 / 572
  • Ekspert
14-07-2026, 21:57
Czyli wynika z tego, że został ujarzmiony?

Tak, udało się dopieścić Soniacza. Działa dobrze (odpukać) i wygląda dobrze ;)
I teraz pojawia się pytanie jak gra tak leciwy złomek. No cóż, to jest mega fajny sprzęt zarówno od strony wizualnej, jak i dźwiękowej. To jest ciut inne granie niż późniejsze topowe modele Sony - myślę, że można je określić jako mniej sterylne i bardziej analogowe. Jest góra, jest dół.

Jest dokładny, jednocześnie atrakcyjny dla ucha - otwarty na górze, w zasadzie mający więcej góry niż przeciętny sprzęt. Dla mnie najlepsze skojarzenie to typ i poziom grania jak Technics RS-B100

Jest bardzo ciekawy wersji MK2, która jak czytałem gra równie przyjemnie będąc jednocześnie szybszą i bardziej precyzyjną w przekazie.

Na koniec fotka skończonego 777ES.